SSC speelt open kaart: haalde geen 500 km/u

SSC Tuatara 2021

De Amerikaanse constructeur SSC North America haalde eind vorig jaar de pers door met zijn Tuatara 500 km/u te rijden. Die bewering werd kritisch onthaald. Terecht, zo erkennen nu ook de Amerikanen.

De SSC Tuatara is een indrukwekkende machine: een 5,9 liter grote V8 met twee turbo’s en een vermogen van maar liefst 1.350 pk. Met de juiste brandstof (E85) stijgt dat zelfs naar 1.750 pk. Voldoende voor SSC North America om een gooi te doen naar het record van snelste productiewagen ooit, een record dat het met de Ultima Aero TT in 2007 al eens enkele jaren afsnoepte van toenmalig recordhouder Bugatti.

Bekritiseerde claim

Eind oktober pakte SSC North America dan ook uit met de claim dat de Tuatara 508,73 km/u had gehaald. Maar al snel werd die claim op kritische reacties onthaald, omdat er allerlei zaken niet bleken te kloppen in de video die bij het wereldrecord hoorde. Ook de leverancier van de meetapparatuur liet weten niets met de recordpoging te maken te hebben. SSC-oprichter Jerod Shelby zag zich gedwongen om zijn recordpoging opnieuw te doen en zo zijn claim waar te maken.

Staart intrekken

De SSC Tuatara haalde begin dit jaar wel 282,9 mph (455,3 km/u). Toch blijft de mislukte claim over de magische grens van 500 km/u het bedrijf achtervolgen. Daardoor zag SSC North America zich gedwongen om afgelopen week nog een bericht de wereld in te sturen, waarin staat dat het merk wel degelijk officieel erkent vorig najaar op geen enkel moment de grens van 500 km/u doorbroken te hebben. Toch gelooft SSC dat de Tuatara daar nog steeds toe in staat is.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités