Vijf gezinsvriendelijke plug-inhybrides met plaats voor zeven

Kia Sorento PHEV 2023

Ben je op zoek naar een plug-inhybride maar is je gezin wat aan de grote kant? Dan heb je geen gemakkelijke zoektocht voor de boeg, want bij heel wat gezinswagens is het kiezen tussen een derde zitrij of een extra accu. Wij vonden toch nog vijf interessante stekkerhybrides die beide weten te bieden.

Til je de koffervloer van de gemiddelde plug-inhybride op, dan vind je daaronder vaak wat minder extra opbergruimte dan in een exemplaar zonder stekkerpoort. De grote accu van zo’n PHEV moet namelijk ergens terecht, en die krijgt dan doorgaans een plaatsje onder de bodemplaat van de koffer. Dat betekent ook vaak de doodsteek voor een derde zitrij in zo’n hybridevariant, want ook daarvoor is er wat werkruimte onder de vloer nodig… Maar niet altijd, want in deze vijf plug-inhybrides kan je wél nog je kroostrijke gezin kwijt.

Volkswagen Multivan eHybrid

Volkswagen Multivan eHybrid 2023

Beginnen doen we met een busje, al is niet alles wat het lijkt in deze Volkswagen Multivan. Terwijl het model vroeger namelijk telkens gebaseerd was op de Transporter-bestelwagen, werd de nieuwe Multivan van de grond op ontwikkeld als personenwagen op basis van het MQB-platform. Dat betekent dat de iconische personenbus voor het eerst toegang krijgt tot elektrificatie, en zo haalt de Multivan eHybrid een 50-tal elektrische kilometers uit zijn 13 kWh-accu. Eens die leeg is, werkt de elektromotor samen met een 1.4-liter benzinemotor voor een totaalplaatje van 218 pk. Aan het plaatsaanbod binnenin doet dat alles echter geen afbreuk, want de Multivan wordt standaard geleverd met twee zitplaatsen voorin, twee in het midden en een volwaardige driezitsbank op de derde rij. De prijs voor al die ruimte: 63.604 euro en 18 eurocent, dankjewel.

Hyundai Santa Fe PHEV

Hyundai Santa Fe PHEV 2023

Is zo'n MPV echter iets te traditioneel naar je smaak, dan vind je meer dan genoeg ruime SUV's op de markt. Het aanbod aan exemplaren die zowel met plug-inhybride techniek als met zeven zitplaatsen te krijgen zijn, is echter beperkt. Bij Hyundai zijn ze daar wel in geslaagd, en het resultaat is de Santa Fe. Dat is een SUV met een formaat waar menig Amerikaan niet van zou opkijken, en dat levert dus meer dan voldoende binnenruimte voor zeven personen op. Dat geldt ook voor de stekkervariant, die een 1.6-liter benzinemotor combineert met een elektromotor en een accu van 13,8 kWh. Daarmee moet je Santa Fe zo'n 58 kilometer halen op een volle lading stroom, en wanneer alles samenwerkt heb je 265 pk's om je gepakte en gezakte gezin mee voort te trekken. De auto is momenteel echter tijdelijk niet bestelbaar, waardoor we het raden hebben naar een prijs.

Kia Sorento PHEV

Kia Sorento PHEV 2023

Kan Hyundai een kunstje, dan mag concerngenoot Kia natuurlijk niet achterblijven. Zij bieden de Sorento aan in hetzelfde segment als de Santa Fe, en ook die is verkrijgbaar met een plug-inhybride aandrijflijn. De specificaties van die aandrijflijn zullen je trouwens weinig verbazen, want het samenspel van de 1.6-liter benzinemotor en de elektromotor levert een identieke 265 pk op ten opzichte van de Hyundai. De accu van 13,8 kWh is eveneens dezelfde, al zou de Sorento het wel voor bekeken houden na 54 elektrische kilometers. Dat is echter nog steeds niet verkeerd, vooral wetende dat de auto ondanks zijn extra accu plek biedt aan zeven personen. Net als broertje Santa Fe is de Sorento PHEV tijdelijk uit de catalogus gehaald in afwachting van nieuwe prijzen.

Volvo XC90 T8 Recharge

Volvo XC90 T8 2023

Hang je echter liever een premiumproduct aan je wallbox? Dan kan je nog snel bij de lokale Volvo-dealer langsgaan om één van de laatste XC90 T8's op je naam te zetten. Die flinke SUV wordt dit jaar namelijk afgelost door de zuiver elektrische EX90, die ook zeven zitplaatsen zal bieden maar het dus wel zonder die trouwe verbrandingsmotor moet stellen. In het geval van de XC90 T8 is dat trouwens een 2.0-liter benzineblok dat het samen met een stevige elektromotor schopt tot maar liefst 455 pk, wat er stiekem ook één van de krachtigste Volvo's ooit van maakt. Rij je echter puur op stroom, dan haal je sinds de laatste update tot 70 kilometer voor de 18,8 kWh-accu de geest geeft. En dat allemaal met desgewenst zeven man in de cabine... Al moet je er wel iets voor over hebben: de stekker-XC90 kost minstens 91.440 euro.

Ford Tourneo Custom PHEV

Ford e-Tourneo Custom 2023

Is plek voor zeven echter niet voldoende? Dan kan je alvast op de wachtlijst gaan staan voor Fords nieuwe Tourneo Custom, die tot acht inzittenden kan vervoeren. Naast de gewoonlijke dieselmotoren en voor het eerst een zuiver elektrische variant, zal de Tourneo Custom opnieuw verkrijgbaar zijn als plug-inhybride. Die combineert een 2.5-liter benzinemotor met een elektromotor, die zijn stroom haalt uit een accu van 11,8 kWh. Ford spreekt over een elektrisch rijbereik van 50 kilometer, maar op meer gegevens is het nog even wachten tot de verkoopstart van de nieuwe Tourneo. Duurt dat je wat te lang, dan kan je ook even in de stock van de Ford-dealer gaan zoeken naar een Tourneo Custom van de vorige generatie, die eveneens verkrijgbaar was als plug-inhybride.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités