Smelt Opel samen met Peugeot - Citroën?

Zijn er grote veranderingen op til in de autowereld? Zo doen de recentste geruchten althans vermoeden. Beiden General Motors Europe en de PSA groep verliezen elke maand handen vol geld en zouden samen aan een drastische oplossing werken.

Een van die oplossingen houdt in dat Vauxhall / Opel zou samensmelten met Peugeot - Citroën (PSA) in een nieuwe joint venture. General Motors zou dan een aandeel van 30% hebben in het samenwerkingsverband en een slordige 6,2 miljard dollar investeren in productontwikkeling.

Zo'n joint venture zou alvast grote besparingen voor beide partijen betekenen, met name een gemeenschappelijk ontwikkeld platform voor de toekomstige Insignia, C5 en 508. Samen zouden ze dan ook hun krachten bundelen om een antwoord te bieden aan Renault's budgetmerk Dacia.

Sommigen denken dat de Franse regering nooit gaat instemmen met zo'n deal maar als we een kijk nemen naar de harde cijfers zijn er niet veel andere mogelijkheden meer om alle drie de merken te redden. GM Europe verwacht voor 2012 een verlies van om en bij de 1 miljard Amerikaanse dollar en de PSA groep verliest inmiddels al meer dan € 124 miljoen per maand.

Het grootste nadeel verbonden aan deze eventuele joint venture is dat er waarschijnlijk nog steeds enkele fabrieken gaan moeten sluiten maar dat zou immers ook moeten gebeuren als ze nog een tijdje in hun huidige toestand zouden blijven voortsukkelen. Zo'n samenwerkingsverband zou ongeveer 5 jaar duren om volledig in orde te brengen maar (doemdenkende) analisten geven de twee bedrijven niet eens zo lang meer.

Volgens de geruchten lagen er ook nog andere plannen op tafel zoals het verkopen van GM Europe aan de PSA groep. General Motors zou op één punt zelfs ook het volledig opkopen van de PSA groep hebben overwogen.

Beiden General Motors en PSA weigerden commentaar op deze geruchten maar als hier enige waarheid achter zou zitten dan vermoeden we dat we hier snel genoeg meer nieuws van gaan horen. Wat denken jullie van een eventuele samensmelting? Of hebben jullie misschien andere creatieve ideeën om Opel, Peugeot & Citroën te redden?

Reacties: 2 reacties

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
duckje 20:42
afbeelding van duckje

Topplan!

Alles zodat citroen me kan verblijen met DS'en op de openbare weg.

wiebeg 10:21
afbeelding van wiebeg

Het is te billijken dat ze proberen iets met de crisis te doen. In Frankrijk zie je wel relatief veel nieuwe Citroëns op de weg (meer dan je in Nederland ziet), maar PCA draait dus ca 1.5 miljard €/jr verlies. Dat houdt niemand vol. Ze moeten iets doen, dat is duidelijk. Het verbaast mij wel van die chauvinistische Fransen, dat ze er zelfs maar over denken om met een niet-Franse partij te gaan samenwerken.
Maar ja, 2 verlieslijdende partijen bij elkaar voegen, hmmm . . . dat leidt nog niet meteen tot een winstgevende onderneming (kijk maar eens naar Bankia in Spanje).
In ieder geval is het eeuwig zonde als dit gepaard zou gaan met het verlies van de superieure hydraulische vering van de duurdere Citroëns.

Uw reactie

Recente reacties

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws