Lockdown: Help, mijn auto moet naar de keuring!

Lockdown Corona Keuring Verzekering Ongeval

UPDATE NOVEMBER 2020 Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat onze samenleving zo goed als tot stilstand is gekomen. Maar wat als je de komende weken naar de keuring moest? En hoe zit het met de verzekering van een "ongekeurde auto door overmacht"? Autofans zocht de antwoorden.

UPDATE MET INGANG NOVEMBER 2020 ONDERAAN

De periodieke autokeuring kan tegenwoordig nog meer dan ooit voor stress zorgen. Want wat als ik mijn auto moet laten keuren maar dit gewoonweg niet kan door de Corona-lockdown in België? We vroegen het na bij de overkoepelende organisatie en gingen ook even ten rade bij politie en verzekering. Want is je auto nog verzekerd als die door overmacht niet gekeurd is?

De keuring

Bij Groep Autoveiligheid (de overkoepelende groep van autokeuringen) zijn ze unaniem: "Alle keuringscentra blijven vanaf 18 maart gesloten tot een nader te bepalen datum". Wat dit juist wil zeggen voor auto's die daardoor te laat zijn voor hun keuring is op dit moment niet duidelijk. In de wandelgangen wordt er gesproken van een verlenging van de keuringsperiode voor je wagen, dit tot een half jaar. Al is dat nog niet officieel. De verdere concrete overgangsmaatregelen worden alvast in de loop van de volgende dagen bekend gemaakt.

Mag ik nog de weg op?

Doordat de keuring-instanties nog geen duidelijk besluit hebben genomen bestaat er veel twijfel. Want kan je een boete krijgen als je met een niet gekeurde auto rondrijdt? We gingen ten rade bij de Federale Politie en kregen het antwoord dat de politie zich, zoals beslist door de Nationale Veiligheidsraad, prioritair zal bezig houden met het handhaven van het samenscholingsverbod. Een vaag antwoord, toegegeven. Lees je tussen de regels door, dan wil de Federale Politie eigenlijk zeggen dat ze zich echt niet bezig gaan houden met het nakijken of je auto nu nog gekeurd is of niet.

Lockdown Corona Keuring Verzekering Ongeval

Wat bij een ongeluk?

Rest tenslotte nog de verzekeringskwestie bij een ongeval. Want wat gebeurt er als je met een niet gekeurde auto (door overmacht) een ongeluk hebt? We vroegen een antwoord bij Assuralia, de Belgische beroepsvereniging van (her)verzekeringsondernemingen en bij een schade-expert. Bij Assuralia wilden ze meteen gezegd hebben dat een verzekering ALTIJD het slachtoffer integraal MOET vergoeden. Alleen kan de verzekering wel overgaan tot terugvordering, als er een oorzakelijk verband tussen het ongeluk en de staat van het voertuig kan aangetoond worden.

In de praktijk volgens de schade-expert: Kan je gewoonweg niet naar de keuring, dan is er geen probleem. Was je afgekeurd (rode kaart) maar liet je wel je auto nog voor de lockdown in orde brengen en kan je dit aantonen via factuur of via de garage, dan is er ook geen reden tot ongerustheid. Is je auto afgekeurd en heb je de mankementen nog niet laten herstellen, dan wordt de kwestie wat complexer. Want dan zal de aard van afkeuring in verband met het ongeluk van belang zijn.

Overdag tegen een auto botsen tijdens een parkeermanoeuvre en afgekeurd zijn op je koplampen, daar zal weinig vuil aan de lucht zijn. Was er echter iets mis met je remmen en bots je op een voorligger, dan wordt het verhaal een stuk moeilijker. Hoe dan ook raadt de schade-expert aan dat als er iets belangrijk mis is met je auto (staat van banden, remmen, sturing,...) je langs de garage gaat, ongeacht de staat van je keuring. Garages mogen ook tijdens deze lockdown wettelijk zulke urgente reparaties uitvoeren.


UPDATE (25/03/2020)

Vanaf vandaag kunnen bedrijfsvoertuigen (+3,5 ton) en prioritaire voertuigen opnieuw worden gekeurd. Dat zegt GOCA op zijn website. Je auto laten herkeuren kan ook vanaf vandaag. Belangrijk: de keuringscentra werken uitsluitend op afspraak.

Zijn op dit moment nog steeds niet mogelijk: tweedehandskeuringen, eerste en periodieke keuringen (inclusief oldtimers en bedrijfsvoertuigen tot 3,5 ton), keuringen na een ongeval, homologatiekeuringen en keuringen van landbouwvoertuigen. Meer informatie vind je op de website van GOCA.


UPDATE (20/04/2020)

De Vlaamse overheid heeft in samenspraak met GOCA beslist dat de geldigheid van een keuringsattest voor een personenwagen wordt verlengd met 4 maanden. Daarnaast zullen vanaf maandag 20 april de meeste keuringsactiviteiten terug actief zijn. Specifiek kan je vanaf 20/04/2020 terug bij de keuring terecht voor:

• Periodieke keuring van personenauto’s, kampeerwagens en lichte bedrijfswagens waarvan het keuringsbewijs is vervallen voor 13 maart 2020.
• Herkeuring
• Tweedehandskeuring (zowel voor verkoop als inschrijven)
• Homologatiekeuring (of validatieprocedures)
• Keuring na ongeval
• Keuring voor LPG- of CNG-installatie
• Administratieve (her)keuringen
• Periodieke keuring van aanhangwagens, opleggers, zware bedrijfsvoertuigen, bussen en landbouwvoertuigen.

Wordt momenteel nog niet uitgevoerd in de Vlaamse keuringscentra:

• Periodieke keuring van personenauto’s, kampeerwagens en lichte bedrijfswagens waarvan het keuringsbewijs is vervallen tussen 13 maart 2020 en het einde van de noodmaatregelen
• Oldtimerkeuring


UPDATE (2/11/2020)

Ons land gaat in een tweede lockdown. Voor de autokeuring verandert er echter niets: alle technische keuringen van voertuigen blijven mogelijk, en de keuringscentra blijven gewoon open. Had je al een afspraak, dan blijft die afspraak gewoon gelden. Hou wel rekening met preventieve maatregelen en strengere coronavoorschriften in de keuringscentra.


Heb je nog autogerelateerde vragen? Hieronder vind je een lijst van vaak gestelde vragen waar we vakkundig een antwoord op geven:

Help, mijn auto moet op onderhoud!
Help, wat met mijn rijexamen?
Help, mijn auto moet op bandenwissel!

Help, hoe ontsmet ik mijn auto?

Auteur: Auteur: Autofans
Reacties: 34 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (34)

Plaats een reactie
J L 18:08
afbeelding van J L

Hi Yves

Enig idee wat met verzekeringen die aflopen voor oudere mensen en die terug hun test moeten afleggen? Kunnen zij gedwongen worden deze nu uit te voeren of worden deze logischer wijs uitgesteld naar een lagere datum waarop er minder besmettingsgevaar is?

Yvesw 18:56
afbeelding van Yvesw

We pluizen het uit!

Davy 19:14
afbeelding van Davy

Hoe zit het eigenlijk met een auto keuren voor verkoop, er zijn mensen die zonder wagen zitten en een andere willen inschrijven, maar kunnen niet naar de keuring en zitten dus zonder auto

Yvesw 10:05
afbeelding van Yvesw

Dat is inderdaad momenteel niet mogelijk. :-/

Peter 17:18
afbeelding van Peter

Heb men vorige verkocht , andere gekocht , deze klaargezet om te laten keuren nr lichte vracht , attest voor de keuring in mijn bezit en omgebouwd , rest enkel nog keuring mr ja , is in november 2019 nog wel gekeurd voor verkoop door vorige eigenaar , mag ik hier mee de baan op
Mvg

Ucheihendu 09:38
afbeelding van Ucheihendu

En vanaf woensdag kan dit dus wel terug want ik heb deze wagen wel dringent nodig voor werk

Dirk Pierre 20:02
afbeelding van Dirk Pierre

Ik heb een ongeval gehad en mijn auto is "per totale". Ik wil een occasie kopen bij een handelaar maar die handelaar kan de wagen niet laten keuren. Ik moet alle dagen van de Kempen naar Zaventem voor mijn werk en heb geen auto ! Zonder auto = zonder werk en nu gaat na 27 jaar de R.V.A. mij maandelijks moeten betalen en ga dus ook profiteren.

Raf VAN DUYSE 19:20
afbeelding van Raf VAN DUYSE

Beste, ik heb een bevestigde afspraak voor 03/04/2020. Mijn wagen is een lichte vracht (jaarlijkse controle) - De centra zijn nu dicht, wat nu?

Je s 20:29
afbeelding van Je s

Stel, je auto is verlaagd, heeft getinte ruiten, met andere woorde beetje uitgebouwd, politie houd je tegen, blijft de auto dan aan de kant staan of gaan ze het een keer door de vingers zien?

Viton Ramaj 22:30
afbeelding van Viton Ramaj

beste ik wou vragen wat moet ik doen ik werk zelf in haven dar RIJDEN geen bussen ik heb nieuw auto gekocht maar ik moet naar de keuring wat moet ik doen !!!

Martine Van den Bossche 23:57
afbeelding van Martine Van den Bossche

Is de veiligheid - gezondheid gegarandeerd ivm coronavirus, handschoenen, voldoende efficiënte handgels enz ter beschikking voor personeel. Heb reportage gezien op kanaal oost met massa's auto's-chauffeurs??

Pam 08:43
afbeelding van Pam

Mijn auto moest ten laatste op 8/3 gekeurd worden.
Kan ik vanaf 25/3 naar de autokeuring?

Bruno123 20:45
afbeelding van Bruno123

Beste,
Uw wagen moest reeds gekeurd zijn voor 9 maart, nog voor de lock down, u mag niet meer rijden.

RonaldM 09:12
afbeelding van RonaldM

Hoe zit het met een auto die daags voor de sluiting van de keuringscentra particulier is ingevoerd vanuit NL. Deze heeft maar 2 weken verzekering op chassisnummer en NL kenteken. Na 31 maart loopt dit af. Komen deze voertuigen ook in aanmerking voor de opening op 25 maart?

Jean-Pierre Vansimpsen 19:15
afbeelding van Jean-Pierre Vansimpsen

Ik heb een andere tweedehandsauto en kan hem nu niet laten inschrijven. Ook de handelaars in tweedehandsauto's liggen stil. Een fiets kan ik mij ook niet gaan kopen. Waarom geen uitzondering en een keuring op afspraak en alleen voor deze gevallen

Van steenakker 18:44
afbeelding van Van steenakker

Kunnen ze garanderen dat de mensen van keuring veilig kunnen werken en niemand kunnen besmetten of zelf besmet kunnen geraken!!!!
Denk da het Wa Russische roulette is! Niet?

TANJA HEIJENS 11:04
afbeelding van TANJA HEIJENS

Wat als de wagen niet kon gekeurd worden ( keuring was normaal op 7/3 maar auto was defect eind februari) wegens overmacht?
Ondertussen is de auto hersteld maar dus niet gekeurd...

Tamara van der cruyssen 16:19
afbeelding van Tamara van der cruyssen

Mijn auto moest gekeurd worden ben een tijd geleden lange tijd eigenlijk geweest maar deze werd afgekeurd daar mijn band moest vervangen worden en ondertussen moet hij uiteraard weer gekeurd worden maar door de corona crisis weet ik 1 niet of ik naar de keuring kan en 2 zo niet mag ik dan nog op de baan? Heb dit al opgezocht en ze zeggen van alles dus weet het eigenlijk niet zo goed

dries 15:01
afbeelding van dries

wat met keuring trekhaak nieuwe wagen ??

Jos D. 07:37
afbeelding van Jos D.

Wachten. Die kun je nu toch niet gebruiken :-)

Jordy 11:18
afbeelding van Jordy

Beste,
Iemand een idee wanneer de 2dehands keuring terug kan door gaan heb net de dag voor de keuring toe ging een ander voertuig gekocht wat nog bij de garage staat omdat deze nog naar de 2dehandskeurking moet maar zit op het moment zonder auto en sta wel van wacht op mijn werk ..
Alvast bedankt

Talyas 23:20
afbeelding van Talyas

Hoe zit het met keuring voor verkoop? Want ik heb een auto gekocht maar moet hem nog keuren?

Adriaan 10:20
afbeelding van Adriaan

Twee weken geleden heb ik geïnformeerd voor een tweedehands te kopen bij een garage, daar vertelde ze mij dat het momenteel nog niet mogelijk was om naar de keuring te gaan, is enkel voor prioritaire voertuigen. Het zal nog eventjes afwachten zijn vrees ik...

AV 11:16
afbeelding van AV

Momenteel kan er weer gekeurd worden door garagebedrijven voor verkoop van 2ehands wagens. Tegenstrijdigheid is dat de garagebedrijven minimaal t/m 3 mei gesloten moeten blijven voor niet-essentiele zaken zoals aflevering van een gekochte 2e hands wagen. Of mogen zij toch afleveren?

Mvg

José BIESBROUCK 11:23
afbeelding van José BIESBROUCK

Wat met een auto die tot 14 mei geldige keuring heeft en de keuring lockdown verloopt op 11 mei. Krijg ik dan ook nog de 4 maand uitstel?

ariane deschamps 11:30
afbeelding van ariane deschamps

Hallo wagen moest gekeurd zijn op 14 april waneer moet ik nu naar de keuring grtjs

Filip Vanderschueren 17:12
afbeelding van Filip Vanderschueren

Ben na corona naar autokeuring geweest, auto goed gekeurd, maar slechts gelding tot maart. Men houdt blijkbaar geen rekening met de effectieve datum van keuring (uitstel door corona). Klopt dat? Mag dat?

Robert VAN DE CRUYS 12:54
afbeelding van Robert VAN DE CRUYS

mijn auto staat nu in de garage voor reparatie en ik moet dringend naar de autokeuring wat moet ik doen hij rijd niet meer moet gemaakt worden

knarf 22:52
afbeelding van knarf

De mijne moest normaal gezien uiterlijk 19 april gekeurd geweest zijn, maar had door de corona-maatregelen tijdelijke verlenging gekregen tot ergens begin november. Bleek echter dat er tijdens de lockdown ook echte koopjes te doen waren bij de autodealers. Ik heb tijdens de lockdown dus een nieuwe wagen besteld, en rij er mee sedert medio juli.

4g63' 16:54
afbeelding van 4g63'

Vooraan half uit mekaar geweest voor nieuwe koppeling, achteraan nieuwe schijven, blokken en schokdempers. Hoor nog een tik als k vertrek vooraan, we gokken op remblokken die bijna versleten zijn en te veel speling krijgen in klauw.
Benieuwd of alle testen binnen de norm gaan zijn eind van de week.

Jean-Claude Lagaisse 09:45
afbeelding van Jean-Claude Lagaisse

Heb op 27.11 afspraak gemaakt keuring 10.12. Keuring vervalt op 30.11 dien ik dan toeslag te betalen en mag ik nog rijden 10.12??

De smedt 20:01
afbeelding van De smedt

Hallo mijn vraag is of je nu een boete heb moeten betalen voor de te late keuring, wij gaan nu een week te laat zijn er is daar echt geen plaats meer

Terneu Freddy 14:24
afbeelding van Terneu Freddy

Goedemiddag,

Net een keuringskaart ontvangen, keuring dient voor 06/05/21 aangeboden te worden, maar daar wringt het schoentje, ik moet eerstdaags opgenomen worden in het ziekenhuis, en daar een termijn opplakken is quasi onmogelijk, ben zelf 72, geen directe familie, dus , hoe kan dit voor mekaar gebracht worden. Op voorhand betalen of cash lijkt niet meer te kunnen en een vreemde mijn bankkaart en code geven, dat is zeker uitgesloten, iemand vinden, als je niet meer buiten komt en dan nog in het ziekenhuis ligt is zeker niet evident, of zijn daar andere mogelijkheden om toch aan de keuring te voldoen volgens de regels van de wetgeving wat keuren betreft, dit is een prangende vraag

Adriaan 20:39
afbeelding van Adriaan

De keuring laten uitvoeren door uw garage, zij kunnen ermee tot daar rijden. Veel plekken doen dat voor een echt aanvaardbare prijs.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws