Vijf belangrijke automodellen die in 2022 een verjaardag vieren

Porsche Cayenne 2002

Sommige autonamen hebben door de jaren heen een onsterfelijke status bereikt. Autofan of niet; iedereen kent ze en weet wel iemand die er eentje (gehad) heeft. Maar hoe oud zijn die namen eigenlijk? Deze bekende type-aanduidingen vieren in 2022 een verjaardag.

Er zijn zo van die automodellen die een onmisbaar deel van het geheel zijn geworden. Ze veranderden het automobiele landschap, inspireerden fabrikanten tot een andere denkwijze of wisten gewoonweg talloze kopers te overtuigen. We kunnen ons het voortbestaan van het merk soms zelfs niet voorstellen zonder dat deze namen er in het gamma zouden staan, en die staan er dus vaak al even. Voor deze vijf iconen is 2022 een jubileumjaar.

10 jaar: Tesla Model S

Geloof het of niet, maar de Tesla Model S is intussen al tien jaar onder ons. Dan hebben we het zelfs niet zomaar over de naam maar wel over de modelgeneratie, want in essentie is de Model S zoals hij vandaag nog steeds over de Tesla-toonbank gaat al tien jaar lang dezelfde auto. Dat geeft hem een buitengewoon lange adem, maar dit is dan ook niet zomaar een auto.

Tesla Model S 2022

De Model S was tien jaar geleden het startpunt van Tesla als een moderne autofabrikant, en meteen ook de auto die de EV cool maakte. Zijn rijbereik oversteeg namelijk alles wat tot dan toe op stroom reed, zijn acceleratie was ongezien snel en het design zag er verfrissend conventioneel uit in een massa van toen nog vaak overdadig vormgegeven elektrische snuiters. Dat gezegd zijnde is het na tien jaar misschien wel eens tijd om de Model S in een écht nieuw jasje te steken…

20 jaar: Porsche Cayenne

Op de tweede plaats vinden we nog zo’n icoon, want de Porsche Cayenne viert dit jaar zijn twintigste verjaardag. In tegenstelling tot de Tesla hierboven overbrugde deze SUV al die jaren niet in één generatie: inmiddels zijn al drie Cayennes de revue gepasseerd, waarbij de laatste voor het eerst ook met een coupé-daklijn besteld kan worden.

Porsche Cayenne 2002

Ondanks zijn bedenkelijke looks was de eerste generatie van de Porsche Cayenne ongetwijfeld de belangrijkste, want dit was naast de auto die Porsche destijds redde misschien ook wel de auto die het segment van de performance-SUV uitgevonden heeft. En we weten allemaal waar dat toe geleid heeft: twintig jaar later vinden we niet alleen SUV’s in het gamma van Porsche maar kan je ook bij Jaguar, Maserati, Lamborghini, Aston Martin en binnenkort zelfs Ferrari aankloppen voor hoogpotige sportievelingen.

30 jaar: Ford Mondeo

Ook de Ford Mondeo rolde voor het eerst van de band in een jaar dat eindigde met een ‘2’, namelijk in 1992. Hij loste daarbij de Sierra af die — toevallig — in 1982 het levenslicht zag maar had een heel ander doel: dit was Fords eerste “world car”, een auto die in alle markten van de wereld verkocht moest worden. Dat deed de Mondeo zo goed dat hij intussen al vijf generaties meedraait — zij het onder verschillende namen, want in de VS heet het model tegenwoordig ‘Fusion’.

Ford Mondeo 1992

Hoe belangrijk deze naam ook geworden mag zijn in de voorbije drie decennia; toch lijkt de Mondeo in zijn huidige vorm geen lang leven meer beschoren. Ford is namelijk van plan om de sedan en break uit zijn gamma te halen en het is nog niet helemaal duidelijk of er een vervanger komt en welke naam die zal dragen. Laat dit echter een troost zijn: Ford is er niet vies van om af en toe een oude naam op een nieuw model te kleven dus misschien zien we de Mondeo nog wel eens terugkomen in de toekomst.

40 jaar: Opel Corsa

We nemen even de tijd om te kijken naar de kleinere spelers, en dan hebben we het niet over het marktaandeel maar wel over de carrosserievorm. Dit jaar is het namelijk 40 jaar geleden dat de eerste Opel Corsa op de markt kwam, een auto die met zijn lengte van amper 3,62 meter het compacte segment voor Opel moest veroveren. Dat deed hij met verve: van de eerste generatie van de kleine hatchback, genaamd Corsa A, werden er zo’n 3,1 miljoen exemplaren verkocht.

Opel Corsa 1982

40 jaar later heeft Opels kleinste er zes generaties op zitten en werden er in totaal al ruim 13 miljoen exemplaren van verkocht. Ondanks de overstap naar een nieuw moederhuis zet de Corsa zijn reis gewoon verder, al deelt hij nu zijn onderstel met andere Stellantis-modellen zoals de Peugeot 208. Die nieuwe basis gaf de Opel echter toegang tot een nieuwe mijlpaal in zijn geschiedenis, want in 2019 maakten we kennis met de eerste elektrische Corsa: de Corsa-e.

50 jaar: BMW 5 Reeks

Ook de oudste naam in deze lijst is vandaag nog springlevend, want de BMW 5 Reeks is na 50 jaar aanwezigheid nog steeds één van de hoekstenen van het Beierste autogamma. De auto maakte deel uit van één van de grote omschakelingen bij BMW waarbij ze overstapten op een nieuw, agressiever design en een naamgeving gebaseerd op nummers. Aanvankelijk was de 5 Reeks er enkel als sedan maar sinds zijn derde generatie is er ook een Touring — BMW-lingo voor break — verkrijgbaar. Zijn tweede generatie zag de geboorde van de M5, een sportievere variant die tot op vandaag voortleeft.

BMW 5 Reeks 1972

In een markt waarin de traditionele sedan en break aan populariteit moeten inboeten denkt BMW er echter nog niet aan om zijn 5 Reeks te schrappen. Volgend jaar mogen we een nagelnieuwe generatie verwachten die voor het eerst ook een zuiver elektrische variant onder de noemer ‘i5’ aan het aanbod toevoegt. De M5 zal nog steeds van de partij zijn, al wordt die volgens de geruchten voor het eerst voorzien van een hybride aandrijflijn. Wij zijn alvast benieuwd!

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités