Hallucinant: Kwart Belgen ziet geen probleem in dronken rijden

dronken rijden belgie

Uit een grootschalige enquête van verkeersveiligheids­instituut VIAS blijkt dat vorige maand een kwart van de Belgen achter het stuur heeft gezeten met een glaasje te veel op.

Hallucinante cijfers heeft verkeersveiligheids­instituut VIAS vandaag naar buiten gebracht. Die cijfers zijn deel van een wereldwijde enquête van verkeersveiligheidsinstituten. Wat blijkt? Van de 2.000 ondervraagde Belgische chauffeurs liet 24 procent weten dat ze vorige maand waarschijnlijk hebben gereden met te veel alcohol in het bloed.

Daarmee is België de slechtste leerling in de Europese klas. Ter vergelijking; in Nederland gaf 9 procent aan met een glaasje te veel achter het stuur te zijn gekropen, in Hongarije ging het maar over 4 procent. Het Europees gemiddelde ligt op 13 procent. Vias vindt dat Belgen te laks omgaan met alcohol en rijden en oppert dan ook voor mentaliteitswijziging.

Laatst gepubliceerd

Reacties (5)

Plaats een reactie
4g63 13:11
afbeelding van 4g63

Rijd ne wakko tegen een paal tegen 96km/h in bebouwde kom, bord zone 30. Er ziet 'nen tschoek' dat tijdens autocontrole motor anders reageert, diesel is des duivels en we blazen met zen allen iets minder dan het dubbele CO2 de lucht in en verbranden nog wat meer fossiele brandstof, beetje warmer kan nooit kwaad. (Zeer oude dieseltjes zou k inderdaad uitfaseren) Nonkel Eugène gaat er los over en mag eigenlijk niet meer rijden wegens veel te veel alcohol, je mag nog 2 glazen bier drinken.
De repliek is extreem, maar geeft een beetje weer wat er qua beleid beslist word.
Mentaliteitswijziging beogen kan, maar logischer en realistischer zijn dan toch twee termen die men vooreerst in stelling neemt.

FLP 13:51
afbeelding van FLP

Misschien toch even vermelden dat fietsers hier ook als "bestuurders" of "chauffeurs" gezien worden. En dat vooral deze onderverdeling het gemiddelde zwaar omhoog krikt. Niet zo'n extreem rare cijfers dus, aangezien er in de meeste andere onderzochte landen veel minder gefietst wordt (behalve Nederland...)
En ja, dat is dan misschien een andere mentaliteit, dat wij met de fiets gaan als we drinken. Maar is dat daarom een foute mentaliteit?! Wat moet je dan doen? Nooit meer drinken? Toch een bob zoeken om dan met de auto amper 1-2km te rijden? Te voet? (dat mag dan ook weer niet, want dat is openbare dronkenschap :p )
Auto- of motobestuurders die drinken en rijden gaan natuurlijk compleet in de fout.

John 06:42
afbeelding van John

Ik denk toch dat je het aandeel fietsers sterk overdrijft. Ik denk niet dat er veel 30+'ers zijn die met de fiets op stap gaan om te kunnen drinken. Bij jongeren en studenten zal dat wel vaker voorkomen.

Maar wel helemaal correct: als je rijdt, dan drink je niet of max 1 glas (een normaal, geen vaas). En als je drinkt, dan rij je niet. Hoe je dan thuis geraakt, daar moet volgens mij de mentaliteitswijziging komen, een reflex om voor een alternatief te gaan: taxi, Bob, te voet, ...

Danny De Rouck 16:47
afbeelding van Danny De Rouck

Ze hebben in de jaren van 1 naar 0,5 promiele gebracht. 0.8 was vroeger goed en nu ben je dronken.
Het is niet omdat de wet zegt dat je dronken bent dat dit zo is.
Kudde dieren mentaliteit.
Dronken is voor iedere persoon anders.
Dit is bizness geldgewin
Stop met geldboetes.
Politie doet alleen controles waar geldboetes zijn. De rest is geen preoriteit

Jelledr 18:29
afbeelding van Jelledr

Idd. Dit is voor iedereen anders. Op deze manier is het puur geldgewin. Maar lijkt me ook wel moeilijk te controleren voor wie niet en voor wie wel.
Zelf drink ik amper alcohol. Soms eens biertje of 1-2 keer iets straffer.

Er spelen enorm veel factoren mee. Al dan niet op nuchtere maag drinken. Wat ik zelf overigens niet kunnen vind.
Maar heb geen probleem met iemand die zit te genieten met vrienden en dan is alcohol heel dikwijls in de buurt.

Dit beleid is slecht. Maar de ballen om het te verbieden hebben ze niet want er is geld mee gemoeid. Net als roken.. Slecht
Dus maak het duur en verbied het niet. Kankerdoden en veel geld = 2x kassa kassa of beter 3x want de patiënten brengen big pharma veel geld op.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws