966 Supersport is heerlijke racewagen van Skoda die je moet kennen

skoda-966-supersport_01

Skoda associëren we niet meteen met de racerij. En eigenlijk is dat onterecht, denk maar aan de rallydeelnames. In de jaren 50 presenteerde het merk de 966 Supersport, stiekem één van de knapste racewagens uit die tijdsperiode.

Er wordt grof geld neergelegd voor Ferrari racewagens uit de jaren 50. Voor Skoda's? Niet meteen. Al is dat niet zo heel gek, van de drie 966 Supersports die er ooit gebouwd werden, bestaat er nog maar ééntje op de planeet. Die werd in 2007 gekocht door het museum van Skoda waarna een langdurige restauratie begon.

Snelste kar uit Tsjecho-Slowakije

De 966 Supersports was een racewagen van Skoda die ook diende als proefproject, zeker op het motorendepartement. Bij zijn lancering beschikte hij over een atmosferische 1,1-liter torretje. Goed voor de volle 90 pk. Niet veel later werden er al twee turboladers op geschroefd waardoor het vermogen steeg naar een stevige 180 pk. Die variant kan je herkennen door de twee stevige bulten op de motorkap.

skoda-966-supersport_01

Naar het einde toe installeerde Skoda een conceptuele motor onder de kap. Die was 1,5-liter groot en had vier carburateurs en twee turboladers. In 1953 zette Václav Bobek een snelheidsrecord neer van 197,8 km/u waardoor de 966 Supersports de snelste wagen uit Tsjecho-Slowakije was.

Moesten de cijfers je nog niet overtuigen, kijk dan naar de heerlijke looks en kleurstelling. Dit is een racewagen waar Skoda fier op mag zijn. De wagen staat momenteel te pronken in het Skoda museum, nog geen uurtje rijden van Praag. Moest je ooit in de buurt zijn en zin hebben om wat Skodaiaanse geschiedenis op te snuiven, ga dan zeker een kijkje nemen.

skoda-966-supersport_01

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités