Rijtest + video: BMW M240i xDrive Coupé (2022)

BMW M240i xDrive test (2022)

Vrees niet, BMW-fans, München kan het nog steeds: achterwielaangedreven kleine coupés bouwen. Nu ja, voor de voorlopige topversie moet je er nog even standaard vierwielaandrijving bijnemen. Wat deze M240i xDrive dan allemaal in zijn mars heeft?

Eigenlijk was het een unicum: achterwielaandrijving in het C-segment. Dat beseften ze bij BMW ook, maar tegelijk trokken de 1 Reeks en 2 Reeks heel wat liefhebbers van het betere rijplezier naar de Beierse showrooms. Dat culmineerde ruim tien jaar geleden in de 1M Coupé, later in de M135i (en diens varianten en opvolgers, M235i, M140i en M240i) en nog niet zo heel lang geleden in de geweldig getalenteerde M2.


Bekijk hier onze videoreview van de BMW M240i xDrive:


Gezwicht voor de voorwielen

Tot de boekhouding er zich mee ging moeien, want het bleek financieel interessanter om een bestaand platform te gebruiken dan een apart platform te blijven ontwikkelen. Dat budget kon immers aan andere doelen besteed worden – denk maar aan elektrificatie – en bovendien bleek het gros van de 1 Reeks-klanten niet echt wakker te liggen van achterwielaandrijving.

Het UKL2-platform van de X1 en de 2 Reeks Active Tourer, en je ook bekend van de Mini Countryman, werd daardoor een interessant alternatief. Tel daarbij het motorblok dat op het UKL2-platform dwars kan worden geplaatst, waardoor je meer binnenruimte krijgt, en de zaak was beklonken: sinds 2019 drijft de BMW 1 Reeks de voorwielen aan. In 2020 volgde de 2 Reeks Gran Coupé in zijn kielzog.

BMW M240i xDrive test (2022)

Verkorte 4 Reeks

Maar München hanteert ook al een tijdje een gewijzigde coupé- en cabriostrategie, die de tweedeursmodellen wat meer los moet weken van de modellen waarop ze gebaseerd zijn. Kijk bijvoorbeeld maar naar het onderscheid tussen de 3 Reeks en de 4 Reeks, die zich net een halve trede hoger in de markt wil zetten. BMW wou dus niet alle bruggen met zijn fans opblazen, en beloofde van meet af aan dat de nieuwe 2 Reeks Coupé wel nog steeds klassiek achterwielaangedreven zou zijn.

Nu, vergis je niet: de boekhoudafdeling had ook hier het laatste woord. Deze nieuwe 2 Coupé staat niet op een geheel eigen platform, maar op een verkorte versie van het CLAR-platform van de 3 Reeks en 4 Reeks. Dat verklaart meteen ook de gespierde afmetingen van deze nieuwe tweedeurs. De 4,54 meter lange 2 Reeks Coupé is bijna 11 centimeter langer geworden, en daarmee zowat even lang als de E90-generatie van de 3 Reeks. De breedte van 1,84 meter (+ 6 centimeter) is vooral te danken aan een breder spoor vooraan en achteraan. De wielbasis is tot slot 5 centimeter langer geworden, tot 2,74 meter.

BMW M240i xDrive test (2022)

Marketinglink naar het verleden?

Visueel levert dat desondanks een vertrouwd silhouet op, met een lange, gespierde motorkap en korte bips. De designafdeling maakte een mix van de nieuwe, geometrische stijl met onnodig drukke vlakken die je van de meest moderne BMW-producten kent, en van de klassieke coupélooks. Een naar huidige normen bescheiden radiatorrooster dus, klassieke Hofmeisterknik, en enkelvoudige koplampen die volgens het persdossier – of de marketingafdeling – de lijn van de 02-reeks van weleer doortrekken tot 2022. Deze M240i xDrive krijgt natuurlijk zijn eigen M-aankleding, met eigen 19-duimsvelgen, iets sportiever bumper- en spoilerwerk, accenten in glanzend zwart en lichtgrijs, en eigen achteruitkijkspiegels met dubbele beentjes.

Binnenin oogt deze nieuwe 2 Reeks Coupé ook als M240i als een verlengstuk van de 3 Reeks en 4 Reeks – of toch de 3 Reeks voor zijn facelift. Het dashboard is in grote lijnen identiek, de M-details zijn overvloedig aanwezig – inclusief vlezig sportstuur en M-kleuren in de deurportieren – en de ergonomie houdt in deze 2 Coupé het midden tussen plus- en minpunten. Wij gaan de iDrive-draaiknop bijvoorbeeld missen wanneer hij verdwijnt, maar geraken maar niet gewoon aan dat digitale instrumentendisplay dat de Beiers tegenwoordig gebruiken. De zitpositie is dan weer voortreffelijk, de instap naar achteren en de plaatsen daar weer wat minder.

BMW M240i xDrive test (2022)

Bijzonder gedeisd

Maar goed: startknop ingedrukt, de pook in ‘D’ getikt – de 2 Reeks Coupé schakelt alleen nog automatisch tot spijt van wie ‘t benijdt – en de 3,0 liter grote zes-in-lijn gromt zich op gang. De interieurspeakers zorgen ervoor dat die grom wat bassiger en sportiever klinkt, want bij zijn generatiewissel gingen er onvermijdelijk een paar decibels verloren. Dat maakt deze M240i wel goed door extra vermogen: het blok – dat hij overigens deelt met de M340i en M440i – is vergeleken met de vorige generatie goed voor 34 pk extra. In totaal levert dat 374 pk en 500 Nm op, en een sprint naar 100 km/u in 4,3 seconden.

Opvallend genoeg houdt de M240i zich bijzonder gedeisd als je hem laat meedrijven met het verkeer. De truc is natuurlijk om met de rijparameters aan de slag te gaan, maar op wat stuggere maar al bij al best verteerbare reacties van de adaptieve ophanging na gedraagt deze 2 Coupé zich bij dagelijks gebruik meer dan volwassen. Alsof het – jawel – een kleine 4 Reeks is.

BMW M240i xDrive test (2022)

Als geen ander

Dat merk je ook wanneer je het tempo opvoert, want BMW zegt dan wel op het gewicht gelet te hebben, met onder meer doorgedreven gebruik van aluminium, maar met vlot 1,7 ton aan gewicht voelt deze M240i xDrive nog behoorlijk zwaar en groot aan. Benieuwd of de onlangs aangekondigde versie zonder xDrive en bijbehorende kilo’s daar binnenkort wat verandering in brengt.

De extra centimeters in de lengte en de breedte lijken gelukkig wel wat te krimpen als je hem een bocht voor de wielen gooit, want dat verteert deze M240i nog steeds als geen ander. Ook hier levert het stuur gewicht en kunstmatige weerstand terwijl het eigenlijk communicatie bedoelt, maar je merkt wel dat de gewichtsverdeling de ideale 50/50-balans benadert en dat de achterwielen nog steeds het gros van het werk voor hun rekening nemen. Met dank aan een prima werkend elektronisch gestuurd sperdifferentieel, dat het binnenste wiel niet afremt maar het vermogen naar het buitenste wiel stuurt.

BMW M240i xDrive test (2022)

Prijzen

Hoeveel deze compacte spierbundel tot slot mag kosten? 58.975 euro, en 56.575 euro als je de xDrive-vierwielaandrijving achterwege wil laten – en dat zouden wij doen. Met een cilinder minder maar nog een flinke handvol pk’s extra is de Audi RS 3 Sportback enkele duizenden euro’s duurder (63.870 euro), de RS 3 Berline nog iets meer (65.310 euro). Shop je bij Mercedes, dan betaal je 60.137 euro voor de flink minder krachtige Mercedes-AMG A 35, en maar liefst 74.173 euro voor de A 45 S. Kijk, dan lijkt deze BMW M240i xDrive ineens een koopje...

BMW M240i xDrive test (2022)

Conclusie

BMW kan het nog steeds. De 2 Coupé is misschien niet de ruimste of meest praktische Beier uit het assortiment, maar de M240i combineert een volwassener en stabieler rijgedrag met het onvervalste achterwielaangedreven rijplezier wanneer de situatie zich ertoe leent. Een oude vos verleert zijn streken niet. Toptip van de Autofans-redactie: laat de xDrive achterwege en investeer die 2.400 euro in de optielijst...

Specificaties

Motor

3.0 zes-in-lijn, turbobenzine

Puissance

374pk

Couple

500 Nm

Overbrenging

8-trapsautomaat

Transmission

vierwiel

Poids

1 690 kg

Vitesse de pointe

250 km/u

Prix de base

€ 58 975.00

0 à 100 km/h

4.30 sec

Gemiddeld testverbruik

9.00 L/100km

Rejet de CO2

185 g/km

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

alle elektrische auto's in 2024, vlaamse premie

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités