Dit is de nieuwe Mazda6! Maar hij is niet voor ons...

Mazda EZ-6 europa info

Treur, Mazdafan! Want het Japanse merk heeft een spirituele opvolger van de Mazda6 getoond. Die EZ-6 krijgt achterwielaandrijving, een 50:50 gewichtsverdeling en 1.200 km aan range als plug-in. Waarom dan treuren? Deze EZ-6 blijft hoogstwaarschijnlijk in China kleven.

Het is een stiekeme favoriet van de redactie, de Mazda6. Tot op het punt dat 30% van ons team rondtoert met Mazda6 Wagons! Om maar te zeggen dat we nét niet dagelijks een kaarsje branden in de hoop ooit een opvolger te zien. Die opvolger krijgen we nu te zien... maar blijft zo goed als zeker een "China only"-modelletje. Rustig collega's...

Riante maten

De opvolger van de Mazda6? Die heet in China alvast de EZ-6 en is het product van een joint-venture tussen Mazda en het Chinese Changan. Moeten we het internet geloven, dan deelt hij zijn genen met de Changan Deepal SL03, al wil Mazda dat niet bevestigen. Wat we wel weten is dat de EZ-6 zijn eigen designtaal naar buiten brengt. Dat oogt herkenbaar Mazda - de grille, bolletjes in de achterlichten en het stukje chroom aan de C-stijl -, maar is ook hoekiger dan wat we gewend zijn van het Japanse merk.

Mazda EZ-6 europa info

Met zijn lengte van 4,92 meter is de EZ-6 ook een serieuze knaap geworden. Al kicken Chinezen natuurlijk op beenruimte achterin en daar lijkt deze EZ-6 niet teleur te willen stellen. vrij subtiele 19-duimsvelgen, een panoramisch dak, verzonken deurgrepen en frameloze deuren moeten het feestje compleet maken. Merk ook de compleet overbodige chromen streep op de de voordeur op. Jep, die kan je nu niet meer ontzien.

Mazda met Chinees sausje

Laat ons dus snel even het interieur inspringen. Dat is eveneens op het niveau van een échte Mazda. Horizontale lijnen, simpliciteit en die haarfijne deurhendels. Er is Alcantara, er is hout en ook een hoop andere dingen waar je van houdt. Opmerkelijk is het zwevende 14.6-duim scherm centraal op het dashboard. Dat zagen we nooit eerder in een Mazda... maar wel in de Changan Deepal SL03. Waardoor Mazda de afkomst stiekem toch niet kan verbergen.

Mazda EZ-6 europa info

Zowel voor als achter zien we fraai gestikte stoelen met leder en Mazda-insigne. De megalomane middenconsole zweeft als het ware doorheen de gehele cabine. Stijlvol, simpel en - hopelijk ook - praktisch. Net zoals we onze Mazda's gewoon zijn.

EV of PHEV?

Technische specificaties geeft Mazda nog niet over deze EZ-6. Al krijgt hij wel steeds een elektrische aandrijflijn onder de kap. Ga we even turen naar zijn broertje van Changan, dan zien we dat die een elektromotor van 262 pk op de achteras krijgt en een accu van 58.1 kWh (LFP) of 80 kWh (NMC). Daarmee is een range van 515 km tot 705 km mogelijk volgens de Chinese cyclus.

Mazda EZ-6 europa info

De versie met "range-extender" is in wezen een plug-in. Zo maakt hij gebruik van een elektrische motor van 218 pk die de achterwielen aandrijft en een 1.5-liter viercilinder benzine die de accu van 28.39 kWh op peil houdt. Daardoor spreken ze over maar liefst 1.200 km aan range voor je terug moet gaan tanken/opladen. Kom op Mazda, breng deze EZ-6 naar Europa!

Laatst gepubliceerd

Reacties (1)

Plaats een reactie
patrick De Meyer 22:28
afbeelding van patrick De Meyer

mooi.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws