BMW X5 blaast 15 kaarsjes uit

bmw-x5-15

Dit jaar viert de X5 zijn 15 verjaardag. Met enige trots, want hij was de grondlegger van een succesverhaal voor BMW. Maar liefst één op de drie BMW's die anno 2014 verkocht worden komen uit de X-familie.

De Duitsers omschrijven de X5 als een 'uniek succesverhaal'. Echter kwam de X5 er als antwoord op de eerder gelanceerde Mercedes M-Klasse. Maak dus nooit de fout om te denken dat de X5 de eerste Duitse luxe-SUV is. AL mocht je hem zo niet noemen, BMW ging namelijk voor de SAV-benaming. Marketingspraat voor Sports Activity Vehicle. Niet geheel onterecht, want de kracht van de X5 zat - en zit - hem in het rijgedrag. Plotseling kon een wagen die hoog op de pootjes stond ook een lekker potje sturen. Het begin van een door sommige verafschuwd segment...

Nog een X

Vanuit de X5 groeide een resem aan X-modellen. De huidig line-up bij BMW doet het met de X1, X3, X4 en X6. Waar vooral de modellen met even cijfer veel kritiek krijgen te slikken. Want een coupé van een SUV, dat hoort gewoon niet. Toch spreken de verkoopcijfers een ander verhaal. 3.3 miljoen modellen wist BMW al te slijten van het X-groepje en ongeveer één op de drie verkochte BMW's is een SUV, of SAV als je hun term wilt gebruiken.

bmw-x5-15

Op termijn zal de familie nog wat groeien met de X7 en - naar alle waarschijnlijkheid - een X2. Weeral reden tot discussie over de nood aan zo'n wagens. Maar de X5, daar kan niemand iets slecht over zeggen. Zelfs de groene rakkers krijgen het moeilijk om te klagen nu er ook een plug-inhybride komt. Ondergetekende herinnert zich nog steeds een ritje met de eerste generatie X5 met de 4.8is V8 onder de kap. 350 pk in een tank die in zes seconden naar de honderd knalde. Ongezien zo'n tien jaar geleden. Vandaar een gelukkige verjaardag X5!

Derniers articles publiés

Commentaires (5)

Laisser un commentaire
Yannick 17:32
Portrait de Yannick

grappigste is dat die gigantische beugel vanonder vasthangt met 2 slappe boutjes en in het midden gewoon vast gevezen is :-)

Laissez un commentaire

Commentaires récents

acce 2024

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités