Week van de Mobiliteit: 6 alternatieve vervoerswijzen

Dat mobiliteit meer is dan in je auto stappen en de file trotseren, daar probeert de 'Week van de Mobiliteit' (16-22 september) ons van te overtuigen. Carsharing, fietsen, het openbaar vervoer gebruiken, allemaal dingen die de mobiliteit vlotter kunnen laten verlopen. Wij gingen echter op zoek of er nog andere mogelijkheden zijn.

En dan bedoelen we geen zaken al 'thuiswerken', 'dagje verlof nemen' of 'op uw werk gaan wonen', we zochten zes transportmogelijkheden die de mens kunnen brengen waar hij moet zijn, op een ontspannen manier. Eentje voor elke komende dag van de week dus, omdat we er van uit gaan dat je vergeten was dat het deze week 'Week van de Mobiliteit' is.

paard en kar

sinterklaas_op_de_kar

In de tijd dat de dieren nog spraken, waren er nog geen auto's. Men gebruikte toen paard en kar als men lange reizen wilde maken. Kan je daar deze week ook niet op terugvallen? Een nadeel is dat je de toeristen zal moeten teleurstellen en je af en toe stil moet staan om de dierenliefhebbers de beestjes te laten aaien.

step

trotinette_chien

Simpel, lekker rechtstaan en met één beentje aandrijving geven op je tweewielig ding. Mensen wiens been in het gips zit zullen een alternatief moeten zoeken, maar die zouden ook niet kunnen fietsen of autorijden.

riksja

frickshaw

Glaasje op, laat je rijden. Importeer een Aziaat en laat hem voor je rijden, terwijl je zelf je mails beantwoord en wat zaken afwerkt, of terwijl je je kinderen laat zien hoe de stad er uitziet zonder auto's.

tow bars

smart-tow-tow-car-vw-up

*Je hangt je auto gewoon aan iemand anders wagen. Strict gesproken ben jij niet met de auto aan het rijden en je halveert de CO2-uitstoot.

superbus

wubbo-ockels-superbus

een beetje hetzelfde als de riksja, iets minder milieuvriendelijk dan de bus - al is dat nog niet bewezen - maar bekijks zul je er wel mee hebben. Wubbe Okkels' superbus, een paradijs voor wie met velen tegelijk een verplaatsing maakt en toch geen vertraging wil oplopen.

zwemmen

swim-on-streets

Met de vele waterwegen die Vlaanderen rijk is, kan je overwegen om te zwemmen naar je bestemming. Goed, het is een beetje fris aan het worden maar dan word je toch gewoon een ijsbeer? Wel een beetje rekening houden met eb- en vloedstroom op de rivieren naar zee. Liever in de lucht? Dan kies je toch een Terrafugia

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 2 reacties

Tags

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
yoran 11:50
afbeelding van yoran

Ik moet morgen naar onze dealer in Arlon. Ik vroeg me af hoe mijn route er zou uitzien moest ik, werkende voor een autoconstructeur, met het openbaar vervoer moeten reizen.
De route ziet er als volgt uit:
Indien ik enigzins op tijd bij de dealer wil zijn, dan moet ik vroeg vertrekken. Ik wil in Puurs de trein nemen om 6u34. Jammergenoeg passeren er op dat uur nog geen bussen in de buurt. De routeplanner van De Lijn stelt me voor 1.4 km te wandelen naar de dichtsbijzijnde bediende halte, om dan 1 minuut op de bus te zitten richting station.
Ik kies dan maar voor de wandeling richting station. Volgens google maps moet ik 1,1 km lopen, zijnde 14 minuten. Ik moet thuis dus vertrekken om 6u20 in de, waarschijnlijk, gietende regen.
In Puurs station neem ik dan de trein van 6u34 richting Mechelen, waar ik om 6u51 aankom. Daar moet ik overstappen op de trein naar Brussel die vertrekt om 7u09. Deze trein zou in Brussel moeten aankomen om 7u23. In Brussel moet ik dan volgens de site van de NMBS overstappen op de trein richting Arlon van 7u42. Zonder enige vorm van vertraging zouden we in Arlon moeten aankomen om 10u16.
Gesteld dat de Waalse vervoermaatschappij TEC niet zou staken die dag, dan kan ik mijn weg vervolgen door om 10u38 de bus te nemen. Volgens de routeplanner van TEC zou ik slechts 10 minuutjes op de bus moeten zitten, alvorens ik mijn weg te voet verder moet zetten. Het laatste stukje van mijn route moet ik slechts 14 minuutjes te voet afleggen.
Ik zou dan om 11u03 veilig en wel moeten aankomen op mijn eindbestemming.

yoran 11:54
afbeelding van yoran

Voor bovenstaande tocht heb ik 4 websites (NMBS, TEC, De Lijn, google maps) geraadpleegd om mijn route te kunnen berekenen.
Stel nu dat ik in een bui van merkenliefde morgen toch mijn bedrijfswagen neem ter promotie van mijn werkgever, dan zou ik, vertrekkende rond 8u, rekening houdende met files, rond 10u30 kunnen aankomen.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws