Laatste kans: Kia Stinger neemt afscheid met gelimiteerde ‘Tribute Edition’ (2022)

Kia Stinger Tribute Edition 2022

Aan alle verhaaltjes komt een einde, en dat is niet anders voor de Kia Stinger. De Koreanen kondigen namelijk aan dat hun opmerkelijke sportieveling uit productie gaat, en er lijkt geen opvolger gepland. Voor hij verdwijnt, drukt de Stinger nog een laatste keer zijn stempel op de wereld in de vorm van deze gelimiteerde ’Tribute Edition’.

In 2017 stond de autowereld even op zijn kop. Kia, dat zich tot dan voornamelijk bezighield met het ophoesten van budgetvriendelijke gezinswagens, kwam namelijk als een donderslag bij heldere hemel met een prestatiegerichte vijfdeurs coupé op de proppen. Die Stinger beschikte over een knoert van een V6 en achterwielaandrijving, die in balans werden gebracht door voormalig BMW M-ingenieur Albert Biermann. Toen leek dit allemaal maar tegendraads, maar nu blijkt de sportieveling de ideale voedingsbodem geweest te zijn voor andere liefhebbers-Kia’s zoals de ProCeed en zelfs de elektrische EV6. De Stinger zelf vond echter maar weinig kopers in onze contreien, en daarom komt nog geen zes jaar na zijn lancering al een einde aan zijn carrière.

(Relatief) beperkte oplage

Voor Kia de stekker uit zijn Stinger trekt, krijgt de gran coupé een gepast afscheid. Dat komt in de vorm van deze ‘Tribute Edition’, een tot de tanden uitgeruste speciale editie. Zo krijgen kopers de keuze uit de bestaande Ascot Green-lak, of het nieuwe Moonscape-grijs met matte afwerking. Vervolgens worden de velgen, de spiegelkapjes en de standaard gemonteerde Brembo-remklauwen in het glanzend zwart gespoten. Ieder exemplaar krijgt trouwens de 3.3-liter V6-benzinemotor mee, die 366 pk naar de vier wielen stuurt. De stoelen steken dan weer in terracottakleurig leer, terwijl de middenconsole voorzien wordt van sierelementen in carbon-effect en de deurlijsten van een genummerd plaatje.

Kia Stinger Tribute Edition 2022

Dat plaatje bevestigt dat jouw Stinger één van 1.000 ‘Tribute Editions’ is, want zoveel gaat Kia van deze speciale editie produceren. Dat zouden meteen de laatsten van hun soort worden, want de Koreanen laten weten dat de Stinger-band nadien stil komt te liggen. Wanneer dat precies gebeurt verklapt Kia nog niet, en dat is misschien ook weinig verwonderlijk. Een kijkje in de Europese verkoopcijfers leert namelijk dat er in 2021 maar iets meer dan 1.000 Stingers verkocht werden op een heel jaar, dus de vraag is hoelang het zal duren voor alle ‘Tribute Editions’ een eigenaar gevonden hebben. Met een prijskaartje kunnen we je alvast niet overtuigen, want dat weten we momenteel nog niet.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités