Skoda busje krijgt virtuele make-over

Bij Skoda vervelen ze zich nooit. En hoewel je het niet zou verwachten van een merk met een deftig burgerlijk imago, is er al eens ruimte voor wat spielerei. Deze keer wordt de tekentafel ingenomen door een busje.

Geen nieuw busje, Skoda heeft geen aspiraties om de MPV-markt te laten herleven. Wel de herinterpretatie van een iconisch Skoda-busje, de 1203. Misschien ken jij het niet, in Tsjechoslowakije reed het destijds massaal rond.

geen retro-kopie

Met het voorbeeld van het 1203-busje in de tuin van zijn grootouders is het eenvoudig te zien waarom Daniel Hájek aan de slag ging met het busje. Zijn eerste rijervaring op zijn 15 was dan ook met de 1203. Hij wilde geen retro-design voor zijn ontwerp maar wilde zijn ontwerp wel inspireren op de kleine bestelwagen uit de jaren 60. "I wanted it to be clear from my study that this is the same vehicle, but I didn’t want it to be too obviously retro. I designed a modern vehicle that pays homage to the legend," klinkt het. Daniel is zelf designer bij Skoda en wist zelf de Simply Clever-oplossingen in het design te verwerken.

De 'new 1203' is dan ook een camper van geworden met pop-up dak, zoals je ze van Westfalia in de zestiger jaren zag op de Volkswagen T2-bestelwagens. Daarbij gomde de designer de strakke lijn op de flank uit en verving die door een tornadolijn die je op hedendaagse Skoda's terugvindt. Ook de lichtsignatuur sluit aan bij die van de auto's van het merk vandaag, terwijl de halfverzonken koplampen dan weer knipogen naar de ronde lampen van het origineel. Achteraan zit een ontwerpmoeilijkheid, want de busjes van destijds waren een stuk smaller dan nu. De oplossing werd gevonden in het versmallen van het dak en het langzaam breed laten uitlopen naar onderen toe.

Auteur: Auteur: Sven
Reacties: 0 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws