Tesla wil ruitenwissers vervangen door… lasers

Tesla Roadster 2021

Autofabrikant Tesla is niet schuw van een bizar ideetje hier en daar. Echt gek wordt het pas wanneer die ideeën werkelijkheid lijken te worden. De overheid van de Verenigde Staten heeft bijvoorbeeld net een patentaanvraag van Tesla goedgekeurd voor lasers die traditionele ruitenwissers moeten vervangen.

De ruitenwisser is één van de weinige componenten aan een auto die maar weinig innovatie gekend heeft sinds zijn introductie. Alles, van schakelpoken tot zijspiegels, ziet er tegenwoordig namelijk helemaal anders uit dan pakweg 50 jaar geleden. Het enige dat de arme ruitenwisser daarentegen ooit kreeg was een kortstondige escapade met een uitschuivende, enkele wisser bij Mercedes-Benz in de jaren ’80 en ’90.

Welke wisser wordt het

Aan dat onrecht willen ze bij Tesla blijkbaar een einde maken. In 2019 al diende de constructeur een patent in voor de ontwikkeling van lasers die water en vuil van de voorruit van een wagen moeten verwijderen. Die lasers zouden onderaan de voorruit gemonteerd worden en samenwerken met een aantal sensoren die oneffenheden op het glas detecteren. De stralen zouden dan gericht het vuil of water van een deel van de voorruit kunnen verwijderen. Het patent werd vorige week goedgekeurd, dus blijkbaar zijn het toch niet alleen de ingenieurs in Palo Alto die dit een goed idee vinden.

Die ruitenlasers—als we er een woord op mogen plakken—zijn naar verluidt niet Tesla's enige poging om de traditionele ruitenwisser naar de geschiedenisboeken te verbannen. Zo zouden de Amerikanen ook werken aan een elektromagnetisch exemplaar dat een wisserblad met behulp van magneten over de voorruit trekt. Alles om van die saaie, draaiende armpjes af te geraken!

Derniers articles publiés

Commentaires (6)

Laisser un commentaire
FLP 15:36
Portrait de FLP

Lijkt me wel een beetje een zaak van "If it ain't broke, don't fix it.". Waarom een nodeloos ingewikkeld en duur systeem verzinnen terwijl een eenvoudige ruitenwisser al goed genoeg is? Soms zijn simpele dingen nu eenmaal goed. Denk bvb aan een klassieke wasknijper, oud, zo simpel als iets, maar dat werkt gewoon.
Ipv laserwissers lijken bepaalde coatings mij dan weer meer nuttig te zijn. Een soort supergladde RainX waardoor je zelfs niet meer hoeft te ruitenwissen. Maar dan is het natuurlijk weer een kwestie van hoe lang deze coating het volhoudt...

Adriaan 10:05
Portrait de Adriaan

Ik ga er wel 100% vanuit dat die lazerwissers enkel gaan werken in combinatie met een coating zoals RainX. Maar indd, dit is naar mijn gevoel een voorbeeld van tesla's inovatie dat het geweldig doet bij de marketing afdeling, zoals de auto pilot. Werkt in ideale omstandigheden, maar ook enkel tijdens die ideale omstandigheden.

Mathieu 12:24
Portrait de Mathieu

Men gaat hier wat kort door de bocht vind ik door de te zeggen dat de ruitenwissers weinig innovatie gekend hebben. Het principe is misschien niet veranderd, maar het uiterlijk, de kwaliteit, de samenstelling van het rubber, de snelheid van wissen e.d. zijn wel geëvolueerd. Geef mij maar een ruitenwisser van deze eeuw, en niet van de vorige. Het principe van een spiegel is ook niet veranderd, maar ondertussen zijn er de camera's bijgekomen, blind spot, zijn de spiegels veelal elektrisch inklapbaar etc.

suskewiet 14:12
Portrait de suskewiet

Alle middelen zijn goed om de aandacht te trekken.
De tesla boys zullen weer van de toren kunnen blazen aan de koffiemachine.
Mocht er in elk van die teslas nu eens één enkel van die meer dan duizend celletjes willen sneuvelen, dan hadden ze ginder tenminste iets nuttigs te doen....

Selie Peter 19:51
Portrait de Selie Peter

Wat zijn lazers? Of bedoelt men lasers? ;-)

Joram 10:27
Portrait de Joram

Oeps, aangepast... Bedankt!

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités