Vrouwendag: Heldinnen van de racerij [Video]

vd-heldinnenracerij

Racen een mannensport? Als je dat denkt kruip je maar best vlug terug onder je testosteronsteen. Omdat het vandaag Internationale Vrouwendag is verzamelden we vijf heldinnen uit de racerij.

Hoewel er niet echt veel vrouwelijke coureurs zijn te vinden in de Formule1, is het in ongeveer elke andere raceklasse geen uitzondering om een vrouwelijke piloot achter het stuur te zien. Daarvoor hebben in het verleden enkel rolmodellen het pad geëffend. Met Internationale Vrouwendag op 8 maart, lijkt het ons ook maar gepast om een hulde te brengen aan de heldinnen uit de racerij.

Michèle Mouton

De Group B-rally, zowat de vervaarlijkste raceklasse die de mensheid ooit heeft gecreëerd. In 1982 werd de befaamde Walter Rohl winnaar van het kampioenschap, echter zat Michèle Mouton hem op de hielen met haar Audi Quattro. Had ze tijdens de laatste rally van het seizoen geen mechanische problemen gehad, ze had Rohl van de troon gestoten. Na haar rallycarrière won ze Le Mans, de Pikes Peak International Hillclimb en is ze medeoprichtster van het jaarlijkse Race of Champions.

Jutta Kleinschmidt

Een Duits vechtersbaasje in de Parijs-Dakar-rally, Kleinschmidt. Ze begon haar carrière bij BMW als ingenieur maar kreeg al snel de racekriebel te pakken. Haar eerst Parijs-Dakar-rally was op een motorfiets in 1988, in 1994 stapte ze over (of in) op wagens. In 1997 was ze de eerste vrouw die een etappe won in de uitputtingsrally, het jaar daarop stond ze op het podium en in 2001 werd ze de eerste vrouw die de rally won.

Sabine Schmitz

Misschien wel de bekendste uit de lijst, Sabine Schmitz. Zowat de heldin van de Nürburgring die ook de BMW Ringtaxi over de groene hel stuurt. In '96 en '97 won ze de 24-uur van de Nürburgring, vanaf dit jaar maakt ze deel uit van de nieuwe Top Gear-equipe.

Danica Patrick

Wat Schmitz is voor Europa, dat is Patrick voor Amerika. Ze bracht wat vrouwelijke tegengas in de IndyCar- en Nascarwereld. Meer nog, ze is de enige vrouw die ooit een IndyCar-wedstrijd won.

Ewy Rosqvist

Een Zweedse die naam en faam vergaarde tijdens de zesde Touring Car Grand Prix van Argentinië in 1962. Waarom? Wel, omdat ze de titel samen met haar vrouwelijke co-pilote Ursula Wirth mee naar huis nam. Nog gekker wordt het als je weet dat hun racewagen eigenlijk een Mercedes 220 SE was, een boot van een auto. Dat alleen al verdient hopen respect.

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws