BAC Mono FCEV wordt pretraket op waterstof (2022)

BAC Mono FCEV Teaser 2022

Het segment van de straatlegale racewagens is misschien wel het laatste stukje van de automarkt dat ooit uitstootloos zal worden, zou je denken. Dat is dan echter buiten BAC gerekend, want zij onthullen binnenkort een nieuwe versie van hun Mono op waterstof.

De BAC Mono is misschien wel de bizarste productie-auto die zich zonder schroom op de openbare weg mag vertonen. Het Britse Briggs Automotive Company produceert de futuristische racer al sinds 2011 en zorgde er sinds zijn geboorte voor dat de Mono voldeed aan alle emissie-, geluids- en veiligheidsstandaarden om gewoon een nummerplaat te verkrijgen in Europa. Over die eerste twee beperkingen hoeft BAC zich binnenkort alvast wat minder zorgen te maken, want een setje teaserafbeeldingen belooft een Mono die zijn 2.5-litermotor inwisselt voor een brandstofcel.

Koolstofneutrale racers vanaf 2030

Veel details geeft de constructeur nog niet vrij, maar BAC laat wel weten dat ze voor de aandrijflijn in zee gaan met cleantechbedrijf Viritech. Deze start-up ontwikkelt waterstofsystemen voor onder andere de scheepvaart en de luchtvaart en sinds kort ook voor de automobielindustrie, waarvoor ze even geleden een flinke subsidie kregen van de Britse overheid. Alles wijst er verder op dat de Mono niet radicaal van zijn gewoonlijke design — als we dat zo mogen noemen — zal afwijken, want het silhouet op de teaserplaatjes is op zijn minst herkenbaar te noemen.

BAC Mono FCEV Teaser 2022

Ondanks zijn positie in een nichemarkt belooft BAC dus toch zijn steentje bij te dragen aan een groenere mobiliteit. Zo heeft de fabrikant als doel vooropgesteld om helemaal koolstofneutraal te worden tegen ten laatste 2030. Dat willen de Britten doen zonder de prestaties, het lage gewicht of de algemene rijervaring van hun racer op te geven. Wanneer we die belofte op de proef kunnen stellen is niet duidelijk, want een lanceringsdatum voor deze Mono FCEV gaf BAC nog niet vrij.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités