SSC probeert nog eens: Tuatara haalt 474 km/u

SSC Tuatara snelheidsrecord 2022

De Amerikaanse hypercarconstructeur SSC geeft zelfs na controverse niet op. De Tuatara heeft het snelheidsrecord voor snelste productiewagen ter wereld verbroken. Maar als het aan de Amerikanen ligt, kan er nog altijd een schepje bij...

Eind 2020 beweerde de Amerikaanse hypercarconstructeur SSC dat het de mythische grens van 500 km/u had doorbroken. Maar enkele kritische kijkers stelden vast dat er het een en ander niet klopte aan de beelden, waardoor de Amerikanen enkele maanden later hun claim met de staart tussen de benen moesten intrekken.

SSC Tuatara snelheidsrecord 2022

Klant aan het stuur

Maar het team van oprichter Jerod Shelby zat in de tussentijd niet stil. De – met de juiste brandstof getankte – 1.750 pk sterke Tuatara, die zijn vermogen haalt uit een 5,9 liter grote V8, kon uiteindelijk een snelheid van 455,3 km/u vastleggen. En dat niet met een of andere getrainde testpiloot aan het stuur, maar met Larry Caplin. Jawel, een gewone klant.

SSC Tuatara snelheidsrecord 2022

Er zat meer in

Op 14 mei waagde Caplin in Florida een nieuwe poging. SSC had intussen zijn les geleerd: de recordpoging werd geregistreerd door een team van dataloggers Racelogic, en door een onafhankelijke analist. Caplin slaagde er uiteindelijk in een snelheid van 474,8 km/u neer te zetten. Na afloop hadden alle partijen het gevoel dat er nog meer in zat, dus wees maar zeker dat Jerod Shelby en de zijnen niet stoppen voor ze eindelijk die kaap van 500 km/u hebben gehaald.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités