Nissan: “Alliantie met Renault blijft onveranderd”

Alliance Renault Nissan Mitsubishi

Nissan wil de alliantie met Renault voort blijven zetten, maar is niet meteen van plan om intensiever samen te werken met de Fransen. Dat zegt de nieuwe Nissan-CEO Makoto Uchida.

Nissan heeft een turbulent jaar achter de rug. Niet alleen CEO Carlos Ghosn kwam in opspraak, maar de verkoop- en winstcijfers vielen lager uit dan verwacht en de relaties met alliantiepartner Renault geraakten vertroebeld. Werk genoeg dus voor nieuwbakken CEO Makoto Uchida.

Topprioriteit voor Uchida is om Nissan weer winstgevend te maken. Daar liggen al plannen voor op tafel, die interim-CEO Hiroto Saikawa uittekende. De alliantie met Renault en Mitsubishi weer aanhalen is een van de onderdelen van dat plan. “Nissan heeft de afgelopen jaren kunnen groeien dankzij de alliantie”, aldus Uchida. “Ik ben van plan om onze inspanningen voor de alliantie verder te zetten, en tegelijk Nissans onafhankelijkheid te behouden.”

De aandelen van beide constructeurs in elkaars bedrijven komt, wat Nissan betreft, dus niet opnieuw op tafel. Renault is voor 43 procent eigenaar van Nissan en heeft beslissingsrecht. Nissan bezit op zijn beurt 15 procent van Renault, zonder beslissingsrecht. De Japanners hebben ook een voet tussen de deur bij de landgenoten van Mitsubishi.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités