Adieu MPV: Citroën stopt productie Grand C4 SpaceTourer deze zomer

Citroën Grand C4 SpaceTourer 2022

Citroën maakt zich klaar om afscheid te nemen van zijn laatste monovolume. De Grand C4 SpaceTourer houdt momenteel namelijk nog als enige de eer van die carrosserievorm hoog bij de Franse constructeur, maar niet voor lang meer. Daarmee komt een einde aan een MPV-traditie die al bijna drie decennia meegaat.

We moeten er geen doekjes om winden: het gaat niet goed met de monovolume. Bij Opel moest de Zafira bijvoorbeeld al plaats maken voor een gelijknamige bestelbus, bij Ford lopen na het verdwijnen van de B- en C-Max nu ook de S-Max en Galaxy op hun laatste benen en zelfs pionier Renault is het vertrouwen kwijt en plukt de Espace en Scénic nog dit jaar van de band. Ook Citroën sluit zich daar nu bij aan, want daar verdwijnt binnen enkele maanden de Grand C4 SpaceTourer uit het aanbod.

MPV-hall-of-fame

Verrassend is dat niet, want het model draait inmiddels al mee sinds 2013. Daarin bleek de C4 Spacetourer-reeks in totaal goed voor zo’n 732.000 verkopen, waarmee het model ongetwijfeld een plekje in Citroëns spreekwoordelijke hall of fame der MPV’s verdient. Daar staat bijvoorbeeld ook de Evasion — al is het maar omdat dit anno 1994 de eerste monovolume van het merk was — maar pronken ook iconische gezinswagens als de C8 en zelfs de kleine C3 Picasso. De absolute kampioen bleef echter al die tijd de Xsara Picasso, die in zijn levensduur van 1999 tot 2012 maar liefst 1.760.000 kopers wist te overtuigen. Alles samen baarde Citroën ongeveer 4,5 miljoen MPV’s.

Citroën Grand C4 SpaceTourer 2022

De Grand C4 SpaceTourer geeft de fakkel volgens zijn constructeur door aan verschillende modellen. Zo verwijst Citroën vroegere MPV-klanten nu graag door naar de ë-Berlingo of de ë-SpaceTourer, al moeten ze dan wel bereid zijn om zuiver elektrisch te gaan. Anders kunnen ze nog uitwijken naar de nieuwe C5 X of de vernieuwde C5 Aircross, en die twee tonen meteen al aan waar de schuldige ligt. Dat zijn namelijk hoogpotige modellen, en die hebben door de jaren heen de monovolumes van deze wereld bijna volledig van hun troon gestoten. Daardoor verdween de kortere versie — de C4 SpaceTourer-zonder-Grand — al van het toneel in 2020, en in juli van dit jaar is het de beurt aan de grotere broer. De tijd dringt dus indien je graag nog een Citroën-MPV had gewild…

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités