Zo bizar snel is de snelste elektrische auto ter wereld [VIDEO]

Rimac Nevera 2022

Dat elektrische auto’s hard optrekken, weten we al langer dan vandaag. Zo brak de Rimac Nevera vorig jaar al het record van snelst accelererende productieauto ter wereld, maar daar laten de Kroaten het niet bij. Nu gaat diezelfde Nevera ook met de hoogste topsnelheid aan de haal, of toch onder de elektrische auto’s.

Laat je een elektrische supercar en een gelijkaardige supercar met een verbrandingsmotor naast elkaar versnellen in een rechte lijn, dan ontplooit doorgaans telkens hetzelfde scenario. De EV neemt vroeg de leiding dankzij zijn bliksemsnelle acceleratie, maar wordt ingehaald door de benzinedrinker eens de snelheden oplopen. Elektrische auto’s hebben doorgaans namelijk geen al te hoge topsnelheid, maar daar maakt de Rimac Nevera nu een einde aan. Die claimt namelijk de titel van ‘snelste elektrische auto ter wereld’, en nog geen klein beetje.

Helemaal straatlegaal

Rimac heeft namelijk 412 km/u gehaald met zijn Nevera op een circuit in Papenburg, Duitsland. De gebruikte auto was volledig straatlegaal, en voorzien van gewoon in de handel verkrijgbare Michelin Cup 2 R-banden. Om die topsnelheid toe te laten moesten de Kroatische ingenieurs wel even de elektronische begrenzer uit het systeem van de Nevera programmeren, want die beperkt de 1.914 pk sterke bolide anders tot 350 km/u. Ook dat is volgens Rimac echter perfect mogelijk op alle andere Neverae, en belooft Rimac zelfs te willen doen voor klanten die dat tijdens een speciaal evenement wensen. Die klanten krijgen alvast een voorsmaakje van hoe beangstigend die ervaring dan zal zijn in onderstaande video.

Wetende dat de Rimac Nevera vorig jaar al de kwartmijl aflegde in de kortste tijd van elke productieauto ter wereld, is dit nieuwe record natuurlijk weinig verwonderlijk. Het is echter wel knap om te zien dat ook een elektrische auto tegenwoordig in staat is tot zo’n snelheden, al is de Rimac voorlopig nog het enige lid van de elektrische 400 km/u-club. Zelfs de nog sterkere Lotus Evija, ’s werelds krachtigste productieauto, claimt een topsnelheid van ‘maar’ 322 km/u. Ook Rimac heeft echter nog een lange weg te gaan voor ze de snelste auto met verbrangingsmotor kunnen inhalen, want dat record staat nog steeds op naam van de Bugatti Chiron Super Sport met 490 km/u.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités