8 geniale opties die een stille dood stierven

geniale-optie-auto

Tussen het bouwen van generische producten en opties door steekt een automerk sporadisch haar nek uit om eens iets compleet geniaal op de markt te brengen. Straf is het dan ook dat die genialiteit anno 2018 vaak met uitsterven is bedreigd. Dringend tijd om 8 geniale opties op te rakelen die - ten onrechte - een stille dood stierven.

Vraag je tegenwoordig naar welke opties je buurman op zijn nieuwe vierwieler heeft staan en hij zal het hebben over zaken zoals Appelkarplé, Leenkippassist en Kielesgo. Techno-jumbo die het leven van de bestuurder vaak makkelijker maakt maar in het niets verdwijnt door onderstaande 8 geniale opties uit de autosector. Des te straffer is het dat het merendeel ervan een stille dood stierf of aan een zijden draadje bengelt. Terugbrengen die handel!

Opel's FlexFix

Laten we met de deur in huis vallen met ééntje uit het recente verleden, de FlexFix van Opel. Nee, niet één of andere monovolume waar je nog nooit van hebt gehoord, wel een geïntegreerde fietsendrager die tot vier tweewielers mee kon sleuren. Het systeem zat mooi verstopt in de achterbumper en schoof in een handomdraai uit de auto om je fiets er op te parkeren.

geniale-auto-optie

Meer nog; dankzij een kantelhendel kon je de fietsendrager wegdraaien van de kofferklep zodat je nog steeds toegang had tot de kofferruimte. Dé meest geniale fietsendrager die we ooit op de markt hebben gezien...


Verschuifbare achterbank in hatchback

Niet volledig dood maar als je er met een stok in port krijg je hoogstens nog enkele stuiptrekkingen. Buiten de Honda Jazz kunnen we niet meteen een nieuwe compacte hatchback voor de geest halen waarin je de achterbank naar voor en achteren kan verschuiven. Toch is het idee volstrekt geniaal. Want je geeft eigenaars de vrijheid om de al beperkte dimensies zo goed mogelijk in te vullen.

geniale-auto-optie

Serieuze boodschappenronde? De bank zo ver mogelijk naar voren voor meer kofferruimte. De kinderen even naar school brengen? De bank zo ver mogelijk naar achteren voor een extra toefje beenruimte. Simpel, handig en dus... geniaal.


Volvo's hartslagsensor

Zo'n 10 jaar geleden introduceerde Volvo voor haar topmodellen (S80, V70, XC70) de Personal Car Communicator. Een sleutel die in staat was de status van je wagen in real time door te sturen. Groen licht? Geen vuiltje aan de lucht. Maar dankzij een hypergevoelige hartslagsensor in de wagens wist de sleutel wanneer er iemand in je voertuig zat.

Een rood licht op je sleutel kon dan ook 2 dingen betekenen; of je wagen is net gestolen of - en tig malen belangrijker - er zit nog iemand op je achterbank. Je hond of je baby van 6 maanden bijvoorbeeld. Waarom dit niet meer bestaat is ons echt een raadsel.


Volwaardig reservewiel

Nog eentje waar we eigenlijk aan het vechten zijn tegen de bierkaai. Want in een wereld waar elke kilogram kan zorgen voor een CO2-vermindering moet een volwaardig reservewiel vaak snel op de hort. In ruil krijg je een pizzasnijder waar je maximaal 60 mee mag rijden of - erger nog - een 'lekstopkit' die je gehele band vernielt en zorgt voor veel gevloek bij de bandenboer.

geniale-auto-optie

Deels ook onze schuld trouwens, want tegenwoordig willen we een 18-duims velg op een koekendoosje, waardoor er vaak gewoonweg fysiek geen plaats is in de koffer voor een volwaardige reservespeler.


Nissan's dubbele brandstofmeter

Toegegeven, ondertussen achterhaald door de digitale metertjes die tot op de kilometer aan kunnen duiden hoe ver je nog kan rijden maar deze is zo geniaal dat we 'm jullie niet willen onthouden. In de jaren 80 besloot Nissan twee brandstofmeters in het interieur te plaatsen. De tweede daarvan begon pas af te tellen wanneer je 'hoofdmeter' in het rood ging.

geniale-auto-optie

Daardoor kreeg je een soort van uitvergrote rode zone om zo preciezer in het oog te houden hoeveel brandstof je nog uit de tank kon persen. Best handig in gerief zoals de 300ZX die niet vies was van een serieuze slok.


Verkeerslichtvinder

Ken je de situatie wanneer je naast een vrachtwagen voor het verkeerslicht staat en daardoor als een halvegare met kromme nek naar het licht moet staren boven de auto? Geloof het of niet maar in de jaren 40 hadden ze hier al een oplossing voor: de verkeerslichtvinder!

geniale-auto-optie

Een prisma op je dashboard die een reflectie toont van het verkeerslicht, zo simpel was de oplossing. Een idee dat in moderne tijden perfect geïntegreerd zou kunnen worden in een head-updisplay. Maak hier werk van, autosector.


Renault Modus kofferluik

Een skiluik in de achterbank kennen we allemaal. Een handig systeem waardoor je niet de gehele bank neer hoeft te klappen om net iets langere objecten mee te zeulen. Renault ging nog een stapje verder met de Modus door een optioneel kofferluik in de kofferklep te voorzien.

geniale-auto-optie

Dat luikje ging neerwaarts open en liet je toe om kleine spullen via de opening de koffer in te zwieren zonder de gehele achterklep te moeten openen. We vallen in herhaling maar: Simpel, handig en daardoor dus... geniaal.


Zichtbaarheid

Misschien wel de 'optie' die we het meest missen in moderne wagens... zichtbaarheid. Jonge autobestuurders gaan het misschien nooit geloven maar er was een tijd wanneer je in een auto rondom je kon zien en daadwerkelijk iets van de buitenwereld zag. Geen dode hoeken door dikke pilaren, toelopende raamlijnen en een petieterige achterruit.

geniale-auto-optie

Een roedel technische assistenten mogen je tegenwoordig dan wel op de gevaren wijzen, er is iets rustgevend aan het raamwerk van een auto uit de jaren 70. Of je liever met een auto van de jaren 70 dan wel met een moderne wagen tegen een paal knalt... dat is natuurlijk een andere vraag.

Kennen jullie nog geniale opties die mettertijd uit de automobiel zijn verdwenen? Laat het weten in de reacties!

Laatst gepubliceerd

Reacties (37)

Plaats een reactie
TIM 21:20
afbeelding van TIM

T-tops. Geen targa tops.
Maar T tops met een verstevigingsbar in het midden

Wim 08:43
afbeelding van Wim

idd, jammer dat dit verdwenen is

John 21:26
afbeelding van John

De draaiknop voor ventilatie, temperatuur of radio volume.

Eddy 22:28
afbeelding van Eddy

Het kleine hoekraampje dat je kon opendraaien. De airco van de jaren 60.

Zoefzoef 07:37
afbeelding van Zoefzoef

De lancia delta 2011 heeft ook een verschuifbare achterbank. Heel handig!.

JanMijnBotte 10:20
afbeelding van JanMijnBotte

Onze Yaris heeft ook een verschuifbare achterbank, super handig!

stefaan Keymolen 10:28
afbeelding van stefaan Keymolen

Bij de eerste generatie Ford Mondeo had je tussen de voorste zetels ter hoogte van de versnellingspook een klein rubber klemmetje waar een balpen in paste. Nooit meer een probleem met het zoeken naar een balpen.
En bij Volvo wordt sinds de jaren 80 een eenvoudig plexi plaatje gebruikt links vooraan bij de voorruit waar men een parkeerschijf of ticket kan in vastklemmen. Kost vermoedelijk ook niets en toch wordt dit door andere merken niet overgenomen.

Patrick 20:30
afbeelding van Patrick

Skoda heeft dit ook.

Sander0202 13:50
afbeelding van Sander0202

Jawel hoor , ‘simply clever’-Skoda gebruikt dit in oa de Octavia. Zeer handig idd

Muylaert Luc 12:33
afbeelding van Muylaert Luc

Golf I heeft ooit een gordel gehad die vastgemaakt was aan de linker voordeur. Als je instapte had je hem automatisch aan. Als de gordel niet was ingeklikt in de voordeur wilde de motor ook niet starten. Handig toch :-)

Geert 14:58
afbeelding van Geert

De Citroën C3 Pluriel, raar, maar zag er handig uit

Roel 13:33
afbeelding van Roel

Ja tot je het dak er een keer af hebt gehaald, begonnen super snel te lekken

Johny Vanloffelt 21:39
afbeelding van Johny Vanloffelt

Fiat Ritmo had een uitneembare looplamp in het handschoenkastje

SvenVanwalleghem 15:15
afbeelding van SvenVanwalleghem

Skoda heeft dat in de koffer zitten, uitneembaar lampje.
Magnetisch, waardoor je het ook aan je carroserie kan hangen.

Wouter 22:28
afbeelding van Wouter

De captur van Renault heeft ook een verschuifbare achterbank de oude Twingo had die ook van de nieuwe ben ik niet zeker.

Luc 06:36
afbeelding van Luc

Mijn eerste auto, een BMW 1602 had vooraan zo’n 3hoekig raampje aan de voorste zijruiten dat je kon openkleppen. Superhandig voor veeluchtng ook bij regen.

Fille 12:13
afbeelding van Fille

In jaren 90 (optioneel) in Passat, paraplu in bestuurdersdeur geïntegreerd...deur openen, op knopje duwen en paraplu komt eruit, ligt nooit meer rond te slingeren in de koffer en je hebt hem altijd bij

Benny Daems 11:13
afbeelding van Benny Daems

In mijn Passat van 2007 zit standaard een parapluvakje in de linkse voordeur

ndp 16:10
afbeelding van ndp

Is al enige tijd aanwezig in de RR Phantom & Ghost (en nieuwe Cullinan).. Bij hevige regen kan mijn begeleider in één beweging mijn deur openen en als ik uitstap is hij (de paraplu) al volledig uitgeklapt. Ook handig, het parapluvak is ook nog eens verwarmt & verlucht..

Herwig 12:41
afbeelding van Herwig

Zijspiegsels verbruiken minstens evenveel dan een volwaardig reservewiel. Ze zouden heel gemakkelijk kunnen vervangen worden door twee cameraatjes meer vooraan op de zijkant van het voertuig: weg dodehoek, weg windweerstand, weg afgereden spiegels... enz

Le beir 17:40
afbeelding van Le beir

Herwig. De nieuwe Audi A6 e-tron heeft dit in optie. Maar de wet laat dit niet toe. Spijtig.

Angelo 13:36
afbeelding van Angelo

Hebben ze gedaan met de vito nadeel voor aanhang wagen mag niet breder zijn dan wagen met enkele uitzonderingen dus was je wagen ongeveer 20a30 cm smaller

suskewiet 14:20
afbeelding van suskewiet

het ruitensproeierreservoir via een slangetje verbonden met het reservewiel.
Door de bandendruk had je een ruitensproeier (zie VW kever) geen motortje nodig.
Maar wel een reserveband :-/
De optie min 1000 kg mis ik ook wel in dit SUV tijdperk

Talbot sunbeam lotus 15:58
afbeelding van Talbot sunbeam lotus

De raamzwengel. De gordelloze auto. De 3 versnellindsbak, de 4 bak...

Beieren 20:43
afbeelding van Beieren

Richtingaanwijzers. Bij de meeste merken standaard, maar bij BMW nog steeds een, weinig gekozen, optie.

Christian 12:18
afbeelding van Christian

Hahhahahah, geweldig goed gevonden!!

Booli 17:25
afbeelding van Booli

De Toyota rav4, heeft die verschuifbare achterbank al een jaar of tien, Idd zeer handig en achterbanken individueel neerklapbaar van uit de koffer of achterbank.

andre123 18:16
afbeelding van andre123

de oude twingo had inderdaad de verschuifbare achterbank,super handig,de nieuwe helaas niet meer,super flater!!!!!!,maar ja de nieuwe is maar een flauw afkooksel onder druk van smart(lees mercedes)
tijdens een 3 uur durende testrit was voor ons de liefde snel bekoeld.
geef ons maar de oude,desnoods met een dacia badge

TOM GEERITS 15:12
afbeelding van TOM GEERITS

Citroën hydropneumatische veren zoals mijn cx!

Dongio 16:44
afbeelding van Dongio

Ik had op mijn eerste wagen, Ford Scorpio Ghia, electrische verstelbare rugleuning van de achterzetels.

Franky 09:23
afbeelding van Franky

De beenruimte van de skoda superb icm de gigantische koffer voor die prijs! Enkel de audi a8 komt in de buurt maar kost minstens dubbel zo veel!

Mr7 13:52
afbeelding van Mr7

De Lada Samara had een "economaat" dat was een analoog wijzertje die je het momenteel verbruik liet zien. Bovendien zat er onder de motorkap een afneembare handlamp voor als je weer eens in het do ket je delcokap moest droog maken.

jre 14:37
afbeelding van jre

Had BMW (E46, E39) ook geen instant-verbruik als analoog metertje?

Onder de motorkap van de Jaguar XJ40 zaten ook twee lampjes ingebouwd.

Passat 22:42
afbeelding van Passat

Dankzij Isofix is kan ik mijn achterbank niet meer naar voor klappen. Als ik dan de rug neerklap is het laadoppervlak van de koffer niet meer vlak.

patrick 11:35
afbeelding van patrick

een metalen steun als men de motorkap open zet..
geen hydrolisch gedoe dat begeeft terwijl hij open staat met alle gevolgen..

Daan 17:22
afbeelding van Daan

Bij de Peugeot 307 SW en het vorige type 308 SW (en ook sommige monovolumes) bestond de achterbank uit 3 volwaardige aparte zetels die zelfs in hun geheel gemakkelijk uit de wagen te halen waren. Hierdoor ontstond er een zee van laadruimte.
Zou er ook geen optie kunnen ontwikkeld worden voor het afgeven van de voorrang van rechts? Jammer genoeg vaak een vergeten verkeersregel.
Volgens mij moeten merken als BMW, Mercedes, Jaguar, Porsche, e.d. ook hun parkeerassistent eens corrigeren, want het zijn meestal zulke wagens die blijkbaar niet netjes tussen de lijntjes kunnen parkeren en dus zo ruimte wegnemen voor andere mensen.

Maes 18:09
afbeelding van Maes

Mijn eerste Ford Focus C-max had verschuifbare achterzetels. Middelste stoel klapte naar achter in de koffer en de 2 buitenste schoven achteruit en naar het midden toe. Zo had je een vierzit met veel beenruimte, wel iets minder koffer natuurlijk.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws