Vraag: zou jij je volgende auto online bestellen?

Corona showroom auto kopen

De coronacrisis heeft de hele auto-industrie op zijn kop gezet. Hoewel vele gevolgen tijdelijk van aard zijn, zullen er ongetwijfeld enkele dingen zijn die blijven hangen. In het Verenigd Koninkrijk zijn ze ervan overtuigd dat deze crisis voor veel consumenten het beslissende zetje zal zijn richting online kopen. Of dat ook bij ons in een stroomversnelling geraakt?

De onlineshowroom is altijd geopend, en dat 24 uur per dag. Configurators zorgen ervoor dat je perfect weet hoe je volgende auto er kan uitzien en hoeveel hij gaat kosten. Je bestelling doorsturen naar het merk in kwestie en een voorschot overschrijven, en je nieuwe auto wordt geprepareerd. Toch op voorhand en testritje maken? In niet-coronatijden kan dat in een testcentrum, zoals de Try & Buy van Toyota of het Driving Center van BMW. Een merkdealer? Daar haal je je nieuwe auto op, en breng je hem binnen voor onderhoud.

Het klinkt als een toekomstscenario, maar in feite is het de nabije toekomst. In het Verenigd Koninkrijk is Vauxhall-baas Stephen Norman er zelfs van overtuigd dat het de realiteit wordt na de coronacrisis. “Net zoals we voor de crisis eten en kleding vanop afstand kochten, zullen we na de crisis ook voor auto’s steeds meer vanop afstand doen.” Nu zijn de fysieke showrooms gesloten, en het is nog koffiedik kijken tot wanneer de autosector zijn wonden likt na de crisis om te zien hoe de merkdealers uit de strijd zullen komen.

Corona showroom auto kopen

Maar in feite is die toekomst zich vandaag ook al bij ons aan het uitrollen: een Tesla configureer en bestel je online. Wil je je Tesla toch eerst fysiek zien of proefrijden, dan ga je naar een Tesla Store. Liever een bijzondere Toyota? De Yaris GRMN en de lanceereditie van de GR Supra waren in no time uitverkocht. Ook Volvo experimenteert al een tijdje met onlinebestellingen, al komt dat bij ons nog niet helemaal van de grond.

Nu, hoe denken jullie daarover? Zal de onlineverkoop van auto’s in een stroomversnelling geraken? Blijft het alleen iets voor ‘specialere’ auto’s? En meer nog:

Zou jij je volgende auto online bestellen?

Auteur: Auteur: Wim Bervoets
Reacties: 10 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
Markske 16:45
afbeelding van Markske

Indien in er eigenlijk over nadenk heb ik mijn huidige wagen (EV) quasi on-line gekocht.
De testresultaten erop nagelezen, week testen gezien op YT, zelfs live streaming testen.
Uiteindelijk het PHEV model gereden en de bestelbon bij de dealer gaan tekenen na ontvangst van de offerte.
Dus JA

joe zerk 23:01
afbeelding van joe zerk

Een PHEV is niet hetzelfde als een EV.

Techno Patat 08:12
afbeelding van Techno Patat

Ik heb m’n auto in Duitsland gekocht zonder hem te gaan bezien. Online wat reviews gelezen/bekeken toen het plan zich vormde om zo enen te kopen... Daarna heb ik het internet enkele weken afgezocht naar ‘de juiste’, 2 telefoontjes en een uur nadat de advertentie online stond zat het aankoopcontractje al in m’n mailbox en was de advertentie al offline :).

Ik zou dat niet met elke verkoper/auto durven doen! Maar er zijn zo van die gevestigde waarden in autoland waarvan je weet dat ze goed rijden/werken. Als je dan enkel nog de specificatie moet vinden kan al de rest dat anders moet uitkomen met een testrit opgelost worden met garantie :)...

Iceberg 11:00
afbeelding van Iceberg

Ook wij hebben onze nieuwe VW Tiguan praktisch online gekocht. Voor we naar de dealer gingen stond hij volledig op papier. Een volwaardige offerte van Volkswagen met alle specs en prijzen. Waarom nog naar de dealer? Wel zo hebben we wel nog 2% extra korting (1000€) kunnen bekomen. Dus toch dat tripje waard.

andre123 13:39
afbeelding van andre123

voila,dat is geen online aankoop

Menck 14:51
afbeelding van Menck

Ik heb al meerdere auto's online gekocht, ja. Via zoekertjessites ga ik gericht op zoek naar de jonge tweedehandswagen van mijn keuze.
Een grondige controle + testrit gebeuren wel nog ter plaatse.
Tot op heden altijd fijne wagens aangeschaft op die manier.

andre123 13:38
afbeelding van andre123

ik denk niet dat ze uw werkwijze bedoelen met online aankoop

BACO 18:12
afbeelding van BACO

Ik heb zo mijn twijfels, bij alle auto's die ik kocht, heb ik hard genegotieerd en iets extra gekregen (bv set winterbanden). Ik veronderstel dat online de prijs vast ligt en er gewoon niemand is met wie kan onderhandeld worden. In laag conjunctuur zijn de dealers vaak soepeler, en die periode zit er aan te komen (post corona).

Wim 08:07
afbeelding van Wim

Ik zie in de bedrijfswereld heel veel mensen "online kopen". Ik gok dat misschien 50% van de leaserijders geen testrit doet en gewoon iets uit een excelbestandje besteld. Ze zullen misschien wel eens een review opzoeken maar het interesseert hun gewoon niet genoeg. Ze kiezen dan een auto omdat het een mooie wagen is, van een bepaald merk is, omdat een collega tevreden is, etc.

andre123 13:37
afbeelding van andre123

wie geld zat heeft,of de wagen niet zelf hoeft te betalen kan zich dergelijke folliekes veroorloven ,
bevalt de kleur ven de jeansbroek niet,bestellen we toch gewoon een andere............
en opeens is afpingelen bij de dealer niet meer zo belangrijk?

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws