5 Android & iPhone apps voor Autofans

apps voor autofans

Het leeuwendeel van jullie heeft waarschijnlijk wel zo'n smartphone in jullie zak zitten, maar gebruiken jullie die ook echt? Wij verzamelden alvast enkele apps voor échte Autofans.

In deze lijst beperken we ons tot de twee meest populaire platformen, namelijk Google's Android en het iOS besturingssysteem van Apple. Binnen onze redactie zul je overigens voornamelijk Android terugvinden naast een enkeling die rondwandelt met een iPhone én een Windows Phone. Dan zijn er nog twee die het licht nog niet hebben gezien en het (voorlopig nog) stellen met een dumbphone. Zij gaan dus geen gebruik kunnen maken van deze apps, maar misschien kunnen we hen hiermee overtuigen?

Waze

Weten waar je bent en waar je naartoe moet gaan, altijd handig. Waze is hier een schitterende oplossing voor die ook nog eens rekening houdt met het huidige verkeer en met andere Waze-gebruikers die problemen rapporteren. Waze kan zelfs de brandstofprijzen ophalen van het internet. Opgelet, Waze heeft wel een data-verbinding nodig om te functioneren dus voor de meesten enkel financieel haalbaar in hun thuisland. Voor navigatie in het buitenland kan je altijd een betalende app gebruiken zoals TomTom (Android | iPhone) of de gratis app Sygic (Android | iPhone).

Torque

On Board Diagnostics (OBD) is al sinds eind jaren '90 de de-facto standaard op alle wagens in de Verenigde Staten van Amerika en sinds begin 2000 ook in Europa maar toch hebben we er nog nooit eentje zonder gezien. De trapezoïdale connector wordt gebruikt door de garagist om foutcodes uit de wagen te lezen en waarschuwlampjes te controleren maar al die dingen kan je ook zelf met behulp van enkele goedkope onderdelen. Een schitterende app hiervoor is Torque die deze gegevens kan uitlezen en presenteren in een aantrekkelijk formaat. Je kan er niet alleen je foutcodes mee uitlezen maar ook actuele gegevens zoals het aantal toeren per minuut, boost, de temperatuur van de koelvloeistof, ... De Torque app kan zelfs ook je GPS snelheid weergeven om hem te vergelijken met de snelheid die je wagen rapporteert. De pro versie kost 5 euro maar is zeker de moeite waard. Torque Pro Android.

De gegevens uitlezen doe je met een bluetooth OBD2 adapter zoals een ELM 327 exemplaar.

iPhone-gebruikers hebben geen gelijke aan Torque maar moeten het stellen met Rev en DashCommand. Het grootste probleem hierbij is dat de iPhone/iPad niet kan koppelen met het bluetooth apparaat wegens Apple's draconische maatregelen. Om dit te omzeilen kan je een WiFi OBD adapter gebruiken maar deze zijn ineens een pak duurder. Wellicht is deze beperking de grootste reden waarom iOS geen Torque-gelijke heeft.

Auto kwijt?

Ooit al eens buitengestapt uit een gebouw en simpelweg niet meer weten waar je je auto had geparkeerd? Wij moeten spijtig genoeg toegeven dat ons dat al een paar keer is overkomen om vervolgens een halfuur te spenderen aan het zoeken van de auto. Heb jij ook het geheugen als een geperforeerde remschijf? Dan is deze Car Locator app waarschijnlijk je reddende engel. De app bezit zelfs een timer zodat je de parkeerboetes kan vermijden. Car Locator | Honk (iPhone).

Snelheidsduivels

Snelheidsduivel? Dan heb je ongetwijfeld als een gehoord van de Coyote-toestellen. Tegenwoordig is Coyote ook beschikbaar als app op zowel Android als iPhone. Coyote waarschuwt je voor flitsers - zowel mobiele als vaste - en voor obstakels op de weg. Coyote werkt volgens het crowdsourcing principe dus als je iets van belang ziet op de weg apprecieert de rest het zeer als je dat ook meld via de app. De app zelf kost € 1.79 en komt met een proefperiode van 30 dagen. Voor verder gebruik is er een abonnement nodig. Android | iPhone.

En ... Autofans.be zelf

Hopelijk preken we tegen het koor met deze vermelding maar Autofans.be is zelfs beschikbaar op je mobiele toestel. Nee, niet als app, maar ineens op elk mobiel toestel dat een webbrowser heeft! Gewoon surfen naar Autofans.be en je krijgt onze handige mobiele interface te zien, handig voor up-to-date te blijven met de laatste nieuwtjes, zelfs als je niet achter je computer zit.

Heb je zelf nog een must-have app voor in, rond of op je auto? We horen het graag in de comments!

Update: Windows Phone

Vaste lezer Yeelen gaf ons in de comments nog enkele suggesties voor dat andere platform, Windows Phone. HERE Drive+ is volgens hem essentieel om te navigeren, My Car om alles omtrent je wagen te controleren en Car Locator om je auto terug te vinden. Wil je zelfs ook nog iets toevoegen? Doe het gerust in de comments.

Auteur: Auteur: Nathan
Reacties: 19 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (19)

Plaats een reactie
Quin 12:52
afbeelding van Quin

Die 'Torque'-app ga ik misschien eens binnenhalen :).

Voor een echte autofan vind ik de app Road Inc (voor iOS) verreweg de beste. Het is in principe een encyclopedie van de klassiekers onder de wagens. Klinkt saai, maar is gepresenteerd in heel slick jasje met veel interactiviteit.

Enige nadeel is misschien de prijs, 9,99 euro. Maar als autofan kun je er wel een heel tijdje mee amuseren (+ er komen updates).

http://www.roadincorporated.com/

Nathan 13:08
afbeelding van Nathan

Dayum, da's inderdaad wel een slick jasje! En de Torque app (of iOS soortgelijke, al heb ik daar dan weer geen ervaring mee) is echt een aanrader. Van amateuristisch 0-100 cijfers meten tot waarschuwingslampjes uitzetten. Vergeet wel niet dat je een OBD-II adapter nodig hebt.

Techno Patat 13:29
afbeelding van Techno Patat

De coyote app is nu zelfs in promotie! De komende 2 dagen is er 20€ korting op een jaar-abonnement voor je iCoyote!

Ikzelf heb daar een tijdje mee gewerkt maar het vreet batterij en ik kwam eigenlijk dikwijls thuis om dan te beseffen dat ik de coyote weer niet aangelegd had... Daarom heb ik een new coyote gekocht en ingebouwd :P!

De torque app is zeker leuk, al heb ik een obd-kabel en wat nodig is kan ik daar mee uitlezen... Ik zeg niet dat ik nooit torque ga kopen met een elm lezertje, maar allesinds niet speciaal een gaan zoeken ;-)! Kom ik eens tegen ga ik het meenemen uit nieuwsgierigheid :P!

Yannick 13:38
afbeelding van Yannick

wat kost dat abo per jaar Techno-P ?

ik heb alle apps gedownload, getest en de meeste in gebruik trouwens :-)

Adriaan 13:52
afbeelding van Adriaan

29 euro voor een jaar. Kwam goed uit voor mij, want mijn abonnement verliep net. Ik ben der zeer gelukkig mee, gebruik het niet elke dag, maar dat is omdat ik mij meestal aan de legale snelheid probeer te houden, maar af en toe komt dat toch van pas. Waze en andere gratis alternatieven, heb ik ook getest, maar geen van deze kunnen tippen aan het aantal gebruikers van coyote. En daarop steunt dit systeem toch wel hard.

Techno Patat 14:00
afbeelding van Techno Patat

What Adriaan says :-)! 30€ voor een heel jaar valt toch dik mee hé :-)!

Voor iPhone vond ik Avertino trouwens een goed alternatief, voor android wikango! Winkango is het eerste jaar gratis, derna 5€ ofso! En nog redelijk wat gebruikers hoor, maar het kan nog niet aan een coyote tippen...

Wim 14:06
afbeelding van Wim

Ken iemand eigenlijk een goede 0-100 app via gps? Voor ios of winphone

Grunt 14:36
afbeelding van Grunt

Er zijn er vele, gewoon even googlen op GPS speed of zo.
Maar het probleem is natuurlijk dat GPS standaard 1 keer per seconde een update berekent...

Dus als je min of meer relevante resultaten wil dan moet je eerst een externe 10-Hz GPS komen (zoals deze: http://www.gpsshop.be/product/107360/category-3891-gps-ontvangers/qstarz...). Wellicht krijg je die dan weer niet aan de praat voor iOS.

Philippe O. 15:38
afbeelding van Philippe O.

Dual XGPS150 in combinatie met Harry's Laptimer zorgt voor een 5Hz update rate.

Yeelen 15:23
afbeelding van Yeelen

*Houdt zijn Windows Phone troostend vast na de introtekst*

Nathan 15:37
afbeelding van Nathan

Met Windows Phone is onze ervaring miniem, vandaar voelden we ons ook niet goed om daar een opsomming van te maken. Als jij enkele goede apps weet, deel ze gerust mee, dan kan ik ze eventueel bij in het artikel smijten ;).

Yeelen 19:17
afbeelding van Yeelen

Nokia's HERE Drive+ is niet te missen, zeer goede gratis navigatie-app. My Car van kineapps is handig om allerhande info over jouw auto (verbruik, kosten, foto's) bij te houden en te raadplegen. Car Locator van PNGC.WP7 is dan weer goed om je auto terug te vinden, ingeven waar je bent geparkeerd en je krijgt navigatie om er terug te geraken. Zó belabberd is de Store bij Windows Phone ook niet, hoor! ;)

Nathan 11:38
afbeelding van Nathan

Bedankt! Heb ze eventjes toegevoegd onderaan het artikel.

BePa 16:53
afbeelding van BePa

Aha fijn, toch nog een Windows Phone gebruiker... (ook even mee boxen tegen het meestal straal negeren van dit platform !)
Ik kan alleen maar beamen: Here Drive+ is schitterend ! Mijn gedateerd TomTommetje heeft het moeten afleggen...
Daarnaast gebruik ik de app met de simpele naam 'Auto': vrij eenvoudig om mijn verbruik bij te houden, na elke tankbeurt. Momenteel is het gemiddelde verbruik van mijn dieseltje 1 liter op 18,38 km (tja, het is Nederlands) of 5,4 L/100 km.

Philippe O. 15:36
afbeelding van Philippe O.

Ik mis Harry's Laptimer :-)! Voor iOS moet je certified Bluetooth OBD adapters gebruiken zoals de GoPoint BT1. Voorbeeld van Laptimer op de Nordschleife (full lap tijdens trackday): http://www.youtube.com/watch?v=TKcXhZwNdHI&hd=1

Yannick 18:24
afbeelding van Yannick

haha ik was aan het wachten op uw reactie philippe ;-)

is idd een waanzinnig appje!

Adriaan en Techno: die 30 euro... is dat ook voor het hardware model toepasselijk? ik lees nog steeds 144 euro per jaar vandaar... ik wil die app niet gebruiken

Techno Patat 21:57
afbeelding van Techno Patat

Nope, op het hardwaremodel ister voor de moment nog niets van korting. Dat kan nog komen, geregeld krijg ik een mailtje met acties... Als er iets interessants tussenzit zal ik het eens laten weten!

Wat ik gedaan heb ik een abonnement voor 28 maanden voor 300 EUR (24+4 gratis). Dan komt het op zowat 12 euro per maand, dat vind ik acceptabel. Het enige dat ik terug wou afsluiten was Coyote assistance. Een maat van me heeft dat, maar op hun site zwijgen ze daar over als vermoord, heel raar :s!

styrolution 06:54
afbeelding van styrolution

Dat is toch gewoon de dat je door touring assistance geholpen kan worden door een simpele druk op een paar knoppen. Dan weten we direct waar je precies staat en die komen dan via uwe coyote ipv een telefoontje. of zie ik u vraag verkeerd?

Techno Patat 10:26
afbeelding van Techno Patat

Geen idee! Kheb het nog nooit nodig gehad :P! Maar op hun site vind ik er niet veel van terug :(! Maar als je ernaar googled vind je een oud pdf-ke Met uitleg...

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws