
Doorheen de levensduur van een wagen zal de motor gemiddeld 50.000 keer gestart worden. Wagens uitgerust met een start-stopsysteem kunnen tot wel 500.000 keer de motor terug opstarten gedurende hun leven. Nefast voor de motor?
Het Start-stopsysteem, de heilige graal in de auto-industrie om de C02-uitstoot op papier een stuk lager te krijgen. In de realiteit zorgt het vooral dat je motor steevast afslaat wanneer je tot stilstand komt. Hoewel het debat meestal gaat over de houdbaarheidsdatum van de startmotor, moet je ook de impact op de motor niet onderschatten.
Krukas is grootste slachtoffer
Onze Engelse collega's van AutoCar wisten in een interessant interview wat feiten boven te halen over het gehele start-stopsysteem. Zo kon je in de inleiding al lezen dat het systeem over het gehele leven van de wagen er voor zorgt dat het aanslaan van de motor maar liefst vertienvoudigt. Niet zozeer een probleem voor de startmotor, wel een uitdaging voor de krukas. Wanneer de motor loopt staat de krukas namelijk niet in direct contact met de drijfstangen dankzij een dun laagje olie. Geluk maar, want metaal dat op metaal beweegt is meestal geen lang leven beschoren.
Wanneer de motor echter stopt, verdwijnt ook de olie (wegens geen druk) en raken de twee oppervlakken elkaar aan. Start de motor terug op, dan is er een fractie van een seconde dat de metalen krukas en drijfstangen elkaar in beweging raken zonder olie. Doe dit 500.000 keer en er blijft niet veel meer over van de verbinding...
Er is hoop
Gelukkig zijn fabrikanten volop bezig om oplossingen te vinden. Zo is er enerzijds het gebruik van nieuwe materialen die een lager wrijvingscoëfficiënt hebben, anderzijds het toepassen van olie die - wederom - zorgt voor weinig frictie. De oplossingen zijn er, de technologie is echter nog relatief nieuw. Het is dan ook nog maar de vraag hoe de eerste generatie start-stopmotoren er binnen een paar jaar zullen uitzien.
GIF van krukas: "Cshaft". Licensed under Public domain via Wikimedia Commons
Recente reacties
Lynk & Co klaar voor langverwacht Belgisch debuut
Gisteren de eerste al gezien in België. (op vrachtwagen komende van Zeebrugge)
Door cjsteven 3 uur geleden
Lynk & Co klaar voor langverwacht Belgisch debuut
Grappig hoe volvo, polestar en lynk...
Door Adriaan 3 uur geleden
Elektrische Citroën Ami heeft zijn prijs: 6.990 euro
Kunnen ze dit niet met 25km per uur maken?
Door De meyer belinda 4 uur geleden
Dit zijn de 10 meest populaire EV's in België (Q1,2021)
En hoeveel daarvan particulier aangeschaft ?
Door Jos D. 1 dag geleden