Vrijdag Fandag: Tesla Model S

De komende weken geven we wederom het woord aan een eigenaar en zijn dierbaarste bezit. Deze week hebben we een wagen die de wereld op zijn kop zette. Elektrisch, snel en comfortabel. Vergeet alles wat je wist van autorijden, dit is het nieuwe rijden 2.0.

Naam: Frank P
Leeftijd: 50 jaar
Wagen: Tesla Model S 60
Eigenaar sinds: 2013
Vorige wagens: Volkswagen Kever, Opel Manta, Chrysler Le Baron, Mercedes CLK, Mercedes CLK Cabrio, Jaguar XF

Het verhaal

Geschiedenis
Door de nieuwe VAA regeling (Voordeel Alle Aard) van de regering Di Rupo ben ik op zoek gegaan naar wat er op de markt was van elektrische- en hybridewagens (dit moet ergens rond eind 2011 geweest zijn). Als snel viel mijn oog op Tesla. De firma en CEO Elon Musk ben ik nauwlettend beginnen volgen. Rond deze tijd werden de eerste prototypes van de model S voorgesteld. Ik verzeilde ook op het Tesla Forum (TMC en het officiële forum). De eerste productiewagens kwamen eindelijk uit de fabriek in augustus 2012.

VF-Tesla-Model-S-eigenaar

Op 20 september 2012 heb ik dan uiteindelijk mijn bestelling geplaatst terwijl de prijzen voor Europa nog niet gekend waren. Een Tesla bestellen kan alleen via internet, rechtstreeks bij de fabrikant. Ik was alleszins nummertje #1.332 in Europa. Je kon de bestelling steeds annuleren tot de finalisatie moest gebeuren. In december 2012 werden de prijzen bekend gemaakt. En eerlijk is eerlijk, deze waren iets hoger dan ik had gehoopt. In februari 2013 konden de reservatiehouders gaan testrijden in Antwerpen. Ook al was dit maar 10 minuutjes, het was genoeg om me te overtuigen. Eind mei 2013 kon ik eindelijk finaliseren en in augustus 2013 kwamen de eerste leveringen in Europa binnen. Mijn exemplaar werd uiteindelijk op 23 november 2013 geleverd. Dit na 15 maanden en 3 dagen ellendig lang wachten.

Wat zou je anders aanpakken?
Niets eigenlijk. Het lange wachten en van niets weten (prijs, levering, etc) was de grootste moeilijkheid. Al werkt het nu zo eenmaal bij Tesla.

VF-Tesla-Model-S-eigenaar

Waar krijg je een glimlach van?
Nog nooit gehoord van de 'Tesla Grin'? De meeste mensen die voor de eerst keer een toertje maken met een Tesla komen met een grimas uit de wagen. De stilte, het instant koppel en de simpliciteit van het rijden zijn ongekende factoren in andere wagens. Ik beken, de Model S geeft me nog steeds die Tesla Grin.

Waar word je humeurig van?
Sorry, echt niets.

Kostenplaatje
De model S begint van iets onder de 70.000 euro en kan je aankleden tot een stevige 135.000 euro. Mijn versie kost iets onder de 80.000 euro.

VF-Tesla-Model-S-eigenaar

Hamer & beitel
Hoewel je zou denken dat er niet veel te veranderen valt aan een Tesla zijn er toch al wat zaken aangepast. Zo zijn er nieuwe vloermatjes met mijn eigen logo, RVS instapdrempels, Rode plakkers met een T op in de velgen en een extra set velgen met winterbanden. Tenslotte is er ook nog wat extra verlichting in de koffer.

Waarom een Tesla Model S?
In België is de Model S fiscaal zeer interessant als je een eigen zaak hebt. Daarnaast is het een wagen voor mensen die op zoek zijn naar snelheid, stilte, veiligheid en een laag verbruik. Daarnaast is hij ook nog eens luxueus, vooruit op zijn tijd en geniet hij van een enorme laadruimte.

Blijver of afschrijver
Moeilijk te zeggen wat de toekomst brengt, maar stiekem droom ik er van om deze op termijn door te schuiven naar mijn echtgenote en er één bij te nemen.

VF-Tesla-Model-S-eigenaar

Gegevens

Huidige kilometerstand: 8.500 km
Leeftijd wagen: Bouwjaar 2013
Motor: Batterij 60 kWh Overbrenging: elektromotor
Topsnelheid: 195 km/u
0 tot 100km/u: 6 seconden
Vermogen: 387 pk
Koppel: 440 Nm
Aandrijving: achterwielaandrijving
Gewicht: 2.100 kg
Gemiddeld verbruik: 220 wh/km
Rijtaks: 75 euro
CO2-uitstoot: 0,0

Heb je zelf ook een wagen die je graag wil tonen aan andere Autofans? Aarzel niet en stuur een bericht via onze contactpagina met vermelding "Vrijdag Fandag" en "jouw type wagen".

VF-Tesla-Model-S-eigenaar

Foto's via Fréderic Louis

Derniers articles publiés

Commentaires (16)

Laisser un commentaire
Adriaan 10:26
Portrait de Adriaan

Super om eens inzicht te krijgen hoe zo een bestellingen proces verloopt :-)
Wel een vraagje aan de eigenaar, dat 17" scherm, is dat een oled scherm? Want 's nachts, geeft dat niet veel te veel licht?
Ik heb mij ook al staan ergeren achter een tesla rijder omdat die maar niet kon stoppen met dat scherm te spelen, en als het ondertussen al 30 seconden groen is, is het welleke geweest :p

Adriaan 14:23
Portrait de Adriaan

Nog een vraagje, ik zie dat je blijkbaar niet te veel km doet, is dat omdat je gewoon niet veel moet rondrijden, of omdat de batterij toch een limiterende factor is? Ik heb een ongelooflijke fascinatie voor de tesla, en zie ze meer en meer rondrijden, maar nu dat ik eindelijk eens vragen kan stellen aan iemand dat er eentje heeft, laat ik me natuurlijk eventjes gaan :p

Frank Lamberechts 20:38
Portrait de Frank Lamberechts

Beste XFrank,

Graag had ik je ervaringen met de actieradius ... ik weet wel dat er een theoretische actieradius is, doch de praktijk, bvb nu in de winterperiode, zal dit toch al een stuk doen minderen.
Eveneens rijstijl, enerzijds ben ik niet van plan de kasseien uit de grond te sleuren, anderzijds wens ik toch 120km/u op de snelweg te rijden.
Aanstaande woensdag heb ik een onderhoud met de boekhouder, ik lees al weken niets anders dan over Tesla, heb al proefgereden, ik word wakker met Tesla en ga slapen met Tesla ... Tesla ... Tesla ... Tesla ;-)

Bartjeuh 14:20
Portrait de Bartjeuh

Pfff, niets gaat boven de P85+ variant!

Guy De Wachter 22:44
Portrait de Guy De Wachter

Het dashboard is waarschijnlijk wel het lelijkste ding dat er ooit in de geschiedenis van deze aardbol is ontworpen, hopelijk krijg je er gratis "kotszakjes" bij !!!

Adriaan 23:46
Portrait de Adriaan

Des goûts et des couleurs, on ne discute pas. Maar persoonlijk vind ik dit een van de meer geslaagde "full digital" dashboard. Veel beter dan de mercedes s klasse bv. En voor een amerikaanse auto komt hij echt europees over.
Ik vind het echt een zeer knappe auto, al blijf ik er bij dat als we morgen met ze'n allen met zo iets rond rijden, we geen elektriciteit meer gaan hebben 's nachts wanneer die met zen allen 16 amp uit de muur gaan trekken. :p

Sven 13:46
Portrait de Sven

even wachten op de Model X dan, die zou er in de zomer van 2015 komen volgens Tesla zelf.

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités