Onderzoek: Honderden wagens kunnen gemakkelijk gestolen worden door softwarefout

start-knop

Door een serieuze beveiligingsfout in moderne sleutels kunnen bepaalde modellen van onder andere Audi, Volkswagen, Citroën, Porsche en Volvo zonder problemen gestolen worden. Dat blijkt uit een onderzoek dat twee jaar geleden werd verricht door drie universiteitsstudenten aan de University of Birmingham en Radboud Universiteit Nijmegen.

Het onderzoek, waarin een beveiligingsfout bij honderden automodellen werd gevonden door drie studenten, zou eigenlijk twee jaar geleden al moeten zijn verschenen. Volkswagen zette echter een groepje advocaten op de affaire om dat tegen te gaan. Niet om imagoschade te beperken, wel om dat er in het onderzoek een stuk stond waardoor onverlaten nog gemakkelijker de wagens konden stelen. Dat stukje tekst is er nu uit waardoor onderzoekers Flavio Garcia, Baris Ege en Roel Verdult hun onderzoek mogen publiceren.

Megamos Crypto

De oorzaak van het probleem ligt niet zozeer in de sleutels, wel in de Megamos Crytpo transponder, een stukje elektronica dat door veel automerken wordt gebruikt. In principe 'praat' de transponder in de wagen met je sleutel om zijn identiteit na te trekken. Indien die niet klopt, dan start de auto niet of wordt de motor uitgeschakeld. Dit systeem zorgt er voor dat dieven je wagen niet zo maar kunnen starten door wat draadjes tegen elkaar te houden.

In theorie zijn er miljarden mogelijke combinaties van codes die verzonden worden, waardoor het eigenlijk onmogelijk is om de juiste te repliceren. De onderzoekers vonden echter dat door twee maal te 'luisteren' met specifieke apparatuur naar het signaal tussen sleutel en auto, ze het aantal mogelijkheden konden terugbrengen naar 200.000. Met zo'n getal vindt speciale apparatuur de juiste code binnen het halfuur. Waarna dieven enkel nog een valse sleutel moeten programmeren om weg te kunnen rijden met je wagen.

Auto's die op deze manier kunnen worden gestolen zijn onder andere de Volkswagen Golf, Audi A4, Honda S2000, Porsche 911, Volvo V40 en zelfs de Ferrari California en Maserati Quattroporte. De gehele lijst kan je alvast hier bekijken.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités