Autosalon Brussel 2020: 12 SUV’s die je gezien moet hebben

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Elektrische en hybride auto’s zijn één constante op het Autosalon 2020, SUV’s en crossovers een andere. Een gegarandeerde bron van inkomsten voor zowat alle constructeurs, en dus loodsen wij je alfabetisch langs 12 nieuwe modellen op de Heizel.

Alfa Romeo Tonale Concept

Met de Stelvio heeft Alfa Romeo het licht gezien: een SUV levert geld op. Verwacht dus dat het Alfa-gamma binnenkort (broodnodig) wordt uitgebreid, en dat deze Tonale onder die Stelvio plaatsneemt. Vraag maar aan de BMW X1, Nissan Qashqai en VW Tiguan: een SUV in het C-segment levert inkomsten op. Tel daar nog een plug-inhybride bij en het moet Alfa Romeo weer wat ademruimte geven.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Audi RS Q8

Wij vragen ons eerlijk gezegd af wat de meerwaarde is van dergelijke imagomodellen, maar in het Midden- en Verre Oosten zijn ze er gek van. Zeker als die SUV in kwestie nog eens een record heeft neergezet op de Nürburgring. De RS Q8 dus, die dezelfde aandrijflijn gebruikt als de RS 6: een 4.0 V8 met twee turbo’s en 600 pk.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

BMW X1 xDrive25e

BMW is aan sneltempo bezig zijn gamma te elektrificeren, en pakt op de Heizel uit met twee nieuwe plug-inhybrides: de X1 xDrive25e en X2 xDrive25e. Beide gebruiken een 1.5-driecilinder van 125 pk met elektromotor van 95 pk. De batterij heeft een capaciteit van 9,7 kWh, goed voor een elektrisch rijbereik van zowat 50 kilometer.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Citroën C5 Aircross Hybrid

Aan hybride SUV’s geen gebrek dus op het Autosalon. De hybride SUV van Citroën is dit jaar zowaar een wereldpremière: de C5 Aircross Hybrid. Een plug-inhybride met een systeemvermogen van 225 pk en een batterij van 11,8 kWh? Klinkt als de aandrijflijn van de Peugeot 3008 Hybrid.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Land Rover Defender

Zowat vier jaar geleden ging hij op pensioen, nu is zijn opvolger daar. Geen een-op-eenkopie zoals de Mercedes G-Klasse, maar een moderne interpretatie van een iconisch model. De Land Rover Defender dus, in twee lengtes verkrijgbaar: als 90 en 110. Terreinprestaties? Nog steeds aanwezig. Dit belooft geen flaneer-SUV te worden.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Mazda CX-30

Deze zomer werd hij gelanceerd, maar ga ‘m op de Heizel gerust eens van dichtbij bekijken: de Mazda CX-30. Past netjes tussen de CX-3 en CX-5, maar kreeg niet de naam CX-4. De connectie met de Mazda 3 is groot. Inclusief Skyactiv-X, de benzinemotor die het verbruik en de CO2-uitstoot van een dieselmotor belooft.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Mercedes GLA

Het salon van Detroit vindt niet meer plaats in januari, dus is dit soort wereldpremière in Brussel niet langer voorbehouden voor de black box achter de schermen. De GLA mag dus meteen het Heizelpaleis in als crossoverversie van de A-Klasse. Iets korter dan zijn voorganger, maar wel hoger en dus ruimer binnenin.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Nissan Juke

Tien jaar geleden een pionier onder de compacte SUV’s, vandaag een die tegen heel wat concurrenten zal moeten opboksen: de Nissan Juke. Aan de buitenkant misschien een tikkeltje braver dan zijn voorganger, maar ongetwijfeld opnieuw een aandachttrekker op de stand van Nissan. Check ook zeker onze rijtest.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Peugeot 2008

Een nieuwe Peugeot 208, dat betekent ook een nieuwe Peugeot 2008. De crossoverversie is minstens even populair als de stadsauto, en kiest voortaan voor de moderne looks van de grotere 3008. Komt er ook een elektrische versie? You bet.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Renault Captur

De grootste concurrent voor de Peugeot 2008 komt eveneens uit Frankrijk. De Renault Captur, de crossoverversie van de Clio. Wellicht de populairste crossover in ons land, en die steekt net als de Clio in een nieuw jasje. Wij hebben 'm al eens aan de tand gevoeld. Beide modellen krijgen trouwens een hybride aandrijving: een klassieke hybride in de Clio, een plug-inversie in deze Captur.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

SsangYong Korando

Sympathie hebben we wel voor die ene Koreaanse constructeur die zo vaak over het hoofd wordt gezien. Vooral omdat die in sneltempo bezig is om zijn achterstand in te halen. SsangYong beleeft vandaag de revolutie die Kia en Hyundai zo’n tien jaar geleden doormaakten, met dank aan investeerder Mahindra. Kijk maar naar deze Korando, die we zelf ook al eens van dichterbij monsterden.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Volkswagen T-Roc Cabrio

Cabrioletversies van SUV’s: er zijn er maar weinig die zich eraan wagen. Wie zich de Nissan Murano CrossCabriolet niet herinnert, kent vast de vorige Range Rover Evoque Convertible wel. Die krijgt geen vervolg, dus zag Volkswagen wel een kans om in de niche te springen. De T-Roc Cabrio is voortaan dus het buitenbeentje in kwestie.

SUV crossover Autosalon Brussel 2020 Autofans

Laatst gepubliceerd

Reacties (10)

Plaats een reactie
suskewiet 17:47
afbeelding van suskewiet

grote keus aan lelijke kakauto's voor ons kaklandje
het zal weer flink verkopen.
Een diaree aan SUV's

Bert V. 10:33
afbeelding van Bert V.

De Nissan Juke was zeker niet de eerste SUV achtige wagen. Die eer was voor Seat met zijn Altea. De start van de wat hogere zit in de wagen.

Jos D. 07:56
afbeelding van Jos D.

Ik denk dat je nog wat verder moet terugkijken. Nl. de Toyota RAV4 was m.i. de eerste echte SUV.
En de eerste Seat Altea was een monovolume.

Adriaan 17:05
afbeelding van Adriaan

Ik denk dat een Jeep Cherokee of Suzuki Vitara en inderdaad zelf een Toyota rav4 de eerste echte suv's waren...

Subi 14:24
afbeelding van Subi

Wim, je bent dé Veiligste SUV vergeten te vermelden in je artikel, namelijk de Subaru Forester e-Boxer. Voor vele mensen is veiligheid immers heel wat belangrijker dan dé groenste of de zuinigste!

Subi 14:27
afbeelding van Subi

Jullie zijingang wel dé Veiligste SUV vergeten te vermelden in je artikel, namelijk de Subaru Forester e-Boxer. Voor vele mensen is veiligheid immers heel wat belangrijker dan dé groenste of de zuinigste!

John 10:22
afbeelding van John

Vele mensen? Subaru verkocht vorig jaar amper 379 nieuwe auto's
bron: https://autofans.be/nieuws/overheid/45011-volkswagen-ook-2019-koning-der...

andre123 13:06
afbeelding van andre123

met nog amper 15 dealers in be is dat niet moeilijk eh

AVR 13:48
afbeelding van AVR

De Kia Xceed vergeten?

4g63 15:53
afbeelding van 4g63

Zelf ga k is kijken naar de ASX deze week, sinds deze zomer met 4b11 motor, zelf haal k geen 300d km op pakweg 15 jaar maar in principe is de aandrijving erop voorzien om dat te draaien met alleen basis onderhoud,
en dat voor goeie 17000 euro,
en ja, geen hybride of elektr maar voor die prijs zal k wel benzine blijven tanken.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws