4 Formule 1-wagens voor de openbare weg

lcc-rocket

Laten we even eerlijk zijn; de kans dat je ooit deel zal nemen aan een Formule 1-race is eigenlijk onbestaande. Laat dat echter geen domper op de vreugde zijn, want deze vier merken bieden een straatlegaal alternatief aan. Vier "Formule 1"-wagens voor de openbare weg? Laat maar komen!

Wat omschrijft een Formule 1-wagen? Of beter nog; een Formule-wagen? Wij denken alvast aan een laag gewicht, open cockpit en plaats voor één persoon. Je zou denken, met alle auto-enthousiastelingen op de wereld, dat bijna elk sportwagenmerk wel zo'n eenzitter in haar gamma heeft staan... maar niets is minder waar. Want de meeste sportwagens doen het nog steeds met twee zitplaatsen. Zelfs extreem gerief zoals de Ariel Atom, Lotus 3-Eleven en Caterham Seven. Waardoor we diep moesten zoeken naar de straatlegale monozitters van deze wereld. Waar we op uit kwamen?

Lola F1R

lola-f1r

De rakker die ons inspireerde om deze lijst te maken, want de F1R ging zopas nog onder de veilingshamer. De F1R is het resultaat van een weddenschap bij chassisbouwer Lola. De ingenieurs en designers kregen in de jaren 90 de opdracht om de F1-auto die ze gebruikten om te bouwen tot een straatlegale machine. Pas in 2009 waren ze klaar, met deze door een 2-liter Cosworth aangedreven F1R als resultaat. Technisch gezien letterlijk een F1-wagen voor de openbare weg.


Light Car Company Rocket

lcc-rocket

Een favoriet van onze redactie, deze Rocket. Geconcipieerd in de jaren 90 door lange-afstandsracer Chris Craft en McLaren F1-designer Gordon Murray. Met de looks van een Formule 1-wagen uit een ver verleden, een leeggewicht van 381 kilogram en - in sommige iteraties - een 170 pk sterke Yamaha-motor die tot 10.500 toeren schreeuwt. Een handvol om te rijden maar je ziet er zo cool uit terwijl je het doet. Amper 55 stuks werden er ooit gebouwd tussen 1992 en 1998. Zeldzaam baasje dus.


Formula Ford Ecoboost

formule-ford-ecoboost

Een buitenbeentje in deze lijst, de Formule Ford Ecoboost. De Blauwe Ovaal schroefde namelijk maar één exemplaar in elkaar voor zichzelf. Als een soort testcase tot wat de 1-liter Ecoboost in staat is. Straatlegaal, 200 pk en amper 495 kg. Het is de sportwagen die Ford volgens iedereen (die er ooit mee reed) moet bouwen... alleen heeft Ford tot nog toe het lef niet om het daadwerkelijk te doen.


Bac Mono

bac-mono

Zonder twijfel één van de meest extreme straatlegale wagens die je momenteel gewoonweg kan kopen, deze MONO. Het paradepaardje van het Britse BAC met 300 pk uit een 2.5-liter viercilinder. Met zijn looks ziet 'ie er uit als een straaljager voor de openbare weg, de onderhuidse set-up laat 'm ook over de weg vliegen. Met prijzen richting de 200.000 euro een serieus duur baasje. Al moet je wat over hebben voor een F1-wagen op de openbare weg natuurlijk...

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws