Vergeten auto #36: Plymouth Prowler

Vergeten auto #36: Plymouth Prowler

Als je ‘m voor de eerste keer ziet, zou je denken dat het een concept car is. Toch werd de Prowler een tijdlang geproduceerd door Plymouth/Chrysler.

Vergeten auto #36: Plymouth Prowler

Voor het idee voor de Prowler gaan we terug naar begin jaren ’90. De ingenieurs bij Chrysler kregen de opdracht een reïncarnatie van de hot rod of de ‘sportster’ te creëren. De ingenieurs waren niet alleen in hun opdracht. Ze werden, zij het niet officieel, gesteund door Chip Foose, wiens ontwerp van de Hemisfear evolueerde tot de Prowler. In 1993 werd de Prowler inderdaad als concept car geshowd op de North American International Auto Show. Dankzij de enthousiaste reacties die het model toen kreeg, overwoog Chrysler serieproductie. Toch werd het in 1994 nogmaals opgevoerd als concept, omdat Chrysler nu eenmaal twijfelde over de commerciële waarde van de Prowler. In 1996 was het dan zover en werd gestart met de productie van de Prowler.

Vergeten auto #36: Plymouth Prowler

Voor de constructie van de Prowler werd voluit de kaart van aluminium getrokken. Het chassis was voornamelijk uit aluminium opgebouwd, veelal met lijm aan elkaar gezet.

Vergeten auto #36: Plymouth Prowler

Bij het begin van de productie kreeg de Prowler een aandrijflijn uit het LH-platform, het platform waarop destijds ook de Concorde, New Yorker en 300M werden gebouwd. De 3.5l SOHC V6 die daruit kwam, produceerde 214 pk. Vanaf 1999, nadat de productie een jaartje stil had gelegen, werd deze motor opgevoerd tot 253 pk. Beide versies waren gekoppeld aan een automaat met vier versnellingen. De versnellingsbak bevond zich achteraan, wat voor een nagenoeg perfecte gewichtsverdeling zorgde. De verbinding tussen transmissie en motor werd tot stand gebracht door een flexibel aandrijfas, die ook terug te vinden is in de Alfa 75, Corvette en Porsche 944. Met die instellingen haalde de Prowler de 0-100 in een respectabele 5,6 seconden, de top lag vreemd genoeg maar net boven de 200 km/u.

Vergeten auto #36: Plymouth Prowler

Zo enthousiast het publiek was tijdens de voorstelling van het Prowler-concept, zo teleurgesteld waren ze bij de voorstelling van het productiemodel. In de concept car bevond zich namelijk een krachtiger versie van de 3.5 V6, met 270 pk. Dat Plymouth dat vermogen had teruggebracht in het seriemodel, werd niet op gejuich onthaald. Ook de keuze voor de viertraps-versnellingsbak was niet echt sportief te noemen. Wie aan een hot rod denkt, denkt aan een dikke motor met een soepel schakelende bak erbij.  Vergeet niet dat je op dat moment een goeie 40.000 dollar neertelt voor zulk speelgoed. Daarom stokt de productie na 1997 even, omdat Plymouth met een hoop onverkochte Prowlers blijft zitten.

Vergeten auto #36: Plymouth Prowler

De vermogensstijging brengt soelaas en in 1998 wordt de productie heropgestart. Toch haalt de Prowler nooit de vooropgestelde verkopen van 5.000 stuks per jaar. Wanneer Chrysler besluit om de Plymouth-naam te laten uitdoven, is er ook geen toekomst meer voor andere concepts van het merk. Zo blijft de Howler, een coupé op basis van de Prowler maar dan voorzien van een 4.7 V8 van Jeep-makelij, in de koelkast steken. In 2002 is het dan volledig gedaan met de Prowler, die stilletjes uit de catalogus verdwijnt.

Plymouth Howler

De opkomst van de retrotrend wordt gelinkt aan de Prowler, aangezien hij vele gelijkenissen had met de hot rods die je her en der in het Amerikaanse straatbeeld ziet. Zo zie je op de Chrysler PT Cruiser details van de Prowler terugkeren, maar ook de Chevrolet HHR en de huidige Camaro zijn nog gebaseerd op deze Prowler.

Vergeten auto #36: Plymouth Prowler

In 1996 verlieten 18 stuks de fabriek, al zijn deze eerste stuks wel met de hand gebouwd. In 1997 worden 457 stuks vervaardigd op de band, warna de productie in 1998 een jaartje stopt. In 1999 wordt deze terug opgestart en rollen 3.921 stuks van de band. In 2000 zijn dat er 2.746, in 2001 worden nog 3.142 exemplaren gebouwd en verkocht. In 2001 besluit Chrysler de merknaam Plymouth te schrappen en wordt de wagen omgedoopt tot Chrysler Prowler. Onder die noemer worden nog 1.436 stuks gebouwd, voor in februari 2002 definitief het doek valt. De totale productie ligt daarmee op 11.702 stuks.

Vergeten auto #36: Plymouth Prowler

Wie vandaag een Prowler bij zijn collectie wil voegen, tast best diep in zijn buidel. De vraagprijs voor zulke exemplaren starten op het net niet onder de 25.000 euro. Het laatste exemplaar van de Prowler, een unieke High Voltage-blauwe Prowler, werd bij Christie's geveild voor 175.000 dollar.

Laatst gepubliceerd

Reacties (3)

Plaats een reactie
Wim 11:02
afbeelding van Wim

val je nog altijd enorm hard mee op, ben wel nooit fan geweest van Prowler en PT Cruiser styling, beetje VW beetle fail

yannick D 17:41
afbeelding van yannick D

het is wel de enige die het aandurfde om een moderne HotRod te maken.
er is geen enkel ander merk dat nog maar iets in die stijl probeerde.

Pieter Aertgeerts 19:27
afbeelding van Pieter Aertgeerts

Bwa, Donkervoort komt ook in de buurt.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws