Officieel: Alfa Romeo Giulia SWB Zagato is bloedmooi en eenmalig (2022)

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato 2022

Na jaren geduld is het eindelijk zover: er is een coupévariant van de Alfa Romeo Giulia. Het is echter niet Alfa Romeo zelf die ons erop trakteert, maar carrosseriebouwer Zagato. Daardoor moeten we je meteen ook teleurstellen: hij is niet voor jou.

De Alfa Romeo Giulia is inmiddels een dikke zes jaar oud, maar het model blijft tot de verbeelding spreken. Zo luidde de achterwielaangedreven sedan bij zijn lancering heel even een terugkeer naar het Alfa van weleer in, vooral indien je hem als brutale Quadrifoglio bestelde. Ook bij carrosseriebouwer Zagato zijn ze de Giulia nog niet vergeten, wel integendeel. Zij transformeerden de Alfa Romeo namelijk tot precies hetgene waar Alfisti alom al jaren naar vragen: een coupé.

De groten van Zagato

De Giulia SWB Zagato gewoon omschrijven als een 'Giulia Coupé' is echter wat kort door de bocht. De ontwerpers hebben namelijk geen lijntje ongemoeid gelaten, en daar hoort ook de wielbasis bij. Zoals de 'Short Wheel Base'-naam al doet vermoeden is deze coupé wat korter dan de reguliere Giulia, en ook een stukje lager. Vervolgens monteerde Zagato een kenmerkend double bubble-dak en doorspekten ze de rest van het ontwerp met hints naar de groten uit hun geschiedenis. Zo moet de neus doen denken aan de smaakgevoelige Alfa SZ van de 90's en herkennen we achteraan het silhouet van de Giulia TZ uit de jaren '60. Die reïncarneerde Zagato een decennium geleden al eens tot de Alfa Romeo TZ3 Stradale op basis van een Dodge Viper, maar deze keer maken ze wel echt gebruik van een Alfa-basis.

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato 2022

Onder dat bloedmooie oppervlak schuilt namelijk de technische basis van een Giulia Quadrifoglio, inclusief de 2.9-liter biturbo-V6. Die werd voor de gelegenheid wel opgewaardeerd tot GTAm-niveau, dus verwacht zeker 540 pk onder de kap. Die gaan trouwens richting de achterwielen langs een handgeschakelde zesversnellingsbak, maar meer technische gegevens geeft Zagato niet vrij. Het resultaat is dan ook vooral bedoeld om naar te kijken, en dat zal voor u en ik alvast zo blijven. Zagato heeft de Giulia SWB namelijk maar in een oplage van één exemplaar gebouwd ter ere van zijn honderdjarige samenwerking met Alfa Romeo. Dat ene exemplaar is specifiek gemaakt met één Duitse klant in het achterhoofd, dus het heeft zelfs geen zin om een prijskaartje op deze Italiaanse schone te kleven.

Derniers articles publiés

Commentaires (1)

Laisser un commentaire
Quin 10:09
Portrait de Quin

Geweldige bak!

Achterkant doet me wel minder Alfa aan. Doe de lichtstrip weg en zet daar de ronde lichtjes van de 8C of Mito in en zou er voor mij nog beter uit zien.

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités