Video: moeten we winterbanden inruilen voor vierseizoensbanden?

Winterbanden vierseizoensbanden

Het Britse Tyre Reviews heeft onderzocht of de stelregel van 7 graden voor winterbanden effectief klopt. Verrassende conclusies in deze video!

In de video onderzoekt Tyre Reviews aan de hand van een Volkswagen Golf waar het omslagpunt zich bevindt voor het overstappen van zomer- naar winterbanden. Algemeen wordt aangenomen dat wanneer de gemiddelde temperatuur onder 7 graden zakt, je je rubber moet aanpassen aan de weersomstandigheden.

In een testcentrum in het noorden van Finland toont deze video bij verschillende temperaturen op nat en droog wegdek het verschil in remafstand. Niet alleen tussen zomer- en winterbanden, maar ook tussen zogenaamde vierseizoensbanden. Ook extremer winterruber voor Scandinavische landen wordt mee in de strijd betrokken.

Winterbanden vierseizoensbanden

Wie geen zin heeft om de gedetailleerde video helemaal uit te zitten: de regel van 7 graden blijkt een goeie regel: een zomerband presteert onder die temperatuur nog wel prima op droog wegdek, maar laat het afweten op nat. En de tijd van het jaar waarin de temperaturen onder 7 graden duiken, is nu eenmaal een natte periode.

Winterbanden vierseizoensbanden

Overstappen op winterbanden dan maar? Nee, zo blijkt: de vierseizoensband presteert beter dan een winterband in koude temperaturen op nat wegdek, en doet het voor een klimaat als het onze in deze tijd van het jaar eigenlijk beter dan een winterband. Die laatste maakt eigenlijk echt alleen het verschil op sneeuw, waardoor het met onze weinige sneeuwdagen misschien interessanter is om in de winter over te stappen op vierseizoensbanden, aldus Tyre Reviews.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 32 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (32)

Plaats een reactie
Stan Valckenaers 16:56
afbeelding van Stan Valckenaers

De vraag is, hoe veel sneller verslijten de 4-seizoensbanden? Dat is de hele reden van het wisselen, winterbanden = meer grip, maar sneller verslijten bij +7°. Anders reden we het hele jaar door met winterbanden...

Be 11:46
afbeelding van Be

Vooraan 100000 kilometer VW caddy wel redelijk veel autostrade nog nooit zoveel kilometers gereden met banden

Patrick 12:25
afbeelding van Patrick

Ik heb op mijn auto vier jaar met een setje gereden en de voorste vervangen achterste gaan nog jaren mee.

Jm 13:39
afbeelding van Jm

Ik heb 4 jaar zomer en winter met winterbanden gereden.
60000 km

Luc carlier 23:32
afbeelding van Luc carlier

Ik heb winter en zomer sneeuwbanden op mijn wagen. Doe de snelheden die we mogen rijden. Trek niet op of rem niet brusk en doe met deze banden ongeveer 70000km.

homanito 19:57
afbeelding van homanito

Ik heb al 35000 km met de MICHELIN CROSSCLIMATE op onze Touran en die gaan zeker nog 15000 km mee. Dus vind ik meer dan oké, ook heel content van wegligging en grip.

Yves lemmens 18:52
afbeelding van Yves lemmens

Deze reactie is totaal nietszeggend...
Wat is je reistijl, etc..?
Daarom wordt er wetenschappelijk onderzoek gevoerd. Je hebt immers nood aan net meer dan 1 ervaring op een site om tot conclusies te kunnen komen...

Eurotrotter 14:58
afbeelding van Eurotrotter

Al 47.000 km met Michelin CrossClimate op Volvo C30 en nu besloten om banden vooraan achteraan te plaatsen. Kunnen nr mijn mening nog ruim 10 a 15000 km bollen!

Stefan 19:49
afbeelding van Stefan

Ik heb momenteel 60k met cross climate op een EV. Kan nog ff mee gaan.
@Ard: dat is wel heel veel KMS he. Dan heb je die tot op het minimum gereden wss? Ik dat wel aangeraden in de winter als men voor winterbanden min 4mm opgeeft als profiel?

Ard 21:48
afbeelding van Ard

Cross climate voor op dit moment 117000 km, vredestein achter 190000 km. Ik rijd al meer dan 15 jaar op 4 seizoen en ze worden alleen maar beter

John 23:22
afbeelding van John

Met de opwarming van het klimaat, worden winterbanden toch overbodig :-p

Conclusie: zorg altijd voor voldoende afstand met je voorligger, dan is de langere remweg nooit een probleem

andre123 09:40
afbeelding van andre123

allemaal mooie theorieen,en wat met ev?dan blijkt het ineens allemaal niet nodig te zijn...
door de hogere gewichtsklasse zijn er vaak geen alternatieven verkrijgbaar...............
risico's nemen,en snel snel wisselen wanneer men naar de technische controle moet?

4g63 10:26
afbeelding van 4g63

4x per week 8 km woonwerk, gewone bandjes blijven er heel jaar op.
Hangt ook beetje af waar je wielen staan tov de koets, hatchback hier kan k amper doen slippen, sedan slipt bijna direct.

Vish 20:48
afbeelding van Vish

Wat zwets je toch man. EV banden werken net zoals bij de andere wagens.

andre123 09:24
afbeelding van andre123

op een ev liggen speciale type's om de rolweerstand en bijgevolg het verbruik te beperken,en een hogere loadindex.
je kan daar iets anders opleggen ja.....
op de mijne ligt michelin energy e-v 195/55r16 91q,
zoek maar eens een (wettelijk toegestaan) alternatief
duidelijk nooit met een ev gereden of eens goed bekeken.
moet je eens doen(voor je mensen begint te beledigen)

GLENN 20:57
afbeelding van GLENN

André, ik heb op de eerste de beste website 28 winterbanden en 44 zomerbanden gevonden in 195/55r16 91, wel met een hogere snelheidsindex, maar dat is wettelijk perfect in orde.
Alternatieven genoeg lijkt me.

andre123 09:00
afbeelding van andre123

91 ja,maar geen 91q.
de 91 is niet gehomologeerd voor dit type wagen ,resultaat tc ROOD.
en wat bij een ongeval bv ,ok de kans is klein ,maar laat de verzekering maar eens iets vinden.....
trouwens ik koop nooit banden via het internet,maar wel bij de dealer of grote bandendealer waar je persoonlijke,betrouwbare informatie krijgt.

GLENN 10:00
afbeelding van GLENN

Als in jou geval je band snelheidsindex Q of hoger (bvb S, T,...) heeft is er geen enkel probleem aangezien je wagen niet sneller kan dan de max gehomologeerde snelheid van je band. Info van de keuring zelf (zie onder). Blijkbaar niet zo'n betrouwbare informatie gekregen bij je bandenboer. Of die wil je gewoon een duurdere, "speciale" band aansmeren.

https://www.km.be/autokeuring/keuringen/personenwagens/banden-personenwa...

Ik ga al heel mijn leven met afwijkende bandenmaten van wat op het COC staat naar de keuring, maar die wel binnen hun regels vallen. Nog nooit problemen gehad.

Enfin, geloof en koop wat je zelf wilt, maar beweren dat er voor ev's geen alternatieven zijn is gewoon foute info.

Vish 09:31
afbeelding van Vish

Trollt al aan, boomer

Wil je winterbanden onder een EV dan leg je dat gewoon eronder.

andre123 09:56
afbeelding van andre123

typische reactie van een snotneus die vind dat regels voor hem niet gelden....

Vish 21:02
afbeelding van Vish

Nee, iemand die de constante stroom cynisme en onzin beu is. Om terug te komen op de originele statement. Er zijn meer dan banden genoeg voor EV's aangezien die dezelfde banden hebben als "gewone" wagens.

andre123 08:46
afbeelding van andre123

trol zelf nog maar wat,snotaap

Dodo 22:10
afbeelding van Dodo

Op het certificaatspapier van je auto staat o.a welke je banden je specifiek mag steken onder je wagen,ga je daarbuite geen probleem,maar als de keuring het toevallig ziet by de jaarlykse controle heb je direct een afgekeurde wagen,dus kosten voor nieuwe banden en nieuwe betaling keuring.

Jean Pierre janssens 11:41
afbeelding van Jean Pierre janssens

Ik rijdt al 35 jaar lang met 4 seizoensbanden.. Idd betere grip... En gaan ongeveer 70.000 à 80.000 km mee... Verwissel mijn banden steeds elke 3 à 4 jaar.... Nooit klapband gehad of andere pech ermee gehad

Alfred 19:40
afbeelding van Alfred

Andre123: je betrouwbare bandendealer zet je in't zak zoals Glenn ook al aangaf.... De "91" die volgens jou rood krijgt, bestaat op zich niet. Er hoort altijd een snelheidsindex bij waarbij hoger onmogelijk een rode kaart kan krijgen: 91Q, 91R, 91S, ... Gaan je allemaal een mooie groene kaart opleveren. Deze pagina is misschien interessant, hier staat alles mooi uitgelegd: https://www.banden-pneus-online.be/last-en-snelheidsindexen-advies.html Als je denkt dat dat een prutssite is met foute info, krijg je deze link er ook nog bij, artikel 34 uit de wegcode: https://www.wegcode.be/wetteksten/secties/kb/tech/312-art34

Je gaat me verder niet geloven, maar 91Q is niks, nougabollen, nada speciaal... Evenzeer als die speciale type's voor EVs.... Dat zeiden ze 10 jaar geleden ook al met hun speciale eco-bandjes voor de eco-diesel-rage van toen...

Moest je het nog steeds niet geloven en volharden kan je altijd eens bellen naar Goca, contactgegevens hier te vinden: https://www.gocavlaanderen.be/nl/contact

Ik durf het bijna niet zeggen, maar je agressieve gedrag was hier dus gewoon totaal onnodig en fout, misschien eens nadenken over excuses aan de personen die je hier geschoffeerd hebt...

Alé, tot nog eens binnen een paar weken/maanden, de sfeer is hier nog altijd top merk ik ;-)

suskewiet 12:49
afbeelding van suskewiet

defensief rijden en op tijd vertrekken niet zitten smartphonen en je kop erbijhouden, zal ook wel helpen.
De kuddegeest zou het op den duur nog opleggen aan de mensen met gezond verstand dat ze winterbanden nodig hebben.
Ga t-shirts op de marktbrengen met het opschrift 'winterbanden zijn voor watjes'

Herman 09:18
afbeelding van Herman

Wat met de verplichte winterbanden als je op skivakantie gaat, zijn 4-seizoensbanden dan ook ok?

Lieven 00:17
afbeelding van Lieven

Herman, voor wat ik weet voor Duitsland moet er een sneeuwvlokje op staan. Dan zijn deze toegelaten, voor andere landen weet ik niet.
Zelf moeten zoeken voor 4-seiziens terreinbanden die in Duitsland mogen...

Quinten 14:33
afbeelding van Quinten

Vorige maand jonge okkasie gekocht. Er liggen 4 splinternieuwe winterbanden op. Ik rij nog geen 10.000 km per jaar en zal deze banden dus nooit kunnen oprijden als ik ook nog eens zomerbanden moet kopen binnen enkele maanden. Wat zijn de nadelen van in de zomer te blijven doorrijden op winterbanden buiten meer sleet ?

Stefan 19:46
afbeelding van Stefan

Langere remweg in zomer met winterbanden.

Patrick 08:05
afbeelding van Patrick

Ik gebruik al jaren Michelin Cross Climate en geen gedonder meer met banden wisselen, winter zomer nat droog. Ze presteren steeds ok.

Brian D. 21:54
afbeelding van Brian D.

Ik heb 4 seizoensbanden. Heb nu 45000 km en de voorste zitten op de limiet voor sneeuw. Banden zijn nog niet verwisseld van voor naar achter en omgekeerd. Vind het niet slecht voor mezelf. Banden zijn van Hankook. Wel tevreden van de banden...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws