Ford Mustang-designer Gale Halderman (87) overleden

Gale Halderman Ford Mustang

Er zijn zo van die auto’s die dankzij hun ontwerp uitgroeien tot tijdloze iconen en een trouwe schare fans weten te verzamelen. De Ford Mustang is daar één van. Zat mee aan de tekentafel: de Amerikaan Gale Halderman, die op 87-jarige leeftijd is overleden.

Begin jaren 60 werden onder de auspiciën van Lee Iacocca de designafdelingen van de Ford Motor Company aan het tekenen gezet voor een kleine, betaalbare sportwagen die later de Mustang zou worden. Het designteam van Ford, onder leiding van Joe Oros, kwam met het beste ontwerp.

Meestal wordt aangenomen dat David Ash de grote lijnen van de Mustang uittekende, maar volgens de overlevering was Oros niet tevreden met het eerste resultaat. Het was uiteindelijk Gale Halderman die op basis daarvan aan het schetsen sloeg, en de Mustang de kenmerkende trekken gaf die er zo’n iconische auto van maken. Denk maar aan de opwippende gordellijn en de luchtsleuven op de flanken.

Halderman bleef al die jaren bescheiden, maar kreeg wel erkenning voor zijn werk van Ford zelf. Later viel hij onder meer nog in de prijzen met zijn ontwerp van de tweede generatie Lincoln Town Car. In 2014 opende Halderman het Halderman Barn Museum, een eigen museum in zijn ouderlijke huis in Tipp City, in de staat Ohio. De Amerikaanse designer overleed na een korte strijd tegen leverkanker. Hij werd 87.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités