Wees uniek, koop deze Subaru Baja

subaru-baja_04

Dus jij dacht dat je de Subaru-line-up uit je hoofd kent? Kans is groot dat je nog nooit van de Baja hebt gehoord, een uitschuiver van het Japanse merk op de Amerikaanse markt. Met een soort van vierdeurspick-upsedan als resultaat. En jawel, er staat er ééntje te koop in België. Een curiosum dat je toch gewoon op de kop moet tikken?

Gaat het over de lelijkste auto ooit uitgebracht op Amerikaanse bodem; dan wordt daar bijna unaniem over de Pontiac Aztek gesproken. Echter was er in datzelfde tijdperk nog een deelnemer; de Subaru Baja. Een creatie die wanneer opgerakeld op een feestje Subaru meteen in de doofpot steekt door de aandacht te verleggen op het feit dat de nootjes bijna op zijn. Toch heeft de Baja een bepaalde X-Factor, met net dank aan zijn overdreven styling.

subaru-baja

Waar blijf je, BMW?

Een styling die werd bedacht door het designteam in de VS iets na de eeuwwisseling. Het leek Subaru namelijk een fijn idee om een marktspecifiek product uit te brengen in de US of A. De Baja moest een ode zijn aan de Baja-racewagens en iets zijn zoals niets anders op de weg. Dat was het zeker, want hoewel je vanuit een lichte hoek vooraan nog naar een Outback stationwagen leek te kijken viel meteen op dat de heftig uitgedoste plastic schilden rondom naar iets anders verwezen. Jep, een vierdeurspick-upsedan. Een uitvinding waar zelfs BMW anno 2017 nog niet is opgekomen.

subaru-baja

verkoopdrama

Halverwege 2002 trok de Baja naar de dealers in de VS, Canada en Chili met een lanceringskleur bestaande uit een zilveren onderkant en felgele bovenkant. Een succes werd het model niet. Subaru wou jaarlijks 24.000 exemplaren produceren, tegen 2006 had het er amper 30.000 verkocht. Dit terwijl de Baja de éne na de andere betrouwbaarheids- en tevredenheidsprijs in de wacht sleepte. Om maar te zeggen dat het technisch gezien een vergeten pareltje is.

subaru-baja

Al hoef je het niet helemaal te vergeten, want momenteel staat er een exemplaar te koop in ons Belgenland (HIER, zolang de voorraad strekt). Een stukje Subaru-geschiedenis dat je toch gewoon moet kopen, niet?

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws