Is het bijna gedaan met Fisker?

Fisker Atlantic

Update: Fisker heeft zojuist 75% van hun werknemers ontslagen en hoopt zo nog een faillissement te vermijden. Het is bijna gedaan met Fisker, zo laten berichten van The Wall Street Journal en het persagentschap Reuters alvast uitschijnen. Het hybride sportwagenmerk uit Californië zou eind deze maand een zware afbetaling van hun lening niet kunnen aflossen.

Update: In de nacht van vrijdag op zaterdag (onze tijd) heeft Fisker meegedeeld dat ze 75% van hun werknemers gaan ontslagen, zo'n 160 mensen staan nu zonder ontslagpremie op straat aangezien Fisker zegt dat ze geen geld hebben om deze uit te betalen. De werknemers spannen nu een gezamenlijke class-action wetszaak aan tegen de autoproducent uit Anaheim voor het breken van de 60-dagen wet die zegt dat massa-ontslagen 60 dagen op voorhand moeten worden aangekondigd. Met het ontslaan van 160 werknemers probeert Fisker op het allerlaatste nippertje nog een failissement te vermijden.

In 2009 kreeg Fisker een lening van de Amerikaanse regering voor $ 529 miljoen. Voorlopig heeft het elke (kleine) terugbetaling kunnen voldoen maar eind deze maand zou het bedrijf een groot (maar onbekend voor het publiek) bedrag moeten terugbetalen. In december rapporteerde het toonaangevende dagblad The Wall Street Journal nog dat een eventueel failissement een terugkomend onderwerp was op directievergaderingen. Vorige week kon het persagentschap Reuters ook te weten komen dat het bedrijf al contact had gezocht met advocaten gespecialiseerd in failissementen.

Het merk krijgt ook bakken kritiek te verwerken van mensen die vinden dat de lening van 529 miljoen Amerikaanse dollar niet bedoeld was voor een sportwagen van 110.000 euro te ontwikkelen. Roger Ormisher, de woordvoerder van Fisker, wilt geen commentaar geven op de geruchten maar het feit dat Henrik Fisker zijn eigen bedrijf al heeft verlaten zegt genoeg.

Als ze tegen eind deze maand geen grote investeerder vinden die het bedrijf boven water kan houden dan zou dit wel eens een heel beschamend fiasco voor de Obama administratie (die de lening uitschreef) kunnen zijn.

Update: in een bericht maken ze bekend 160 mensen van de 200 te ontslaan. Enkel de kaderleden en managementfuncties blijven bekleed voor de verdere afhandeling van het bedrijf.

Laatst gepubliceerd

Reacties (2)

Plaats een reactie
Dequal 11:16
afbeelding van Dequal

Man man... jammer om op die manier de batterij te zien leeglopen.

Uw reactie

Recente reacties

acce 2024

Laatste rijtesten

Alle rijtesten

Laatste reportages

Alle reportages

Laatste nieuws

Alle nieuws