Duitsland maakt finaal komaf met flitsfuncties Coyote en Waze

Waze Coyote Duitsland

De Duitse bondsraad heeft het gebruik van flitsfuncties van smartphone-apps wettelijk verboden. Eerder was dat al het geval voor specifieke verklikkertoestellen. Opmerkelijk: het verbod geldt alleen voor de chauffeur. Passagiers in de auto mogen de apps dus wel gebruiken, maar de chauffeur niet waarschuwen.

Als je binnenkort met de auto naar Duitsland rijdt en van plan bent om de navigatie-app Waze te gebruiken, let dan op. Het gebruik van de waarschuwingsfunctie voor flitsers in de app is vanaf nu officieel verboden. De Duitse bondsraad heeft de Straβenverkehrsordnung oftewel de wegcode daartoe laten aanpassen.

Letter van de wet

Het gebruik van verklikkertoestellen die vaste en mobiele flitslocaties aangeven was al langer verboden in Duitsland. Toch bleef er een grijze zone bestaan voor het gebruik van smartphone-apps die waarschuwen voor flitslocaties. In de wegcode was er immers sprake van een verbod op toestellen “die bedoeld zijn om verkeerscontrolemaatregelen aan te geven of te verstoren”. Volgens de letter van de wet vielen smartphone-apps of navigatietoestellen met flitswaarschuwingen daar niet onder, omdat die toestellen voornamelijk bedoeld zijn om te bellen en te navigeren.

Nu vermeldt de Duitse wegcode ook toestellen “die naast andere doeleinden ook gebruikt kunnen worden voor het aangeven of verstoren van verkeerscontrolemaatregelen”. In dat geval “mogen de specifieke toestelfuncties niet gebruikt worden”. Wie de app installeert, maakt zich dus niet strafbaar. Wie de flitsfunctie gebruikt, wel.

Opmerkelijk

Opmerkelijk: de aanpassing in de wegcode heeft alleen betrekking op de chauffeur. Een passagier in de auto kan dergelijke apps dus perfect gebruiken. Hij mag alleen de chauffeur niet waarschuwen als die een flitslocatie nadert. Wie betrapt wordt, riskeert een boete van 75 euro. Alleen specifieke verklikkertoestellen kunnen door de Duitse politie in beslag worden genomen.

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Adriaan 10:55
afbeelding van Adriaan

Wie zegt dat Belgie geen invloed op de buurlanden? Dit is een toonvoorbeeld van wetten maken op zen Belgisch! :-)

Ieel 01:06
afbeelding van Ieel

EU op zen kop. Op verkeersvlak, politiek en cultureel evenzeer.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws