Vraag: Rijden jullie met winterbanden?

vraag-winterband

Het blijft een eeuwige discussie; het al dan wel of niet steken van winterbanden. Tijd dus om te weten te komen wat jullie automotive-schoeisel voor de winter is.

Je banden zijn ongeveer het belangrijkste op heel je wagen. Want welke andere delen staan er in contact met de weg? Toch is het een onderdeel waar veel mensen op besparen. Van goedkope bandenmerken kiezen tot het links laten liggen van winterbanden. Want eerlijk is eerlijk, zo'n setje winterbanden kost een aardige duit. En voor die twee maal per jaar dat het sneeuwt heeft het toch geen nut om honderden euro's uit te geven aan rubber, toch? Anderzijds zijn de bewijzen er dat het tig malen veiliger is om met winterbanden rond te rijden...

Omdat we discussies wel kunnen smaken willen we wel eens weten wat jullie denken over winterbanden.
Rijden jullie op winterbanden?
En zoja:
Welk merk hebben hebben jullie zitten en zijn jullie er tevreden over?

Laatst gepubliceerd

Reacties (23)

Plaats een reactie
vdsmichiel 11:17
afbeelding van vdsmichiel

In kou en regen rijden met goede zomerbanden lukt nog wel, maar bij sneeuw en ijzel wordt het een loterij. Sturen en remmen met een zomerband in de sneeuw lukt enkel bij stapvoets rijden en met een flinke dosis geluk. Onverantwoord, en dus zou iedereen met zomerbanden in die omstandigheden zijn auto op stal moeten laten.

Op onze gezinswagen: Barum Polaris (niet tevreden: te weinig tractie en ook laterale stabiliteit op nat wegdek laat te wensen over).
Op onze kleine, twee auto: Semperit (B-merk van Continental) (wel tevreden, prijs-kwaliteit goed).

GeoBem 11:53
afbeelding van GeoBem

Pirelli Sottozero 3 die deze week op de wintervelgen (225/45-18 + 245/40-18) worden gelegd deze week... Dit weekend wrs plaatsen :-)

Glenn 12:00
afbeelding van Glenn

Op de 320d staan nokian's. Type weet ik niet, wel fantastisch in de sneeuw. Nochtans 225/40/18, dus niet echt een wintermaat. Wel veel rolweerstand, dus aanzienlijk hoger verbruik.

De ford bolt op michelin alpin 4. Heel goede band, maar minder goed in extreme omstandigheden dan de nokian's. Geen verschil in verbruik vs zomerbanden.

John 12:58
afbeelding van John

Hier geen winterbanden om verschillende redenen: ik heb mijn auto niet nodig voor woon-werk verkeer, het weer is hier niet van die aard, dat ik echt winterbanden nodig heb om vooruit te komen, ik hecht veel meer belang aan rijstijl, pas je snelheid aan, aan de weersomstandigheden, hou voldoende afstand en je zal al veel ongevallen vermijden.

berckmoes Luc 14:49
afbeelding van berckmoes Luc

Op de rcz liggen nu continentals (winterband onlangs geplaatst ) 235 -18 -45 /ts 850(ni echt ideale maat ) en voel tot nu geen verschil (alleen iets zachter) !!
het enige voordeel tot nu toe is dat je uw zomerband spaart !

stealth 16:16
afbeelding van stealth

Bridgestone Blizzak in de winter, Bridgestone Pontenza in de zomer. Zou geen Bridgestone winterbanden meer kopen, vind ze iets te luidruchtig. Gripverschil in koude, natte en winterse omstandigheden is wel opmerkelijk.

johngo 18:16
afbeelding van johngo

Yokohama Wdrive op 16-duimsvelgen op de Swift Sport als winterband. Op onze BMW E46 touring hadden we vroeger Fulda winterbanden, goede ervaringen mee. Aangezien het vorig jaar niet echt gewinterd heeft kan ik de Wdrive's nog niet ten volle beoordelen. Alle discussies ten zijde, ik vind sowiezo dat een winterband wel echt een meerwaarde biedt, zelfs in Vlaanderen.

willem 20:50
afbeelding van willem

maandag de winterbanden op mijn ford transit gezet (3 ton), woensdag gooit een mercedes ML alles dicht voor een zebrapad, ik had nog 5 cm over op nat wegdek en op kinderkopjes met bladeren. Met gewone banden had ik nu kosten gehad zeker weten.

Fds 20:56
afbeelding van Fds

Ik rij in de zomer op sportvelgen 205/40/17 - Pirelli P Zero Nero. (Vw polo 1.9TDI) Deze banden bieden mij een goede wegligging. Tot 2 jaar geleden reed ik in de winter op Semperit speed grip banden. (195/55/15) Ik was alles behalve tevreden over deze banden. Ik had bij nat wegdek heel snel last van onderstuur. De prestaties in sneeuw vielen mee. Toen heb ik na een review in Autogids beslist om een "B-merk" te kiezen gezien de goede prijs-kwaliteit verhouding. Momenteel zit er Nokian WR D3 onder, en deze sturen super!

Ik ben 100% overtuigd van het nut van winterbanden. Veel betere tractie, kortere remweg, kortom niets dan voordelen

Voor de fans, 4wd vs Rwd :
https://www.youtube.com/watch?v=STaximkaQxo

oedipus 21:53
afbeelding van oedipus

Bridgestone Blizzak op twee, Michelin Pilot Alpin 2 op de andere auto. De Michelins zijn net iets beter in sneeuw. Van de Bridgestones was ik zo aangenaam verrast dat ik nog een paar voor de tweede auto heb besteld. Veel goedkoper dan de PA's maar nauwelijks minder goed. Nu zien hoe snel ze slijten, want daarin in Michelin doorgaans meester: zelfs met versleten banden heb je nog bakken grip en goede rij-eigenschappen.

Homanito 22:00
afbeelding van Homanito

Op onze BMW x3 achterwielaandrijving geen 4x4 dus liggen Nokian banden in velgenmaat 17" dit jaar op ski vakantie geweest naar Italy, en geen enkel probleem ondervonden zelf op bergpassen waar sommige met kettingen reden geen enkel probleem gehad. Mijn kettingen zijn dan ook nog nieuw en dat met een zo gevreesde achterwiel aandrijving. Goede banden maken dus wel het verschil.

cowboy henk 01:37
afbeelding van cowboy henk

in de zomer semperit speedlife maat 225/45/17. goede band kwa prijs/kwaliteit.
's winters michelin alpin a4 waarvan zeer tevreden in alle omstandigheden (voortractie)
gaat gemakkelijk 45.000 km mee

cowboy henk 01:41
afbeelding van cowboy henk

oei, de maat vergeten. ook 225/45/17 op lichtmetalen velgen.
moest verplicht worden, ook in vlaanderen

Mark 07:12
afbeelding van Mark

Onze geïmporteerde 3reeks stond standaard op een set winterbanden.
Het zijn Bridgestone Blizzak banden.
Het zijn inderdaad enorm lawaaierige banden, zou ze nooit zelf kopen.
Vorig jaar op onze Volvo had ik Continental winterbanden gelegd, een heel groot verschil t.o.v. die Blizzak's. Alleen jammer dat we geen winterse toestanden hebben gehad om de doeltreffendheid te testen.

Techno Patat 09:05
afbeelding van Techno Patat

Vroeger reed ik pp Pirelli Sottozero's in de winter met m'n volvo, heel goede sneeuwresultaten allesinds! Reed heel graag met die banden...

Nu op de Alfa heb ik een jaartje in de zware sneeuw gereden met Bridgestone Blizzak en dat beviel me prima. Helaas waren ze voor de autokeuring verkeerde maar en heb ik nieuwe moeten leggen... Nu liggen er Michelin Pilot Alpin A4 op (denk ik toch?) en heb ik nog geen sneeuw gezien om het te testen :P! Maar al bij al wel al tevreden in de regen en koude! Dat wel :-)!

Spaco 11:41
afbeelding van Spaco

Op de passat Dunlop winter sport 4D in 235/45R17 en op de golf Conti wintercontact TS850 in 205/55/R16. Uiterst tevreden van allebei - goede grip en tractie in zowel natte als bevroren omstandigheden.

Nick 15:29
afbeelding van Nick

Auto banden zijn extra huishoudelijke kosten. Om die reden koop ik alleen winterbanden als ik zeker weet dat ik in het winterseizoen de bergen in ga. Ik ken wel mensen die het elke winter doen omdat ze zich dan een stuk veiliger voelen op de weg.

Mathieu 10:33
afbeelding van Mathieu

Nick, je moet me eens uitleggen waarom je ze alleen oplegt als je naar de bergen gaat?
Dan heb je toch winterbanden, en dan kan je ze toch opleggen als je in België blijft ook?
BTW: veiliger voelen is dikke zever, het is ook veiliger! De bewijzen zijn er nu al langer dan de dag van vandaag.

Trouwens, financieel maakt het geen verschil hé. Je doet dubbel zo lang met je banden. Behalve het stockeren en het plaatsen dan. +/- €50 = €100 per jaar? Is dat uw veiligheid en deze van uw passagiers dit niet waard?
Ik kocht vroeger ook geen winterbanden. Op een dag had het gesneeuwd en ik moest gaan werken. Er was nog niet gestrooid. Gevolg: mijn wagent(je) begon uit zichzelf te glijden naar beneden! Niets van grip! Tot stilstand gekomen op 10cm van geparkeerde wagen.
En met mijn hellende straat waar ik nu woon laat ik al deze zonder winter banden mooi achter mij. Die staan 's morgens te sukkelen en te duwen. :-)

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws