Column: Waarom de Hyundai Ioniq 5N het EV-landschap voorgoed verandert

Er wordt nogal makkelijk gestrooid met woorden als pionier, trendsetter, voortrekker of disruptor. Maar voor de Ioniq 5N is het hele arsenaal van toepassing. En wel hierom.

Voor diegenen die het afgelopen jaar onder een steen hebben geleefd: de Hyundai Ioniq 5N is het nieuwe volledig elektrische paradepaardje van de Koreaanse constructeur. Met de ‘gewone’ Ioniq 5 had Hyundai al een heel degelijke EV neergezet met een mooi rijbereik en geweldige laad-prestaties. Maar de N-saus die er nu wordt overgoten gaat veel verder dan enkel maar het boosten van de prestaties. Het resultaat is een auto die alle EV-criticasters de mond snoert. Op één klein detail na (cliffhanger, lees vooral verder).

Beleving

Het hoge woord is eruit. Als er iets is waar EV-bashers graag mee uitpakken, dan is het wel een gebrek aan beleving bij al die modellen op stroom. Zelfs voor de meest performante modellen genre Tesla plaid, Kia EV6 GT, de BMW i5 M60 of zelfs de über-hypercar Rimac Nevera halen de non-believers hun neus op. De reden? Geen beleving, meneer. Te steriel. Geen kippenvel.

Daar valt iets voor te zeggen. Zelfs met acceleraties waarbij je maag tegen de zetel wordt geplakt, mis je in een EV toch het auditieve spektakel. Dat werd al wel opgelost met een fake sound die door de boxen knalt, maar dan nog ontbreekt natuurlijk een hele resem aan andere elementen waardoor de beleving niet helemaal op het niveau van een sportieve benzineslurper geraakt. Geen realistisch motorgeluid, geen plofjes uit de uitlaat, geen koetswerk-schokjes bij het schakelen. Niets, nada, nougatbollen. Argumenten genoeg dus om EV’s voor eeuwig af te schilderen als emotieloze ondingen. En toen kwam de Hyundai Ioniq 5N als een duiveltje uit een doosje.

Geen heimwee

Ik kon deze week de Audi RS4 en RS6 GT op de Duitse wegen ongegeneerd afbeulen. Twee ultra-sportieve bolides die alles in huis hebben om elke vezel in je lijf op scherp te stellen. Als je hart hierbij niet sneller gaat pompen, dan moet je dringend een cardioloog raadplegen. Toeval wilde dat ik tegelijk een week met de Ioniq 5N op pad was. Je zou dan verwachten dat je achter het stuur van de Zuid-Koreaan al na enkele kilometers wenend aan de Audi RS-modellen zou gaan terugdenken. Niet dus. Want wat de ingenieurs van Hyundai hebben klaargespeeld, is buiten alle verwachting. Over de fameuze beleving is werkelijk tot in de kleinste details nagedacht. En het resultaat is verbluffend.

Er is om te beginnen het motorgeluid dat ook hier uit de luidsprekers komt. Niets nieuws hoor ik je denken, maar het is het meest realistische dat we ooit al hebben gehoord. Bij stilstand (in ‘vrijloop’) krijg je zelfs een kleine onstabiliteit te horen waarbij ook de digitale toerentellernaald, lichtjes op en neer danst. Zo maniakaal detaillistisch is de Ioniq 5N dus. Ga je tijdens het rijden voor de meest sportieve setting, dan krijg je een virtuele 8-versnellingsbak die met een stevige ‘klak’ en koetswerk-schok naar het volgende verzet gaat (dat er dus eigenlijk niet is!), tenzij je tot tegen de toerentalbegrenzer gaat. Dan blijft hij daar gewoon brullend hangen, zoals in een sportwagen met verbrandingsmotor. En bij de wissels tussen versnellen en weer vertragen rochelt de uitlaat (wacht, die is er eigenlijk ook niet), dat het een lieve lust is. En dan gaan we zelfs niet uitweiden over de driftmodus. Heerlijk!

Virtueel maar echt

Het is waanzinnig hoe Hyundai erin slaagt een virtuele beleving zo levensecht te maken, maar je moet het zelf ervaren om te geloven. Dan zal je beseffen dat alle EV-criticasters hun afbraakpolitiek finaal mogen begraven. Eén klein detail ontbreekt wel in het plaatje: de mindset. Want hoe belachelijk plezant de Ioniq 5N ook is, toch hebben je hersenen het moeilijk om te aanvaarden dat je niet aan de pomp, maar aan de stekker moet. Maar als straks ook andere merken de Hyundai-kunstjes gaan kopiëren (dat is gewoon een kwestie van tijd), dan is het finaal doorheen een klein aanvaardingsproces gaan om te beseffen dat ook virtuele emotie, echte emotie is. Stel je zo’n Audi RS 4 of RS 6 e-tron voor met dezelfde gimmicks, ik ga er dankzij de Ioniq 5N zelfs naar uitkijken.

Laatst gepubliceerd

Reacties (6)

Plaats een reactie
Mathis 04:23
afbeelding van Mathis

Dan heb je ng niet met de Porsche Taycan Sport Turismo GTS gereden = the ultimate electric drivers car.
https://youtu.be/PAVJaS6t6to

Björn 11:15
afbeelding van Björn

En als je je dag gaat vullen met stoplichtsprintjes, drift activiteiten en andere gekkigheden, koop er dan maar een stevige generator bij. Want je wil natuurlijk niet in een godvergeten gat zonder 'juice' vallen.

this 09:03
afbeelding van this

Dat is geen gsm batterij die daar in zit hé. Zelfs met heel agressief rijgedrag krijg je daar nog redelijk wat kilometertjes uit.
En laadpalen vind je tegenwoordig op veel plaatsen.

Tomv 18:55
afbeelding van Tomv

Ik mis ook het geluid van paard en koets :)

Adriaan 08:40
afbeelding van Adriaan

Een koets gebruikt wielen, al dat technisch vernuft is voor niets nodig! Weet je hoeveel frictie dat veroorzaakt voor dat paard? Neenee! Geef mij maar gewoon een paard, liefst zonder zadel, weight reduction bro!

this 09:27
afbeelding van this

Wie weet komt er nog een uitbreiding met geluid van galopperende paarden als je optrekt.

Uw reactie

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws