MG EX4 Concept is nieuwste bewijs dat MG terug sportief wil zijn (2023)

MG EX4 Concept 2023

Denk je aan iconische rallywagens, dan kom je al snel uit bij Audi UrQuattro’s of Lancia Deltae Integrali. Daar wil MG iets aan gaan doen, want ook zij raasden ooit over het gravel met best interessant gerief. Maak dus kennis met de MG EX4, een conceptcar die dat gerief nog even in de bloemetjes wil zetten.

Dat Britse auto’s succesvol konden zijn in de rallysport bewees de Mini al in de jaren ’60. Tegen de 80’s was het strijdtoneel echter grondig veranderd, met aanzienlijk sterkere en vooral vierwielaangedreven auto’s die er het mooie weer maakten. Dat was dus dé kans om te gaan bewijzen dat de spirituele opvolger van de Mini, de Austin Metro, helemaal mee was met zijn tijd door er een potent rallykanon van te maken. Dat deed de stadswagen dan wel onder de sportievere MG-vlag, en met zijn vierwielaandrijving en 410 pk sterke zescilinder bleef er ook maar weinig meer van de originele Austin over. Het mocht echter niet baten, want heel succesvol was de MG Metro 6R4 niet… Al is het wel reden genoeg om de nieuwe top-MG even in het rallytenue van de Metro te steken.

Sportieve MG’s op Goodwood

Op het Goodwood Festival of Speed heeft MG afgelopen weekend namelijk de EX4 onthuld, een conceptcar op basis van de MG4. Die MG4 ziet er dan wel uit alsof hij klaar in om het WRC te gaan veroveren, want hij krijgt een gigantische spoiler en een nog grotere splitter mee. Vooral die laatste doet denken aan de MG Metro 6R4 van weleer, want ook die pakte uit met een enorme taartschep op zijn voorbumper. Verder krijgt de EX4 duidelijk op de rally geïnspireerde velgen in zijn uitgeklopte wielkasten, terwijl de bestickering vooral werkt met groen — want inderdaad: elektrisch.

Onderhuids is deze EX4 echter niet zomaar gebaseerd op een MG4, maar wel op de nieuwe XPower-versie. Dat betekent dat deze conceptcar nog sterker is dan de Metro 6R4-rallywagen die hem voorging, want de twee elektromotoren van de MG4 XPower sturen een mooie 435 pk’s naar de vier wielen. Die elektrische hothatch raasde afgelopen weekend trouwens ook in standaardtenue over de Goodwood-heuvel, waar hij zijn publieksdebuut beleefde. Verder lieten de Britten er ook de aankomende Cyberster zien, een potente elektrische roadster… Inderdaad: de tijd van sportief getinte MG’s lijkt nu echt terug te zijn.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws