Alfa Romeo’s Quadrifoglio-label viert dit jaar 100ste verjaardag (2023)

Alfa Romeo Giulia Stelvio Quadrifoglio 2023

Alfa Romeo’s sportieve Quadrifoglio-afdeling blaast 100 kaarsjes uit, en ze trappen hun feestjaar af met een uniek verjaardagslogo. Dat is echter nog maar het begin, want in juni volgt er ook een evenement in het Alfa-museum in Arese. Indien je dus nog geen reisplannen had: het is nog niet te laat om te boeken, Alfist.

Vorig jaar vochten BMW M en Mercedes-AMG om een plekje in ons collectieve geheugen met het ene na de andere jubileummodel. De Beierse sportievelingen bestonden toen namelijk 50 jaar, terwijl het in 2022 55 jaar geleden was dat AMG uit de grond werd gestampt. Er is echter een performancelabel dat nog met flink wat meer anciënniteit gaat lopen dan die twee grote namen, en dat performancelabel luidt ‘Quadrifoglio’.

Twee mysterieuze nieuwigheden

In 1923 versierde racepiloot Ugo Sivocci namelijk voor het eerst zijn Alfa Romeo RL Corsa met een klavertjevier; ‘Quadrifoglio’ in het Italiaans en teken van geluk in zowat alle talen. Hij won ermee de Targa Florio, en in 1925 behaalde Brilli Peri de eerste van vijf wereldtitels voor Alfa Romeo in de hoogste raceklasse met hetzelfde symbool op zijn bolide. Bijgelovig als ze zijn gingen de Italianen het klavertjevier dan maar op al hun racewagens schilderen, wat best goed uitkwam aangezien je ze daardoor in de late jaren ’20 kon onderscheiden van de verder identieke Ferrari’s… Sinds de 60’s verscheen het logo echter ook steeds vaker op de openbare weg, waarbij het de flanken sierde van iconische Alfa’s als de Giulia Sprint GT Veloce tot bijvoorbeeld de huidige Giulia Quadrifoglio en Stelvio Quadrifoglio.

Alfa Romeo Quadrifoglio Autodelta 2023

Sindsdien nam de ‘Autodelta’-afdeling het racewerk van Alfa Romeo grotendeels voor zijn rekening, en zo vieren die dit jaar eveneens hun 60ste verjaardag. Beide jubileums worden bij Alfa Romeo in de verf gezet door aangepaste logo’s, die ze voor hun communicatie gaan gebruiken maar jammer genoeg niet op bijvoorbeeld dit jaar geproduceerde Quadrifoglio-modellen gaan verschijnen zoals dat bij BMW M wel het geval was. Alfa Romeo belooft echter wel een tweetal nieuwigheden dit jaar, al verklappen ze nog niet wat we mogen verwachten. Daarnaast plannen ze ook een Autodelta-bijeenkomst op 5 maart en een Quadrifoglio-bijeenkomst op 25 juni in het museum in Arese, waar iedereen welkom is om te komen pronken met hun geklaverde Alfa Romeo.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités