Toyota eert compacte hatchback: 10 miljoenste Yaris rolt van de band

Toyota Yaris 10 miljoen 2023

Toyota viert feest, want zijn Yaris heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Gisteren rolde in de Franse fabriek namelijk het 10 miljoenste exemplaar van de band, waarmee de Yaris de eveneens achtcijferige oplages van de Corolla, RAV4 en Land Cruiser achterna gaat. Of zei iemand dat B-segmentertjes niet winstgevend meer waren?

We hoeven het je vast niet te vertellen, maar de automarkt verpremiumt zienderogen. Zo blijven er steeds minder kleintjes over — kijk maar naar de ondergang van de nochtans iconische Ford Fiesta — en al helemaal indien die niet hoog op hun poten staan. Bij Toyota lijkt er echter geen enkele twijfel te zijn over de toekomst van hun compacte hatchback, want die Yaris verkoopt er nog steeds als zoete broodjes. Sterker nog: hij mag zich stilaan gaan rekenen tot de populairste modellen uit de geschiedenis van het merk.

Driewerf hoera voor Yaris (Cross)

Toyota laat namelijk weten dat hun fabriek in Frankrijk gisteren de 10 miljoenste Yaris geproduceerd heeft sinds de eerste generatie in 1999 zijn opwachting maakte. In die 24 levensjaren passeerden er vier generaties de revue, maar al sinds het prille begin was de Yaris onmetelijk populair. Zo schopte hij het al in het jaar 2000 tot ‘Europese Auto van het Jaar’ en werd onze huidige Yaris in 2021 de eerste auto die de titel twee keer op zijn naam mocht zetten in de 21ste eeuw. Het gros van de 10 miljoen geproduceerde Yarissen vond dan ook een eigenaar op het Oude Continent, goed voor 5.155.506 Europese verkopen in totaal.

Toyota Yaris productie 2023

In sommige gevallen of markten ging de Yaris dan ook over de toonbank onder een andere naam, gaande van Toyota Vitz tot zelfs Daihatsu Charade of — je weet wel — Mazda 2 Hybrid. Die varianten telde Toyota zelfs niet mee in zijn som van 10 miljoen, dus in realiteit werden er nog flink wat meer Yaris-carrosserieën gestampt. Het moet echter wel gezegd dat de Japanners toch de Yaris Cross meerekenden, en dat is niet alleen een ander model maar als SUV misschien wel de aartsvijand van compacte hatchbacks als de échte Yaris… Maar goed: als we Toyota’s cijfers mogen geloven, kozen er vorig jaar nog steeds meer kopers voor de hatchback dan voor de crossover.

Derniers articles publiés

Commentaires

Laissez un commentaire

Commentaires récents

Derniers Essais

Tous les essais

Derniers Chroni

Tous les reportages

Dernières Actualités

Tous les actualités