Callaway Sledgehammer is 410 km/u straatlegaal monster uit jaren 80

callaway-sledgehammer_01

Vielen monden open bij het aanhoren van de topsnelheid van de Bugatti Veyron in 2005, dan mochten die eigenlijk toe blijven. Want in 1988 bouwde Callaway al een straatlegale Corvette die +400 km/u liep.

Reeves Callaway, oprichter van Callaway Cars Inc. en fervent Autofan startte zijn carrière met het bouwen van turbo's voor productiewagens eind jaren 70. Het duurde echter nog eens tien jaar voor hij zijn meest waanzinnige project realiseerde: de Callaway Sledgehammer.

De one-off had zijn naam niet gestolen, want Callaway nam een Chevrolet Corvette ZR1 van 1988 en bouwde het om tot een totaal monster. Zo lepelde het bedrijf een V8 in het vooronder met NASCAR-specificaties, versterkte zuigers, een aluminium kleppendeksel en twee stevige turbo's van Turbonetics. Het resultaat was een 900 pk sterke machine die alle luxe van de Chevrolet behield en nog steeds op de baan mocht.

callaway-sledgehammer

Dymag zorgde voor aluminium wielen, Carroll Smith (een befaamde racepiloot uit die tijd) boog zich over de ophanging en Goodyear maakte banden om de kracht aan te kunnen. Het resultaat? Op 26 oktober 1988, om 15u45, reed John Lingenfelter de Sledgehammer naar een snelheid van 254,76 mph op de ovaal van het Transportation Research Center (TRC) in Ohio. Juist ja, 409,9 km/u. Sneller dan de Bugatti Veyron die in 2005 verscheen, die reed namelijk maar 407 km/u.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws