Hoe BMW inzet op duurzaamheid en circulariteit

bmw sourcemap sustainability

Bij BMW vinden ze dat auto's bouwen meer dan alleen maar wat plaatstaal in elkaar schroeven is. De Duitse constructeur kijkt veel breder dan dat en wil ook voor en na de productie een impact hebben op onze maatschappij. Dat doen ze door duurzaamheid hoog in het vaandel te dragen.

Duurzaamheid is geen nieuw woord bij autoconstructeurs. Het is nodig om daarop in te zetten indien ze willen overleven in een wereld die zich almaar meer bewust wordt van de gevolgen van onze expansie- en consumptiedrang.

materiaalgebruik verminderen

Helemaal aan het begin van de productiecyclus staat het delven van grondstoffen. Ook al is BMW slechts de producent van auto's en krijgen ze de halffabricaten en basisproducten aangeleverd van hun leveranciers, toch is de constructeur begaan met de herkomst van die grondstoffen. In 2008 al stelden ze standaarden op waaraan de leveranciers voor de BMW i3 moesten voldoen betreffende de herkomst, verwerking en sociale omstandigheden voor hun producten. Daarnaast is BMW de eerste autofabrikant ter wereld die gebruik maakt van duurzaam rubber en rayon voor de banden van de wagens. Dan gaat het om de Pirelli-banden voor de BMW X5 xDrive45e.

oog op de keten

Het uitschakelen van niet-duurzame productieketens is een hot topic dezer dagen. BMW gaat daarom rechtstreeks in dialoog met de grondstofleveranciers van bijvoorbeeld lithium en kobalt, belangrijke grondstoffen voor batterijen. Die grondstoffen worden dan ter beschikking gesteld aan batterijproducenten zodat BMW zelf een zicht heeft op de zuiverheid van de keten. Op die manier wordt schending van milieunormen en mensenrechten zo goed mogelijk uitgesloten. Daarnaast onderzoeken de BMW-ingenieurs hoe ze het gebruik van kobalt in bijvoorbeeld kathodemateriaal kunnen vermijden.

bmw sourcemap sustainability

BMW gebruikt daarnaast satellietdata en big data-analyse om de transparantie in de toelevering te waarborgen. Voor één grondstof die het bedrijf bij vijf leveranciers haalt werden via een pilootproject 50 onderaannemers en 9.000 grondstofbronnen geïdentificeerd. Door de gegevens te koppelen aan die van satellieten en geo-informatiesystemen kan de milieu-impact gemonitord worden.

recyclage als sociaal middel

BMW sluit de keten ook door onder andere boor- en freesbits in haar fabrieken in Duitsland en Oostenrijk te verzamelen. Op die manier wordt het delven van grondstoffen beperkt, wat dan weer een milieu-impact heeft. Ook de sociale impact is hier duidelijk een focus, aangezien voor wolfraam - een hardmetaal dat als bindmiddel in boormateriaal gebruikt wordt - een grondstof is die in conflictgebieden wordt gedolven. Een voorbeeld van BMW's recyclagestrategie is de BMW i Vision Circular, een concept car die een blik op 2040 werpt.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws