Vraag: heeft de levering van jouw nieuwe auto vertraging opgelopen?

Chipstekort autosector productie

De lanceringen van nieuwe modellen laten wat langer op zich wachten, en ook de productielijnen zijn al vaker stilgelegd dan gehoopt. Het chipstekort in de auto-industrie laat zich voelen. Heeft de levering van jouw nieuwe auto al vertraging opgelopen?

Wij merken het doordat sommige eerste testritten met nieuwe modellen wat langer op zich laten wachten dan eerst aangekondigd. Van familie en vrienden horen we wel eens dat hun nieuwe auto nog niet geleverd is. Bij ons zie je ook af en toe een nieuwsbericht passeren met de melding dat er een productielijn stilligt.

De oorzaak? De sterk toegenomen vraag naar microchips en halfgeleiders, en het aanbod dat die vraag niet meer kan bijhouden. Vorig jaar, tijdens de coronacrisis, viel zo goed als de hele autoproductie stil, en werd de productie van microchips en halfgeleiders geheroriënteerd naar huishoudelektronica, smartphones, spelconsoles, laptops, enzovoort.

De autosector startte de productie sneller dan verwacht op, maar het lockdowneffect op de vraag naar consumentenelektronica blijft hoog. Tegelijk is het effect van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China voor de coronacrisis nog niet helemaal uitgewerkt. Het resultaat is dat de vraag naar de minuscule elektronicacomponenten hoog blijft, maar het aanbod niet kan volgen.

Het ziet er dus naar uit dat de onbalans nog enkele maanden of zelfs enkele kwartalen zal aanhouden. De autosector zal dat effect dus nog blijven voelen, en nog een hele tijd met productie- en leveringsproblemen blijven kampen.

Daarom dus:

VRAAG: Heeft de levering van jouw auto vertraging door het chipstekort?

Laatst gepubliceerd

Reacties (103)

Plaats een reactie
wendyg 12:50
afbeelding van wendyg

Hou me op de hoogte ;) de mijn half mei besteld.. ben benieuwd

leopold schouwaerts 07:56
afbeelding van leopold schouwaerts

citroen c3 besteld op 6 aug. levering voorzien begin november maar is al uitgesteld naar eind december dit met een vraagteken.

Coby Westerhof-Palmbergen 18:01
afbeelding van Coby Westerhof-Palmbergen

In april 2021 een Suzuki Vitara Smart Hybride gekocht. Het nu bijna december en er is geen zicht op de datum van levering. Balen dus.

elise 8670 11:39
afbeelding van elise 8670

VW Touran besteld februari 2021, eerste levertijd: juni/juli. Daarna september/oktober. Nu staat er geen datum meer bij. Bij andere bestellingen in onze garage uit deze periode staat er januari 2022. Benieuwd naar wanneer anderen hier verder nieuws krijgen.

Jules 19:45
afbeelding van Jules

Ik heb een Hybride Tiguan op 16/02 besteld. Eerst mei en dan week na week uitstel. Ondertussen staat op de myvolkswagen.be website dat de tracking tijdelijk niet beschikbaar is. Een beetje rondzoeken in de broncode van de website vertelt me dat mijn auto voorlopig voor de week van 07/02 gepland staat. En vooral: geen nieuws van Volkswagen zelf, dat is nog het ergst van al!

wendyg 11:58
afbeelding van wendyg

Hy Jules, hoe doe je dat, ik heb ook via chrome zitten rond neuzen, maar niks gevonden...

wendyg 12:40
afbeelding van wendyg

Hey Jules, hoe doe je dat?

this 11:05
afbeelding van this

Voor je naar die pagina nagiveert, op F12 drukken en je zou developer tools moeten openen daarmee. Open dan de netwerk tab. Daarna navigeer je naar de pagina waar je de tracking zou moeten zien (maar die er dus niet is). En in de netwerk tab zal je de communicatie zien tussen je browser en de server van de website. Ik gok dat je moet zoeken naar apexremote (althans zo heet het bij Skoda). Klik daarop en kijk dan in de response tab. In het beste geval zie je wat benamingen die logisch klinken. En de tijdstip die er bij staat is in epoch milliseconden, online kan je daar wel een converter voor vinden om die te converteren naar een datum die voor mensen leesbaar is.

wendyg 09:56
afbeelding van wendyg

bedankt! ik had het al gevonden...

DVD 19:50
afbeelding van DVD

Bestelling geplaatst eind oktober 21 van een Mercedes EQC 400. Leasing (Arval) geeft nu standaard datum aan van levering midden mei 22… Mercedes garage was wel duidelijk dat aantal opties sowieso niet gingen geïnstalleerd worden (geen Burmester geluidsinstallatie, geen AR navigatie, geen draadloze lader).
Heel erg benieuwd wat uiteindelijke datum zal worden als ik dit hier allemaal lees…

Kevin P 05:43
afbeelding van Kevin P

Iemand problemen met levering van BMW moet namelijk nieuwe wagen bestellen. Ofwel Mercedes GLA hybride business solution of de BMW X1.

Gezien dat is hier feel vertraging zie bij MB ben ik geneigd om de BMW te nemen.

JanJaap 09:49
afbeelding van JanJaap

Gewoon naar BMW dealer gaan en op zijn scherm meekijken als hij in het systeem de huidige levertijden opzoekt.

Ik heb net een Seat Tarraco PHEV nagevraagd en die staat voor week 10 2023. Heel 2022 maken ze geen Tarraco's.

Mr M 11:27
afbeelding van Mr M

Opel zafira life besteld in mei levering normaal november de levering. Ik heb nog gevraagd aan de dealer in mei bij de bestelling hebben jullie moeilijkheden met de ship het antwoord was duidelijk NEE nu weet hij niet wanneer de levering plaats vind

  1. 1
  2. 2

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws