Volkswagen: binnenkort enkel nog automaten?

Volkswagen Golf GTI 2021 manuele versnellingspook

Volkswagen heeft plannen om de verkoop van auto’s met manuele versnellingsbakken uit te faseren. Vanaf 2023 zou het de versnellingspook naar de prullenbak verwijzen, weet het Duitse magazine Auto, Motor und Sport.

Steeds meer automobilisten kiezen ervoor om het derde pedaal weg te laten en dat zullen ze bij Volkswagen ook gemerkt hebben. Om productiekosten te besparen, zal Wolfsburg namelijk steeds minder modellen aanbieden waar je nog voor een manuele versnellingsbak kunt kiezen. Het eerste slachtoffer wordt de nieuwe Tiguan, die in 2023 voorgesteld wordt. De volgende generatie Passat wacht alvast hetzelfde lot.

Zo zal er tegen 2030 geen enkel VW-model meer zijn waarin je zelf moet schakelen, en die datum is ergens ook niet verwonderlijk. Volkswagen kondigde namelijk eerder al aan dat het rond 2033 zal stoppen met de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren. De gemiddelde elektrische auto heeft geen manuele versnellingsbak—en vaak zelfs maar één versnelling—dus in dat segment is een automaatpookje alvast evident.

Volkswagen is trouwens niet alleen in zijn keuze: Mercedes-Benz gaf eerder al aan dat het zijn manuele versnellingsbakken aan banden zal leggen. Ook hier gaat het om een budgettaire maatregel, al valt er voor de hedendaagse automaat ook heel wat te zeggen. Zo is de klassieke automatische versnellingsbak door de jaren heen flink verbeterd waardoor hij zuiniger werd en toont bijvoorbeeld de automaat met dubbele koppeling dat ook een auto die zelf schakelt een sportieve rijervaring kan bieden.

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités