Aiai: softwareproblemen voor nieuwe VW Golf - UPDATE

Volkswagen Golf ecall software problemen productie 2020

Volkswagen heeft de productie van de nieuwe Golf tijdelijk stilgelegd. De oorzaak is een softwareprobleem in de eCall-functie, een verplichte functie die automatisch een noodoproep doet bij een ongeval. Ook de nieuwe Skoda Octavia, Audi A3 en Seat Leon, die het MQB Evo-platform van de VW Golf gebruiken, worden nu gecontroleerd op gelijkaardige problemen. UPDATE: De Audi A3 lijkt voorlopig buiten schot te zijn.

De Duitse constructeur Volkswagen heeft de productie van de nieuwe Golf vorige week moeten stilleggen wegens problemen met de eCall-functie. Die functie is sinds 2018 in Europa in alle nieuwe auto’s verplicht, en begint automatisch een noodoproep bij een ongeval. “De data-overdracht van de software aan het besturingssysteem zou niet correct gebeuren”, aldus een woordvoerder. Een terugroepactie van zo’n 30.000 auto’s dringt zich op.

Intussen berichten Duitse media dat het probleem met de eCall-functie ook opduikt bij modellen van andere merken uit de Volkswagen-groep. De nieuwe Skoda Octavia, Audi A3 en Seat Leon gebruiken hetzelfde MQB Evo-platform als de nieuwe VW Golf, en delen dus voor een groot deel dezelfde software.

De Belgische Volkswagen-importeur bekijkt momenteel op welke manier ze de terugroepactie aanpakt. "Er zijn in België nog niet veel exemplaren van de nieuwe Golf geleverd, dus in ons land is het aantal betrokken exemplaren beperkt. De modellen die nu in de showroom staan, zullen gewoon bij de dealer worden geüpdatet voor ze aan de klant worden geleverd", zegt VW-woordvoerder Jean-Marc Ponteville.

Voor Volkswagen is het de tweede softwarestoring in korte tijd. Eerder kampte de volledig elektrische ID.3 met softwareproblemen. Ook daar zorgden bugs voor vertragingen in de levering van de eerste modellen. De vorige generatie van de e-Golf blijft daardoor langer in productie.

UPDATE:

Audi laat intussen weten dat het de eCall-problemen van de Golf "nog niet heeft kunnen reproduceren" op de nieuwe A3. Toch wordt de nieuwe C-segmenter daar verder grondig onderzocht. Van een terugroepactie voor de nieuwe Audi A3 is momenteel dus nog geen sprake.

Derniers articles publiés

Commentaires (2)

Laisser un commentaire
michel 17:24
Portrait de michel

Al die software is eerder een nadeel dan een voordeel. Bv, ik voel me veel veiliger sinds ik de lane assist permanent heb uitgeschakelt.

Jos D. 09:35
Portrait de Jos D.

Die heb ik na één week ook permanent uitgeschakeld. En 6,5 jaar later mis ik dat ding nog altijd niet.

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités