1 op 2 Belgen durft niet rijden bij winterweer

sneeuw-112antwerpen

Volgens een onderzoek in opdracht van Touring ziet 1 op 2 Belgen zich geschikt om te rijden in winterse omstandigheden. Daartegenover staat dat 80 procent van de respondenten een snelheidsbeperking 'à la France' willen op de snelwegen; 130 km/u bij normaal weer, 110 km/u bij regen.

Opvallende resultaten, in dat onderzoek door Touring. Hoewel je, als je vaak op de baan bent, wel al kon inschatten dat de Belg niet bezig is met autorijden tijdens het autorijden.

Touring liet 1.023 respondenten aan het woord, allen in het bezit van een eigen wagen en minstens 1x per week met deze wagen rijdend. Daaruit bleek het volgende:

  • 1 op 3 heeft stress om te rijden in winters weer
  • 70% van de voertuigbestuurders volgt dagelijks het weerbericht alvorens de weg op te gaan
  • 1 op de 4 gebruikt de wagen niet bij winterse omstandigheden
  • de drie grootste angsten zijn rijden bij ijzel (80%), een ongeval door glad wegdek (66%) en rijden op sneeuw (43%)
  • 1 op de 4 Belgen past zijn snelheid niet aan bij het rijden op een winters wegdek
  • Slechts 1 op 3 weet hoe correct te reageren wanneer de wagen aan het slippen gaat

De antwoorden van de deelnemers aan de enquête doen het ergste vrezen voor de verkeersveiligheid, aldus Touring. “Zeker wanneer men weet dat de meesten zich ook niet goed voorbereiden op de winter. Zo rijdt nog steeds 1 op de 3 Belgen zonder winterbanden en heeft slechts 8% ooit een slipcursus gevolgd”.

sneller op de baan

Wat even opvallend is, is dat 80 procent van de deelnemers gewonnen is voor een systeem "à la France" op de snelwegen, waarbij 110km/u bij regen en sneeuw en 130 in normale omstandigheden de regel is. En zoals je kon merken bij de afgelopen regendagen in België, weet driekwart van de Belgen niet dat het gebruik van voorste mistlichten niet verplicht is, maar enkel toegelaten bij mist, felle regen of sneeuw.

Er is dus nog wat werk voor de boeg, misschien moet de minister deze zaken meenemen in zijn plan rond het behalen van het rijbewijs.

touring_leaflet_winter
touring_leaflet_winter

Derniers articles publiés

Commentaires (3)

Laisser un commentaire
Sven772 10:59
Portrait de Sven772

En 5% rijdt toch bij verse sneeuw, hoewel ze het echt niet kunnen of durven, of met een niet aangepaste auto rijden. Zij houden iedereen tegen tgv rijden aan 5 km/u of gewoon iedereen te blokkeren. Gevolg : monsterfiles en de strooiwagens komen er ook niet meer door. Simpel : ligt er sneeuw en je durft niet, of jij of je auto kan het niet aan : ga de baan niet op ! Je hoeft wegens de beperkte sneeuwdagen geen winterbanden te kopen, maar wees dan consequent en neem bij verse sneeuw een snipperdag, rij mee met iemand die er wel heeft of gebruik het openbaar vervoer. Of wacht tot de sneeuwruimdiensten hun werk gedaan hebben, dan kan je met je normale banden de weg weer op. Mijn pleidooi is zinloos, ik weet het.

User4580 16:41
Portrait de User4580

Is het advies om niet te remmen als je begint te slippen ook de beste vuistregel voor wagens met ESC?

Pol 11:49
Portrait de Pol

Tjah, zo zie je hoeveel prutsers op de baan rijden
En de ongevallen....das de snelheid natuurlijk.. deeeuhh
Brilsmurf OPEN JE OGEN !!

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités