Officieel: Ford Ranger Raptor krijgt meer cilinders en meer power (2022)

Ford Ranger Raptor 2022

Met de vorige Ford Ranger brachten de Amerikanen al de Raptor-naam tot bij ons, zij het in een aanzienlijk mildere verpakking. Met zijn V6 op benzine moet deze nieuwe Ranger Raptor daar verandering in brengen – of toch een beetje.

Een Ford met een Raptor-logo op de achterbak spreekt altijd tot de verbeelding, al moeten wij arme Europeanen het vaak vooral met die verbeelding stellen. Terwijl de Amerikanen namelijk mogen genieten van een F150 Raptor met ruim 400 pk en sindskort zelfs van een Bronco Raptor, zagen wij de naam alleen verschijnen op een Ranger met een 210 pk sterke 2.0-liter dieselmotor. Daar brengt deze nieuwe generatie echter verandering in, al is er nog steeds een flinke adder onder het gras.

Rally-Raptor

Zo wordt ook onze Raptor binnenkort getrakteerd op een grotere motor, en die drinkt ook geen diesel meer maar wel benzine. Die 3.0-liter V6 kennen we ook al uit het reguliere Ranger-aanbod en brengt in het geval van onze sportievere telg 288 pk en 491 Nm koppel naar die vier uithoeken langs een tientraps automaat. Ook het onderstel werd bovendien aangepast, want deze Raptor krijgt adaptieve Fox Live Valve-dempers mee. Die passen zichzelf aan de rijmodus aan, waarbij bijvoorbeeld de Baja-modus een soort rally-ervaring moet bieden en de Jump Mode vanzelf geactiveerd wordt wanneer de auto geen grond meer onder zijn wielen voelt.

Ford Ranger Raptor 2022

Die wielen zijn in dit geval 17 inch groot en specifiek ontworpen voor de Raptor-versie, net als een aantal andere uiterlijke kenmerken. Zo biedt deze dynamische Ranger onder andere flinke wielkastverbreders, een andere grille, stoerdere bumpers en extra koelsleuven in de motorkap om zijn V6 voldoende ademruimte te geven.

Allen naar de chiptuner?

Dat klinkt op zich allemaal ruimschoots voldoende, tot je echter hoort wat die V6 buiten Europa weet te presteren. Amerikaanse en Australische media berichten vandaag namelijk ook over hun nieuwe Ranger Raptor, en ondanks het feit dat die over hetzelfde motorblok beschikt, zou die er wel 392 pk en 583 Nm koppel uit weten te persen. Jammer, dus, dat de onze die cijfers niet zal halen, al weet je dan wel meteen waar dit blok toe in staat is na een tussenstop bij de chiptuner...

Ford Ranger Raptor 2022

Terug naar Europa, want daar wordt deze nieuwe Ranger Raptor geleverd vanaf het najaar van 2022. Je vindt hem aanvankelijk met deze benzinemotor bij de dealer, en later krijgt onze Raptor alsnog gezelschap van een versie die liever diesel drinkt. Ford gaf ook al een vanafprijs mee voor deze benzineversie: je moet er minstens 57.490 euro voor over hebben.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités