Saab 9: de wederkeer van een verloren ziel

Saab 9 Project 2021

Geloof het of niet maar jaarlijks produceert Saab nog enkele tienduizenden auto's in China onder de NEVS-vlag. Maar wat als Saab gewoon had blijven bestaan en niet kopje onder was geduwd door GM in Europa? Wel, dan kregen we misschien wel eens deze Saab 9 op ons bord.

Net zoals Lancia is Saab zo'n illuster automerk dat door slecht management uitdoofde. Desalniettemin kent Saab een groep trouwe fans. Meer nog, veel jonge designers gebruiken het merk maar al te graag als basis om fraaie dingen te tonen. Zo ook Ernst Hellby, een Zweedse designer die eerder al werkt verrichte voor BMW, Lynk & Co én zelfs NEVS, het huidige Saab. Hellby presenteert nu de 9, een conceptueel alternatief voor pakweg de Volvo XC60.

Saab-suv

Volgens de jonge designer is deze Saab 9 een eerbetoon aan de 9-X conceptauto van 2001 en de aerodynamische designtrekjes die Saab's altijd droegen. Kijk maar naar de lange motorkap, de koffer die een stukje uitsteekt en de cabine die zo gebruikt kan worden voor een vliegtuig. Hoewel duidelijk een concept zegt Hellby dat hij een auto wou tekenen waar je als omstaander naar kan kijken en kan denken: "Hier zie ik mezelf in rijden".

Saab 9 Project 2021

We hoeven het je uiteraard niet te vertellen: deze Saab 9 zal nooit of te nimmer in productie gaan. Want Saab, dat is anno 2021 exclusief een merknaam die nog gebruikt wordt in de luchtvaartsector. Toch bestaat het merk nog een beetje in China. Waar er elektrische 9-3's worden verkocht onder de NEVS-vlag. Internationale plannen hebben ze echter niet bij National Electric Vehicle Sweden. Waardoor het dus bij dromen zal blijven.

Saab 9 Project 2021
Auteur: Auteur: Yves
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws