Rijtest + video: BMW 330e Berline (2020)

BMW 330e PHEV 2020 test Autofans

Was tot enkele jaren geleden de 320d wellicht de belangrijkste 3 Reeks op onze markt, dan schuift dat belang vandaag langzaam maar zeker op naar deze plug-inhybride 330e. Zeker nu hij ook verkrijgbaar is als Touring.

Het is nog maar eind januari en we hebben het al tot in den treure herhaald: vandaag moet alles zuiniger, groener en minder vervuilend. Dat geldt niet alleen voor de fleetmarkt, waar de BMW 3 Reeks sinds jaar en dag eerste viool speelt, maar ook voor de autosector zelf. BMW hoopt dit jaar dan ook heel wat 330- en andere e-modellen aan de man te brengen, wil het monsterboetes vermijden.

Maar in tegenstelling tot andere constructeurs is BMW met deze 330e niet aan zijn hybride proefstuk toe. In 2016 stond er in München immers al een 330e in de catalogus, en als we even teruggaan tot 2012 is er vast nog wel iemand die zich de ActiveHybrid3 herinnert. Daardoor hebben de Beiers natuurlijk een streepje voor en verschijnt deze 330e al relatief vroeg in de carrière van de nieuwe 3 Reeks.


CHECK HIER ONZE VIDEO:


Ook als Touring

Wie deze 330e trouwens in zijn leasinglijst heeft staan, komt hem wellicht twee keer tegen. Goed nieuws voor Dirk van het middenkader dus, want die kan voortaan ook kiezen voor de Touring. Het verschil in catalogusprijs (waarover straks meer) bedraagt 300 euro in het voordeel van die laatste. Let even op, Dirk, want ons lijkt die 330e Touring de interessantste van de twee, omdat hij minder last heeft van de kleinere koffer. Onder de achterzetels zit de batterij namelijk, dus de benzinetank verschoof naar de achteras. Van de 480 liter aan kofferinhoud blijft er in de Berline nog 375 liter over.

BMW 330e PHEV 2020 test Autofans

Theorie versus praktijk

Over de batterij gesproken: dat lithium-ionexemplaar heeft een capaciteit van 12 kWh, een bescheiden sprong voorwaarts vergeleken met de 7,6 kWh van de vorige generatie. Volgens BMW moet je dat volledig elektrisch 59 tot 66 NEDC-kilometers ver brengen, maar wij slaagden er met de beste wil van de wereld niet in om meer dan 40 kilometer aan elektrisch rijbereik op het dashboarddisplay te toveren. Om maar te zeggen dat er nog steeds een verschil blijft tussen theorie en praktijk.

Die elektrische energie laat de BMW je op verschillende manieren gebruiken: volledig zelf in de elektrische modus (tot 140 km/u), opgeslagen om later te gebruiken in de ‘battery save’-modus of gecombineerd met de verbrandingsmotor in de hybridemodus. In dat laatste is de 330e behoorlijk intelligent, zeker wanneer de je navigatie gebruikt. Er is ook een XtraBoost-modus, waarbij je benzine- en elektropower tien seconden lang combineert tot 292 pk, maar dat is uiteindelijk niet meer dan een gimmick.

BMW 330e PHEV 2020 test Autofans

Hoog gewicht

Niet alleen omdat je met 252 pk en 420 Nm over meer dan voldoende vermogen beschikt, maar vooral omdat de 330e je aanmaant om het rustig aan te doen. Dat voel je onder meer in de pedaalafstelling, waarbij het kantelpunt waarop de verbrandingsmotor aanspringt behoorlijk ver ligt. Ook omdat het gewicht van deze 330e behoorlijk hoog ligt: reken op 300 kilogram meer dan een 320i (met dezelfde verbrandingsmotor van 184 pk) of 330i (met hetzelfde totaalvermogen).

Dat gewicht laat zich ondanks een laag zwaartepunt voelen, al heeft BMW zijn uiterste best gedaan om de 330e te laten rijden als een echte 3 Reeks. En dat doet deze huidige generatie beter dan zijn voorganger. Maar het laat zich ook voelen in het verbruik wanneer de batterij leeg is: dat gaat dan richting 7 liter, en wanneer je de batterij al rijdend oplaadt moeiteloos boven de 8 liter. Doe ons dus een plezier, Dirk: plug je 330e in zoveel je kan.

BMW 330e PHEV 2020 test Autofans

Prijzen

Dirk van het middenkader behoort tot de uitverkoren doelgroep van deze BMW 330e, want met een catalogusprijs van 52.450 euro (en 52.150 euro voor de Touring) is dit een stevige investering voor particuliere kopers. Professionele klanten zullen vooral oren hebben naar het verbruik en de CO2-uitstoot op papier. BMW geeft een verbruik van 1,6 tot 1,8 liter en een CO2-uitstoot van 37 tot 40 gram op, waardoor deze 330e hoog scoort op het lijstje van boekhouders.

VAA en aftrekbaarheid van je BMW 330e bereken je hier via onze handige tool.

Mercedes’ C 300 e blijft met 50.094 euro net iets onder de prijs van deze BMW. Audi heeft voorlopig nog geen TFSI e van zijn A4, maar bij Volkswagen rijdt er wel de Passat GTE rond. Die staat in de catalogus vanaf 46.280 euro.

BMW 330e PHEV 2020 test Autofans

Conclusie

De 330e is een belangrijk model voor BMW, en krijgt deze generatie alle tools om er een succesnummer van te maken. Inclusief een Touring-variant. Het volledig elektrische rijbereik blijkt in de praktijk aan de beperkte kant en het prijskaartje hoog, maar je krijgt er wel een intelligente plug-inhybride voor in de plaats. Als je regelmatig oplaadt tenminste. Knoop dat dus goed in je oren, Dirk.

Specificaties

Motor

2.0 turbobenzine, vier-in-lijn + elektromotor

Puissance

252pk

Couple

420 Nm

Overbrenging

8-trapsautomaat

Transmission

achterwiel

Poids

1 740 kg

Vitesse de pointe

230 km/u

Prix de base

€ 52 450.00

0 à 100 km/h

5.90 sec

Gemiddeld testverbruik

7.20 L/100km

Coffre min.

375 L

Rejet de CO2

37 g/km

Derniers articles publiés

Commentaires (3)

Laisser un commentaire
Techno Patat 07:20
Portrait de Techno Patat

Heb je deze getest in de winter? Aleja ‘Belgische winter’? Want zowel verwarming als stoelverwarming verbruiken bakken electriciteit en batterijen hebben nu eenmaal minder spanning ook als het koud is.

Dat kan die 40km rijbereid wel verklaren want anders is toch al gebleken dat de NEDC testen wel vrij realistische cijfers geven toch?

Wim Bervoets 09:44
Portrait de Wim Bervoets

In december, inderdaad. Verklaart volgens mij ook het lagere rijbereik, daar ben ik het absoluut mee eens. Mijn punt was eigenlijk vooral dat je in de praktijk dus niet altijd over die 59 tot 66 kilometer kunt beschikken. In de winter is dat in dit geval dus maar zowat 70 procent van het opgegeven rijbereik. De WLTP-testprocedure (die nadien wordt omgerekend naar NEDC 2.0) wordt bijvoorbeeld bij 23 graden gemeten, en voor lithium-ionbatterijen is dat natuurlijk bijna een ideale temperatuur.

Techno Patat 22:57
Portrait de Techno Patat

Da’s zeker! Je kan inderdaad niet altijd uitgaan van de opgegeven cijfers. Maar mensen die in zwitserland wonen kunnen waarschijnlijk ook niet rekenen op de opgegeven verbruiks cijfers :D! We weten allebei waar dat aan ligt daar :p...

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités