Rijtest + video: Mercedes E 300 de Break plug-in (2019)

Mercedes E 300 De Break plug-in rijtest review

Hangt het van Mercedes af, dan hangt binnen een jaartje of twee elk model aan de stekker. Met een resem aan plug-ins in de line-up als resultaat. Ook de E-Klasse kan niet ontbreken in dat verhaal. Die E krijgt niet zomaar een plug-inaandrijving, wel eentje met een dieselmotor.

Heeft Europa het voor zeggen, dan is diesel ten dode opgeschreven. Alleen wijst elke onafhankelijke studie uit dat we het goedje de komende jaren nog serieus nodig gaan hebben. Simpelweg omdat een elektrische auto nog niet weg is gelegd voor ieders noden en budget. Meer nog; moderne diesels zijn absoluut niet meer de roetbrakende, longenvernielende monsters van weleer.

De "de" van?

Toch hoeft het één het andere niet uit te sluiten. Of zo denkt Mercedes toch. Want tegen de stroom in koppelt het een elektromotor en een batterij aan een verbrandingsmotor met dieselkracht. Daarmee is het geen pionier, zo was er destijds ook al de Peugeot 508 RHX hybride én Volvo V60 D6 plug-in. Wel zet Mercedes het idee van een diesel met elektrohulp verder.


Check hier onze video:


Het resultaat is deze E 300 de, waarbij het lidwoord in de naam staat voor… euhm… Deutshland ? Enfin, het kan ook voor "Diesel" en "Electric" staan. Al is die gekke benaming het punt niet natuurlijk. Deze E wil zich namelijk profileren als een fiscaal interessante plug-in die zich ook buiten die parameters comfortabel voelt.

Eeuwenoud vraagstuk

Want eerlijk is eerlijk, leg je verre afstanden af met andere plug-ins, dan willen die – eenmaal zonder peut in de batterij – wel eens venijnig uit de hoek komen qua verbruik. Niet onlogisch, gezien ze dan beroep moeten doen op de klassieke verbrandingsmotor maar wel een serieuze handicap aan batterijgewicht meezeulen. Of anders gezegd: een plug-inhybride zonder elektriciteit aan boord verbruikt eigenlijk meer dan zijn tegenhanger zonder elektromotor en batterij.

Mercedes E 300 De Break plug-in rijtest review

De oplossing op het vraagstuk "hoe een plug-in ook zonder elektriciteit zuinig te maken" blijkt diesel te zijn. Of beter nog, de Mercedes E 300 de. Want deze diesel-plug-in koppelt de sterktes van een diesel aan de voordelen van een auto met stekker. Getuige de – relatieve – mussendorst en de op de boordplank aangegeven range van zo'n 1.300 km met alle tanken volgeladen.

Imposant

Hebben we het over de specificaties, dan gebruikt de E 300 de een 2-liter viercilinder turbodiesel van 194 en 400 Nm en een elektromotor van 122 pk. Die elektromotor haalt zijn kracht uit een accu van 13.5 kWh. Die combinatie van accu en elektromotor is genoeg om ons in realiteit zo'n 42 kilometer ver te brengen.

Mercedes E 300 De Break plug-in rijtest review

Al is die elektrisch range vooral een fiscaal voordeel natuurlijk. Het is eenmaal de accu leeg is dat deze E imponeert. Een trip richting het zuiden van Frankrijk gepakt en gezakt met familie liet een verbruik van 5.8 l/100 km optekenen. Dat is op het niveau van een reguliere dieselstation en meer dan adequaat voor een E-Klasse break. Het gaat hier tenslotte niet over een klein stadskarretje.

Comfort uber alles

We hadden het daarnet al even over het vermogen van diesel- en elektromotor. We hielden het systeemvermogen nog even achter de hand; 306 pk en 700 Nm koppel. Vooral dat koppel is een zegen voor deze E-Klasse die toch wel een stevige 300 kilogram extra mee moet zeulen aan batterij en elektromotor. Er wordt amper geraakt aan de prestaties - 6 seconden naar de honderd is meer dan vlot - en ook de ophanging kan het extra gewicht verwerken.

Mercedes E 300 De Break plug-in rijtest review

Leg je er echter vanaf de eerste kilometers bij neer dat deze E 300 de comfort wil prediken. Zelfs met AMG-opsmuk. Dit is een comfortabele kilometervreter die in de bochten wel eens wat meer wil gaan hangen. Een kilometervreter die tot de nok vol zit met veiligheidsnufjes om bijna alle rijtaken over te nemen. Een kilometervreter met een plug-inaandrijving waardoor je eenmaal op locatie emissievrij rond kan toeren.

Zondaar

Als je het zo hoort, dan lijkt deze E 300 de wel dé verlosser van het huidige autoprobleem! Ook deze Duits is echter niet zonder zonde. Te beginnen met de koffer. Mercedes stopte namelijk een deel van de batterijen prominent aanwezig in de koffer. Waardoor je met een onhandige balk over blijft. Er is nog meer dan genoeg ruimte, daar niet van. Maar we kunnen ons niet van het idee ontdoen dat Duitse ingenieurs met een beter oplossing kunnen komen.

Mercedes E 300 De Break plug-in rijtest review

En dan... is er nog de prijs. Een E-Klasse heb je vanaf 51.000 euro, deze plug-invariant kost minimaal 68.607 euro. Na opties kijk je dan al vlot naar een auto van 90.000 euro. Niet voor ieders budget dus. Al zeker niet voor de particulier en zelfs in fleet is dat een zware brok om maandelijks door te slikken. Ook al is deze rakker 100% aftrekbaar.

Conclusie

De E-Klasse 300 de weet het elektrisch voordeel van een plug-in te koppelen aan de zuinige dorst van een diesel en het comfort van een E-Klasse. Het klinkt als vloeken in de kerk maar een diesel-plug-in is misschien wel dé ideale tussenstap naar volledig elektrisch rijden. Emissievrij wanneer je er om vraagt en een indrukwekkende totaalrange wanneer je het nodig hebt. Het fors prijskaartje tempert de vreugde evenwel.

Mercedes E 300 De Break plug-in rijtest review

Specificaties

Motor

2.0 turbodiesel, vier-in-lijn + elektromotor

Vermogen

306pk

Koppel

700 Nm

Overbrenging

9-trapsautomaat

Aandrijving

achterwiel

Gewicht

2 040 kg

Topsnelheid

250 km/u

0 tot 100 km/u

6.00 sec

Gemiddeld testverbruik

5.80 L/100km

CO2-uitstoot

44 g/km

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Yannick 12:13
afbeelding van Yannick

geen BIV en TAX op dat ding?

Yvesw 12:27
afbeelding van Yvesw

Nein. Toch op dit moment. Met de regering weet je nooit...

tomtom 20:39
afbeelding van tomtom

Geen foto van (de binnenkant van) de koffer?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws